Σειρά από εκτενή σχόλια στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το κείμενο της Εθνικής Ψηφιακής Πολιτικής (ΕΨΠ) αναδεικνύουν το ενδιαφέρον της αγοράς των ΤΠΕ και τη σοβαρότητα του θέματος.
Απολύτως ενδεικτικό είναι το σχόλιο του Άρη Παπαθάνου από την CPI Α.Ε.: «Όλα όσα αναφέρονται στην Ψηφιακή στρατηγική είναι στις σωστές κατευθύνσεις και είναι μια πολύ καλή αποτύπωση όσων πρέπει να γίνουν. Εκεί που πάσχουμε (και πάσχουμε δεκαετίες) είναι στο να υλοποιήσουμε κάτι σωστά και στο σωστό χρόνο. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει το σωστό πλαίσιο ώστε να είμαστε παραγωγικοί. Τα χρονοδιαγράμματα που μπαίνουν δεν τηρούνται ποτέ, δεν υπάρχει η πολιτική βούληση και μέχρι μια πρόταση που θα βγει από κάποια ομάδα εργασίας να υλοποιηθεί (κι αν υλοποιηθεί), έχουν περάσει τόσα πολλά χρόνια που πια δεν έχει εφαρμογή η πρόταση. Αυτό που χρειάζεται είναι να μην στοχεύουμε σε άλματα γιατί ποτέ δεν τα κάνουμε τελικά. Πιστεύω πως 2 βασικά πράγματα που λείπουν από το κείμενο είναι α) να μπουν προτεραιότητες από την Πολιτεία για το τι πρέπει να υλοποιηθεί και β) να μπουν χρονοδιαγράμματα με συγκεκριμένα παραδοτέα και συνέπειες εάν δεν είναι παραδοτέα στο σωστό χρόνο».
Εκτενή παρέμβαση στην εν λόγω διαβούλευση έκανε η Ericsson Hellas και συγκεκριμένα η Μαρία Μπούρα (Head of Strategy, Marketing & Communications, South East Europe Hub Region Mediterranean). Αφού σημειώνει ότι το κείμενο της ΕΨΠ «αποτελεί μια εξαιρετική προσπάθεια χάραξης στρατηγικής σε έναν τομέα ο οποίος αναμένεται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για το μέλλον της χώρας και την ανάπτυξή της εφόσον έχει καταλυτική επίδραση σε όλους ανεξαιρέτως τους κλάδους της οικονομίας και της ανθρώπινης δραστηριότητας» επισημαίνει στα γενικά σχόλια: «Λείπει από το κείμενο το όραμα και η στοχοθέτηση. Δεν υπάρχουν στο κείμενο εκπεφρασμένοι ούτε οι συνολικοί στόχοι αυτής της στρατηγικής ούτε και οι επιμέρους στόχοι ανά τομέα παρέμβασης. Επίσης λείπει μια βασική προτεραιοποίηση των προτεινόμενων τομέων παρέμβασης και των σχετικών δράσεων, καθώς κάποιες αποτελούν προαπαιτούμενα για άλλες και ως εκ τούτου είναι πιο επείγουσες, ενώ κάποιες άλλες μπορούν να τρέχουν παράλληλα».
Η Forthnet από την πλευρά της υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Με δεδομένη την βαρύτητα των κατευθύνσεων που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του συγκεκριμένου σχεδίου είναι απαραίτητη η εξειδίκευσή του. Είναι δηλαδή αναγκαία η ανάπτυξη ενός πολύ συγκεκριμένου πλαισίου δράσεων στο οποίο θα περιγράφονται συγκεκριμένοι στόχοι και χρονοδιαγράμματα, οι μεθοδολογίες υλοποιήσεις, οι φορείς εκτέλεσης των έργων και φυσικά ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός και οι μέθοδοι χρηματοδότησης. Επίσης, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα συγκεκριμένο roadmap με KPIs ανά κλάδο επιχειρήσεων (αλλά και για το δημόσιο τομέα) και milestones ώστε να παρακολουθείται η ανάπτυξη.»
Η Vodafone επίσης σημειώνει: «Θα πρέπει να περιλαμβάνεται συγκεκριμένο action plan ανά προτεραιότητα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ώστε να μπορούν οι εταιρείες του κλάδου ΤΠΕ να προσανατολίσουν τις σχετικές τους επενδύσεις και να βοηθήσουν στη συνολική κατεύθυνση.Στον πυλώνα της ψηφιακής οικονομίας, είναι σημαντικό να ενημερωθούν οι ΤΠΕ εταιρείες για τα open APIs που θα υλοποιηθούν και τα public data που θα είναι αυτόματα προσβάσιμα με τον τρόπο αυτό, ώστε να σχεδιάσουν χρήσιμες λύσεις που αξιοποιούν τα δεδομένα αυτά».
Η COSMOTE επίσης θέτει θέμα προτεραιοτήτων, στόχων και προϋπολογισμού: «Σε γενικές γραμμές το Σχέδιο κινείται στην σωστή κατεύθυνση περιλαμβάνοντας τομείς που μπορούν να έχουν καθοριστική και άμεση συμβολή στην ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας στην χώρα μας και, συνεπώς, το κείμενο αυτό μπορεί να αποτελέσει μια καλή βάση αναφοράς για την περαιτέρω επεξεργασία ειδικών δράσεων.
Με βάση το παραπάνω σχόλιο θεωρούμε ότι η Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021 θα πρέπει να πάει ένα βήμα παραπέρα από τον καθορισμό των γενικών μακροπρόθεσμων στόχων ορίζοντας και εξειδικεύοντας κάποιες κύριες δράσεις «εμβληματικού» χαρακτήρα. Επιπλέον, για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας στην υλοποίηση της θα πρέπει να γίνει ιεράρχηση των επιμέρους προτεραιοτήτων αλλά και να τεθούν μετρήσιμου ποσοτικοί στόχοι και συγκεκριμένα χρονικά ορόσημα για την επίτευξη καθενός από αυτούς. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να καθοριστούν οι αρμόδιοι φορείς υλοποίησης για κάθε δράση καθώς συχνά το δαιδαλώδες τοπίο της ελληνικής διοίκησης και οι συναρμοδιότητες αποτελούν τροχοπέδη στην υλοποίηση των έργων.
Είναι επίσης σημαντικό να σημειώσουμε ότι αναπόσπαστο μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού είναι μία καταρχήν εκτίμηση του προϋπολογισμού των επιμέρους δράσεων καθώς και των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν. Η εκπόνηση μίας ανάλυσης κόστους – οφέλους για κάθε μία από τις επιμέρους δράσεις είναι σημαντική καθώς μπορεί να συμβάλει στην καταλληλότερη ιεράρχηση των προτεραιοτήτων αλλά και στον πιθανό επαναπροσδιορισμό τους.»