Η Schneider Electric, παγκόσμιος ειδικός σε θέματα ενεργειακής διαχείρισης και αυτοματισμού, παρουσίασε τη νέα γενιά της αρχιτεκτονικής EcoStruxure και της αντίστοιχης πλατφόρμας, η οποία επιτρέπει την παροχή λύσεων ΙοΤ για εφαρμογές κτιριακών αυτοματισμών, δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, βιομηχανικών εγκαταστάσεων και data centers. Ανοικτής αρχιτεκτονικής, με μεγάλες δυνατότητες επέκτασης και διαλειτουργικότητας, η νέα βελτιωμένη γενιά EcoStruxure εξασφαλίζει τη σύνδεση των τριών βασικών επιπέδων (core layers) της τεχνολογίας Schneider Electric, ξεκινώντας από τις συνδεδεμένες συσκευές και τον έλεγχο των συσκευών, και φτάνοντας μέχρι τις εφαρμογές, την ανάλυση δεδομένων (analytics) και την υποστήριξη υπηρεσιών. Η νέα αυτή γενιά EcoStruxure προσφέρει ακόμη υψηλότερη ασφάλεια και αξιοπιστία, μεγαλύτερη αποδοτικότητα, καλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και περισσότερες δυνατότητες διασύνδεσης για κάθε λειτουργία που βασίζεται σε τεχνολογίες ΙοΤ (IoT-enabled operations).
Η νέα γενιά EcoStruxure προσθέτει ακόμη μεγαλύτερη αξία
Το EcoStruxure δίνει στη Schneider Electric, στους συνεργάτες και τους πελάτες της, τη δυνατότητα να αναπτύσσουν scalable λύσεις IT/OT οι οποίες φέρνουν την καινοτομία σε κάθε επίπεδο ενός οργανισμού ή μιας επιχείρησης. Αξιοποιώντας τη διασύνδεση και τα δεδομένα, οι πελάτες και οι συνεργάτες της Schneider Electric ενθαρρύνονται να αναπτύξουν εφαρμογές ελέγχου, να εμπλουτίσουν τη λειτουργία τους με στοιχεία από την ανάλυση δεδομένων, και να σχεδιάσουν closed-loop εφαρμογές που θα τους επιτρέψουν να φέρουν την αποδοτικότητα των λειτουργιών τους σε νέα επίπεδα, να λειτουργούν με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και να μεγιστοποιήσουν την παραγωγικότητα τόσο των ανθρωπίνων όσο και των υλικών πόρων που διαθέτουν. Το EcoStruxure, το οποίο αναπτύσσεται σε συνεργασία με κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας και οργανισμούς προτύπων, ενισχύει την καινοτομία, τα ανοικτά πρωτόκολλα και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ συστημάτων και εφαρμογών.
«Στο EcoStruxure συνδυάζεται η ιστορία μας, ως πρωτοπόροι των εφαρμογών αυτοματισμού και ενεργειακής διαχείρισης, με τη βαθιά γνώση και τις data–driven μετρήσεις/αναλύσεις, ώστε να είμαστε σε θέση να μεγιστοποιούμε την αξία που προσφέρουν οι τεχνολογίες ΙοΤ στους πελάτες μας», δήλωσε ο Δρ. Prith Banerjee, Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας στη Schneider Electric. «Το EcoStruxure προσφέρει στους πελάτες μας την πλατφόρμα, την αρχιτεκτονική και τον οδικό χάρτη που χρειάζονται προκειμένου να μεταβούν γρήγορα και εύκολα στον κόσμο του ΙοΤ, και παράλληλα τους βοηθά να διευρύνουν τα πλεονεκτήματα του IoT πέρα από το επίπεδο των συσκεών, ώστε να δημιουργήσουν πιο ευφυείς, αποδοτικές και ασφαλείς λειτουργίες».
Καινοτομία σε κάθε Επίπεδο της Τεχνολογίας
Το EcoStruxure συνεχίζει και αξιοποιεί την -εδώ και χρόνια- ηγετική θέση της Schneider Electric σε προϊόντα και συστήματα αυτοματισμού και διαχείρισης, ώστε να προσφέρει το πιο πλήρες πακέτο συνδυασμένων τεχνολογιών, είτε μέσω cloud είτε on-premise, το οποίο χτίζεται επάνω σε τρία επίπεδα τεχνολογικής καινοτομίας:
- Το πρώτο επίπεδο αξιοποιεί την τεχνογνωσία της Schneider Electric σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη συσκευών και προϊόντων που ενσωματώνουν ευφυΐα και δυνατότητες διασύνδεσης, όπως αισθητήρες, ασφάλειες χαμηλής και μεσαίας τάσης, μηχανισμούς κίνησης και μοτέρ (drives & actuators).
- Το δεύτερο επίπεδο (Edge Control) επιτρέπει στις επιχειρήσεις να ελέγχουν διάφορες κρίσιμες λειτουργίες, είτε μέσω cloud, είτε on-premise, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Περιλαμβάνει δια-συνδεδεμένες πλατφόρμες ελέγχου, προηγμένους αυτοματισμούς και δυνατότητα χειροκίνητης επέμβασης (operator override). Επίσης, περιλαμβάνει μηχανισμούς τοπικού ελέγχου και προστασίας firewall, ώστε να προκύπτει μέγιστο όφελος με ελάχιστο ρίσκο σε κρίσιμες εφαρμογές.
- Στο τρίτο επίπεδο προσφέρει – ένα ολοκληρωμένο πακέτο εφαρμογών, αναλυτικών εργαλείων και υπηρεσιών όπως διαμορφώνεται από τις στοχευμένες επενδύσεις Έρευνας και Ανάπτυξης που κάνει η Schneider Electric, με στόχο την ανάπτυξη προϊόντων στους κρίσιμους κλάδους του λογισμικού, των αναλύσεων, των υπηρεσιών, και τέλος στην ενσωμάτωση εταιρειών που εξαγοράσθηκαν πρόσφατα, όπως η Invensys, η Telvent και η Summit Energy. Το EcoStruxure προσφέρει τη βάση επάνω στην οποία μπορούν να αναπτυχθούν οι πλέον ‘ουδέτερες’ τεχνολογικά (vendor-agnostic) εφαρμογές, υπηρεσίες και αναλύσεις, επάνω σε ανοικτά πρωτόκολλα IP, ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιοδήποτε hardware, σύστημα ΙΤ ή σύστημα ελέγχου.
«H πολυεπίπεδη καινοτόμα τεχνολογία αποτελεί βασικό συστατικό της φιλοσοφίας open innovation, η οποία σχεδιάστηκε με στόχο να προσφέρει στους πελάτες μας τις πιο προηγμένες λύσεις IoT», συμπλήρωσε ο Δρ. Banerjee. «Μέσα από μία ολοκληρωμένη σουίτα εφαρμογών, αναλύσεων και υπηρεσιών, η οποία αξιοποιεί τις δυνατότητες τόσο της Schneider Electric, όσο και του δικτύου εξωτερικών συνεργατών και developers που συνεργάζονται μαζί μας, οι πελάτες μας έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα ανοικτών, interoperable και future–proof λύσεων οι οποίες μεγιστοποιούν την αξία, τις επιδόσεις, την αξιοπιστία και την αποδοτικότητα όχι μόνον κρίσιμων λειτουργιών, αλλά και ολόκληρου του οργανισμού τους σε βάθος χρόνου».
Καινοτομία σε κάθε επίπεδο: μέσα από μια πλατφόρμα Προηγμένων Δυνατοτήτων
Το EcoStruxure σχεδιάστηκε με στόχο να καλύπτει τη βασική ανάγκη των πελατών για IoT λύσεις, οι οποίες υλοποιούνται χωρίς να διαταράσσουν τις υπάρχουσες λειτουργίες (seamlessly), με τρόπο οικονομικό και προσαρμοσμένο στις εκάστοτε ανάγκες τους (at scale). Η νέα πλατφόρμα IoT γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ IT και OT, συνδέοντας τρία βασικά επίπεδα της τεχνολογικής καινοτομίας της Schneider Electric, ώστε να μεγιστοποιείται το όφελος για κάθε πελάτη.
Η πλατφόρμα EcoStruxure αποτελεί τη βάση επάνω στην οποία μπορεί να χτιστεί ένα ασφαλές πλαίσιο τεχνολογιών IoT το οποίο εξασφαλίζει τρεις βασικές δυνατότητες:
- Ενσωματωμένη δυνατότητα διασύνδεσης (Embedded connectivity) και ευφυΐα που επιτρέπει την ανάπτυξη έξυπνων μηχανισμών ανίχνευσης (smart sensing), ενσωματωμένων υπολογιστικών συστημάτων, μηχανισμών δικτύωσης IP και εργαλείων κορυφαίας ανάλυσης.
- Βάση ανάπτυξης έξυπνων λειτουργιών, οι οποίες παίζουν τον ρόλο βασικών δομικών στοιχείων για εφαρμογές ελέγχου, διαχείρισης, αυτοματισμού και βελτιστοποίησης λειτουργιών.
- Βάση ανάπτυξης ψηφιακών υπηρεσιών, οι οποίες προσφέρονται μέσω cloud και επιτρέπουν την παροχή cloud-based εφαρμογών, αναλύσεων, υπηρεσιών ελέγχου και παρακολούθησης
«Η προηγμένη πλατφόρμα της Schneider Electric συνδέει τα τρία επίπεδα τεχνολογικής καινοτομίας μέσα από ένα εύκαμπτο πλαίσιο cloud το οποίο αξιοποιεί πλήρως τη δύναμη της συνεργασίας μας με τη Microsoft», σημειώνει ο κ. Cyril Perducat, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του τμήματος Digital Transformation & IoT στη Schneider Electric. «Η πλατφόρμα αποτελεί πλέον τη βάση για την ανάπτυξη ακόμη πιο έξυπνων δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, κτιρίων, data centers και βιομηχανιών, δίνοντας στους πελάτες μας τη δυνατότητα να πετύχουν νέα επίπεδα αποδοτικότητας και εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ παράλληλα τους βοηθά να αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα operational data που έχουν στη διάθεσή τους».
Καινοτομία σε κάθε Επίπεδο: Future–proof Αρχιτεκτονικές Αναφοράς
Η Schneider Electric προσφέρει στους πελάτες της αυτές τις λύσεις μέσα από μια σειρά βασικών αρχιτεκτονικών αναφοράς, οι οποίες αξιοποιούν τη βαθιά τεχνογνωσία και τα προϊόντα της εταιρείας, έχουν προσαρμοστεί και δοκιμαστεί επάνω στις συγκεκριμένες απαιτήσεις κάθε πελάτη, και μπορούν να καλύπτουν οποιαδήποτε ανάγκη αυτοματισμού κτιριακών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων, δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και Data Centers, ενώ παράλληλα προσφέρει ακόμη πιο εξειδικευμένες αρχιτεκτονικές, ειδικά σχεδιασμένες για εργοστάσια, μηχανές παραγωγής και εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αρχιτεκτονικές αυτές παρέχουν σε κάθε πελάτη πρόσβαση σε τυποποιημένα σχέδια συστημάτων και βιβλιογραφία, ώστε να μπορούν να αναπτύξουν οικονομικά, αποδοτικά, interoperable συστήματα που θα συνδέονται μεταξύ τους.
«Οι έξυπνες και ακόμη μεγαλύτερης ακρίβειας διαδικασίες αποτελούν το μέλλον κάθε κλάδου», δηλώνει ο κ. Vernon Turner, επίτιμος Αντιπρόεδρος στο τμήμα Enterprise Systems της IDC. «Οι πελάτες αναζητούν λύσεις στο πώς θα αξιοποιήσουν καλύτερα τις δυνατότητες που προσφέρει ο σημερινός ψηφιακός κόσμος, προκειμένου να διαφοροποιηθούν από τους ανταγωνιστές τους, να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους και να λειτουργούν με τον πιο φιλικό για το περιβάλλον τρόπο. Εάν δεν έχουν στη διάθεσή τους ένα μοντέλο που θα τους επιτρέπει να ‘αφουγκράζονται και να απαντούν κατάλληλα’ μέσα από scalable, μετρήσιμα, ευέλικτα δίκτυα και συστήματα, τότε δεν θα καταφέρουν να συνδεθούν με το νέο περιβάλλον και να προσθέσουν αξία σε αυτό που κάνουν».
Η Schneider Electric ανακοίνωσε επίσης τη συνεργασία της με επιχειρήσεις υψηλού κύρους, όπως η Microsoft και η Intel, αλλά και νεότερες εταιρείες προκειμένου να προχωρήσει στην ανάπτυξη στοχευμένων λύσεων και εφαρμογών για τους πελάτες της.