Η ανάπτυξη στις υπηρεσίες λιανικής στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, χάρη στην τηλεόραση και τις ευρυζωνικές υπηρεσίες, συμβάλει στην αύξηση των εσόδων του ΟΤΕ, βάσει των ανακοινώσεών του για το 9μηνο, με τη διοίκηση να επισημαίνει ότι οι τάσεις αυτές θα συνεχιστούν και κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Τους πρώτους εννέα μήνες του έτους ο κύκλος εργασιών του ομίλου ΟΤΕ είναι αυξημένος 0,5% (το τρίτο τρίμηνο του έτους η αύξηση ήταν 2,7%, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2015, η καλύτερη τριμηνιαία επίδοση της δεκαετίας) στα 2.881,1 εκατ. ευρώ έναντι 2.865,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 149,6 εκατ. ευρώ έναντι 168 (μείωση 11%). Το ίδιο διάστημα τα προσαρμοσμένα EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) ήταν 977,2 εκατ. ευρώ έναντι 890,5 εκατ. (μείωση 1,7%).
Ο ΟΤΕ, όπως επισημαίνεται ενισχύει το επενδυτικό του πλάνο με στόχο να διατηρήσει την τεχνολογική του υπεροχή, να ενισχύσει τις υποδομές του σε κάθε αγορά και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μελλοντικά έσοδα και αύξηση κερδοφορίας. Οι συνολικές επενδύσεις του το 2016 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 0,6 δισ. ευρώ, εξαιρουμένου του κόστους για απόκτηση φάσματος.
Να σημειωθεί ότι κατά την ενημέρωση των αναλυτών με αφορμή τα αποτελέσματα 9μήνου η διοίκηση του ΟΤΕ απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, ανέφερε πως συνεχίζουν να υπάρχουν σημεία του Κανονισμού Vectoring με τα οποία διαφωνεί ωστόσο είναι θετικό ότι θα θεσπιστεί ένα πλαίσιο για να προχωρήσουν οι επενδύσεις. Η βασική διαφωνία αφορά το γεγονός ότι ο χρόνος που δίδεται στον ΟΤΕ για την ανάπτυξη του δικτύου είναι λιγότερος από αυτόν των ανταγωνιστών του.
Αναλυτικότερα, βάσει των αποτελεσμάτων 9μήνου οι ελεύθερες ταμειακές ροές του ΟΤΕ (εξαιρουμένων των προγραμμάτων εθελούσιας αποχώρησης, των έκτακτων εξόδων και των πληρωμών για άδειες φάσματος) για το έτος αναμένεται να ανέλθουν σε περίπου 440 εκατ., με την εκτίμηση αυτή πάντως να είναι μειωμένη σε σχέση με αυτή που διατυπώθηκε στο εξάμηνο (0,5 δις. ευρώ) κάτι που αποδίδεται στις αυξημένες επενδύσεις. Οι συνολικές προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές για το εννεάμηνο διαμορφώθηκαν σε 175,3 εκατ., μειωμένες κατά 30,5% από το εννεάμηνο του 2015, όπως αναφέρεται κυρίως λόγω της αύξησης των επενδύσεων. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 διαμορφώθηκε σε 0,8 δισ. ή 0,6 φορές την ετήσια προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA, μειωμένος κατά 27,2% σε σχέση με τις 30 Σεπτεμβρίου του 2015.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ένα από τα πιο δυνατά μας τρίμηνα των τελευταίων ετών. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη ήταν η επίδοσή μας στη σταθερή Ελλάδας, όπου η ανάπτυξη στις υπηρεσίες λιανικής συνεχίζεται δυναμικά, κυρίως χάρη στην τηλεόραση και τις ευρυζωνικές υπηρεσίες. Στην κινητή Ελλάδας, τα έσοδα αυξήθηκαν ελαφρώς, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, λόγω ευνοϊκής βάσης σύγκρισης, αλλά και λόγω των αυξημένων εσόδων από τον τουρισμό τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα εξαιρετικά αποτελέσματα στη σταθερή Ελλάδας είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της κερδοφορίας EBITDA Ομίλου.» Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Οι ισχυρές μας επιδόσεις σε ένα δύσκολο περιβάλλον είναι αποτέλεσμα των σημαντικών επενδύσεων που υλοποιούμε. Είμαστε οι μεγαλύτεροι επενδυτές σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιούμαστε. Προαπαιτούμενο για να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση παρέχοντας υπηρεσίες που καλύπτουν τις ανάγκες των οικιακών και εταιρικών πελατών μας είναι να συνεχίσουμε τις επενδύσεις μας στο μέλλον σε τεχνολογία, υποδομές και περιεχόμενο.»
Το τρίτο τρίμηνο ο ΟΤΕ προσέλκυσε 30.000 νέους συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής, ή το 62% περίπου των συνολικών καθαρών νέων συνδέσεων της αγοράς, φθάνοντας συνολικά τους 1.605.000 πελάτες. Οι ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων VDSL της εταιρείας συνέχισαν να αναπτύσσονται, προσελκύοντας 14.000 συνδρομητές στο τρίμηνο. Στο τέλος του τριμήνου, περίπου 201.000 συνδρομητές ή το 12,5% της συνδρομητικής βάσης ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής, είχαν επιλέξει τις υπηρεσίες VDSL της εταιρείας.
Στο τέλος 9μήνου ο συνολικός αριθμός συνδρομητών ΟΤΕ TV ανήλθε σε 478.000, καταγράφοντας αύξηση 16% σε ετήσια βάση. Όπως είπε η διοίκηση του ΟΤΕ στους αναλυτές η αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης ανακόπτει ρυθμό ανάπτυξης και εισέρχεται σε φάση ωρίμανσης.
Η κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα σημείωσε 2,5% μείωση εσόδων από υπηρεσίες (714,4 εκατ. έναντι 732,9 εκατ.) και συνολική μείωση εσόδων 3,1% στα 887.4 εκατ. Η ζήτηση για υπηρεσίες data από συσκευές κινητής συνέχισαν να αναπτύσσονται με ταχύ ρυθμό το Γ’ τρίμηνο του 2016, με αποτέλεσμα η κίνηση δεδομένων στο δίκτυο της Cosmote να αυξηθεί κατά 81% σε σχέση με το Γ’ τρίμηνο του 2015, καθώς περίπου το 56% της πελατειακής βάσης της Cosmote είναι χρήστες smartphones.
Το Γ’ τρίμηνο 2016, ο δείκτης μικτού AMOU της Cosmote Ελλάδας μειώθηκε κατά 5,9% και διαμορφώθηκε σε 289 λεπτά, λόγω πιέσεων στη ζήτηση. Ο δείκτης μικτού ΑRPU για την ίδια περίοδο ήταν 12 ευρώ, μειωμένος κατά 3,8% από το Γ’ τρίμηνο του 2015.
Στην αγορά υπηρεσιών ICT, ο OTE ενίσχυσε περαιτέρω τη θέση του, σημειώνοντας αύξηση 5% στα σχετικά έσοδα. Οι επιδόσεις αυτές ενισχύθηκαν κυρίως από την αύξηση έργων που αναλαμβάνει ο ΟΤΕ για ιδιωτικές εταιρείες, ενώ έχει αρχίσει να επιβραδύνεται η ανάπτυξη έργων για το Δημόσιο (επιχορηγούμενα από ΕΕ).