Στην Αθήνα στις 8-10 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση του Southern European Digital Dividend Implementation Forum (SEDDIF) της ομάδας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εντός της οποία γίνεται η διαπραγμάτευση και ο συντονισμός για το Ψηφιακό Μέρισμα 2, μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ).
Η όλη διαδικασία για τα 700 MHz, που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, δεν διέφυγε της προσοχής του υπουργού ΨΗΠΤΕ Νίκου Παππά, έπειτα από τη σχετική εισήγηση του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών Βασίλη Μαγκλάρα.
Στις συναντήσεις της ομάδας, από τον Οκτώβριο του 2015, εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις ενόψει της σημαντικής μείωσης του φάσματος που είχε κατοχυρωθεί στην ψηφιακή τηλεόραση το 2006 και την αντίστοιχη διάθεσή του στις ευρυζωνικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Στο SEDDIF συμμετέχουν η Αυστρία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Ουγγαρία, το Μαυροβούνιο, η Σερβία, τα Σκόπια, η Σλοβενία και η Τουρκία. Η χώρα μας εξασφάλισε πρόσφατα τη συμμετοχή της στις διαβουλεύσεις μετέχοντας στην 4η συνάντηση της ομάδας (στις προηγούμενες δεν συμμετείχε) που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στη Βουδαπέστη.
Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, αφού έχουν εισέλθει στο τελευταίο 18μηνο μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας για επίτευξη συμφωνίας (30.6.2018). Στη διάσκεψη της Αθήνας, θα εξελιχθούν οι συζητήσεις για τον καθορισμό πόσων και ποιων δίαυλων η χρήση θα παραμείνει ως έχει (για την ψηφιακή τηλεόραση, όπως είχε αποφασιστεί στο Περιοχικό Πλάνο Γενεύης 2006) και πόσων και ποιων διαύλων η χρήση θα μεταβληθεί (για να εξυπηρετήσουν τις ευρυζωνικές υπηρεσίες).
Σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις η απόδοση του Ψηφιακού Μερίσματος 2 στις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες που πρέπει να ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο του 2020 (με δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας ως το 2022, εφόσον υπάρξει απολύτως αιτιολογημένη αιτιολόγησή της) δύναται να αποφέρει στα ταμεία του κράτους ένα ποσό της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ.
Η συμμετοχή της Ελλάδας στο SEDDIF και ειδικότερα η φιλοξενία της 5ης Συνάντησης στην Αθήνα, που εξασφάλισε το ΨΗΠΤΕ, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς κατά τις εργασίες της θα τεθούν ζητήματα άμεσου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας, δεδομένου ότι συμμετέχουν όμορα κράτη όπως η Βουλγαρία, τα Σκόπια και η Τουρκία. Από τις διαπραγματεύσεις αυτές επηρεάζεται η κατανομή του φάσματος στη ζώνη κάτω από τα 700 ΜΗz, ενώ κρίνεται το μέλλον της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής. Επίσης, δεδομένου ότι, στην Ελλάδα, τμήμα του Ψηφιακού Μερίσματος 2 χρησιμοποιείται από τις Ένοπλες Δυνάμεις, η ισχυρή ελληνική παρουσία στις διαπραγματεύσεις είναι καθοριστική, προκειμένου αφενός να διαφυλαχθεί το φάσμα των Ενόπλων Δυνάμεων, αφετέρου να μην οδηγηθούμε σε υπερβολική μείωση του διαθέσιμου φάσματος για την ψηφιακή τηλεόραση.