Σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή έχει καταλήξει η διοίκηση της κυπριακής Cyta για τη θυγατρική της, Cyta Ελλάδος, εγκαταλείποντας τον αρχικό σχεδιασμό (ανακοινώσεις τον Νοέμβριο του 2016) που προέβλεπε την πώλησή της.
Το παραπάνω έγινε σαφές από τις δηλώσεις της προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Cyta, Ρένα Ρουβιθά – Πάνου, την Δευτέρα (30.1.17) και οι οποίες μεταδόθηκαν από τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης: «H Cyta Hellas παρά την αξία που διαθέτει υπό τη μορφή υποδομών και πελατειακών σχέσεων, θα συνεχίσει να έχει σημαντικές χρηματοδοτικές ανάγκες και για το λόγο αυτό ενδείκνυται να αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής».
Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών της κυπριακής βουλής η οποία συζήτησε τον προϋπολογισμό της Cyta, η κα. Ρουβιθά – Πάνου πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι: «Τα οικονομικά δεδομένα της Cyta Hellas έχουν εξεταστεί και βλέπουμε ότι όση αξία και να έχει η εταιρεία προβλέπεται ότι και στο μέλλον ότι θα χρειαστούν σημαντικά κονδύλια για τη χρηματοδότησή της. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αναζητήσουμε ενεργά επενδυτικό ενδιαφέρον. Δεν είναι θεωρητική μελέτη, τις αναλύσεις τις κάναμε και τα νούμερα μιλούν από μόνα τους».
Με βάση τα στοιχεία που κατατέθηκαν η Cyta θα καταβάλει 15,6 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2017 για κάλυψη των προβλεπόμενων ζημιών της Cyta Hellas. Θα απαιτηθεί γιαυτό αναθεώρηση προϋπολογισμού και έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, της Κύπρου αφού στον υφιστάμενο προϋπολογισμό προβλέπεται η καταβολή μόνον 8 εκατ. ευρώ προς τη Cyta Hellas. Η όλη υπόθεση με δεδομένο ότι η Cyta ανήκει 100% στο δημόσιο δημιουργεί πολιτικές αντιπαραθέσεις στην Κύπρο με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών της κυπριακής βουλής, Αβέρωφ Νεοφύτου, να ζητά χθες επιπλέον οικονομικά στοιχεία που αφορούν στη θυγατρική της Cyta στην Ελλάδα.
Όπως είναι γνωστό ενδιαφέρον για τη Cyta Ελλάδος, στο πλαίσιο της άποψής τους ότι είναι αναγκαία η περαιτέρω ενοποίηση της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς, έχουν εκδηλώσει η Vodafone και η Wind. Για τη Vodafone, με βάση τη μέχρι τώρα πρακτική που ακολουθεί, το σενάριο δεν μπορεί παρά να είναι η πλήρης εξαγορά της Cyta Ελλάδος. Για τη Wind εκτός από την εξαγορά κατά 100% θα μπορούσε να ταιριάξει και σενάριο συγχώνευσης, με τη κυπριακή Cyta να αποκτά ποσοστό της νέας εταιρείας που θα προκύψει.
Ωστόσο, στην παρούσα συγκυρία κατά την οποία στην Ελλάδα η αβεβαιότητα όσο αφορά τα μακροοικονομικά εντείνεται, οι αποτιμήσεις των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα νομοτελειακά είναι χαμηλές. Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι αν το πολιτικό σύστημα στην Κύπρο θα δεχθεί να πουληθεί η Cyta Ελλάδος με βάση μια χαμηλή αποτίμηση. Στην περίπτωση του στρατηγικού επενδυτή και πάλι θα χρειασθεί να γίνει αποτίμηση, όμως, θεωρείται ευκολότερο να διατεθεί ένα μειοψηφικό πακέτο μετοχών παρά το σύνολο.
Πάντως, καθώς το ενδιαφέρον των Vodafone και Wind είναι υπαρκτό, χρειάζεται να εξειδικευτεί περαιτέρω τι εννοεί η διοίκηση της Cyta μιλώντας για στρατηγικό επενδυτή για να γίνει κατανοητό αν οι υπόλοιπες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχουν θέση στη διαδικασία διεκδίκησης της Cyta Ελλάδος. Να σημειωθεί επίσης ότι το τελευταίο διάστημα στελέχη της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς αναπαράγουν πληροφορίες ότι βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ Cyta Κύπρου και Wind, ωστόσο, δεν υφίσταται καμιά απολύτως επιβεβαίωση. Θεωρητικά, η Cyta Ελλάδος θα μπορούσε να συγχωνευτεί και με την Forthnet όμως ο υψηλός δανεισμός της εισηγμένης δεν βοηθά.