Προς έγκριση στην αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DiGi Connect) έθεσε η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) το σχέδιο Κανονισμού (ή Σχέδιο Μέτρων) για τις χονδρικές αγορές τοπικής και κεντρικής πρόσβασης σε σταθερή θέση και τη λιανική αγορά πρόσβασης στο δημόσιο τηλεφωνικό δίκτυο.
Το εν λόγω Σχέδιο, ειδικά ως προς την τεχνολογία Vectoring είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης της ΕΕΤΤ με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, έχει στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη με τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς που θα δίνουν τη δυνατότητα για ταχύτητες της τάξεως των 100 Mbps, χωρίς να θέτει εμπόδια σε όποιον από τους «παίχτες» επιθυμεί να φθάσει την οπτική ίνα μέχρι τα κτήρια ή μέχρι τα σπίτια. Θα υλοποιηθεί σε 4 φάσεις (3 βασικές συν μια).
Η τεχνολογία VDSL Vectoring αφορά στο σύνολο του δικτύου πρόσβασης του ΟΤΕ εκτός από τις καμπίνες που βρίσκονται σε μία περιοχή με ακτίνα 550 μέτρα γύρω από κάθε Αστικό Κέντρο ΟΤΕ, στην οποία παρέχονται από τον ΟΤΕ και τους υπόλοιπους παρόχους υπηρεσίες VDSL από το κέντρο καθώς και υπηρεσίες οποιασδήποτε άλλης τεχνολογίας η οποία είναι συμβατή με VDSL.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στο τέλος της τρίτης φάσης, δηλαδή χρονικά τον Σεπτέμβριο του 2018, εφόσον η υλοποίηση του Σχεδίου ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2017 και δεν υπάρξουν προβλήματα άλλου τύπου (π.χ. αποφάσεις της κυβέρνησης που θα έρχονται σε αντίθεση με τις επενδύσεις των παρόχων ή προσκόμματα από τους δήμους για τις εργασίες που πρέπει να γίνουν) δύναται να έχει καλυφθεί με γρηγορότερα δίκτυα (100 Mbps) μέχρι και το 70% του πληθυσμού.
Μια τέτοια εξέλιξη επιφέρει τη σύγκλιση με τους στόχους του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Θεματολογίου 2020 που επιβάλλει το 50% των ελληνικών νοικοκυριών να διαθέτουν σύνδεση στο Διαδίκτυο με ταχύτητες άνω των 100Mbps έως το 2020 και ταυτόχρονα η διαθεσιμότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με ταχύτητες άνω των 30Mbps να είναι εφικτή για όλους τους πολίτες της χώρας. Αναφορικά με τα 30Mbps σε όλους απαραίτητο θεωρείται να προχωρήσουν και τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για τις μη εμπορικές περιοχές της περιφέρειας.
Σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ έχει ανακοινώσει επενδύσεις στο σταθερό δίκτυο της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ την επόμενη τετραετία, ενώ επενδύσεις συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ η κάθε μια (χωρίς να διευκρινίζεται το ακριβές ποσό που θα διατεθεί για τα σταθερά δίκτυα) έχουν ανακοινώσει η Vodafone και η Wind.
Βάσει του σχεδίου κατά την πρώτη φάση ανατίθενται στον ΟΤΕ όλα τα Αστικά Κέντρα (Α/Κ) στα οποία θα έχει ποσοστό VDSL2 ίσο ή μεγαλύτερο του 80% εντός οκταμήνου από την έναρξη της διαδικασίας και για τα οποία υποβάλει αίτημα ανάπτυξης δικτύου. Στη φάση 2 ανατίθενται στους υπολοίπους παρόχους τα Α/Κ που δεν έχουν ανατεθεί στον ΟΤΕ και εφόσον προτίθενται να τα καλύψουν σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50% (ένας πάροχος ανά Α/Κ). Οι πάροχοι μπορούν να πάρουν Α/Κ που ο ΟΤΕ έχει αναπτύξει VDSL αλλά οφείλουν να αναπτύξουν συμβατή τεχνολογία, ενώ ο ΟΤΕ δεν μπορεί να τα αναβαθμίσει σε vectoring. Στην τρίτη φάση ανατίθενται σε όσους αιτηθούν τα ελεύθερα Α/Κ με υποχρέωση ποσοστού κάλυψης μεγαλύτερου ή ίσου με 30% και στην τέταρτη μπαίνουν και πάλι όλοι οι πάροχοι με στόχο την κάλυψη και των εναπομεινάντων Α/Κ.
Όπως επίσης ορίζεται σε καμπίνα όπου ο ΟΤΕ ή άλλος πάροχος έχει ήδη υλοποιήσει Vectoring ή έχει συμπεριληφθεί στο εγκεκριμένο σχέδιο του ΟΤΕ ή κάποιου άλλου παρόχου και ένας πάροχος τεκμηριώσει ότι είναι τεχνικά δυνατόν να υλοποιήσει ΤoΥΒ ή VDSL Vectoring ή άλλη τεχνολογία NGA στην ίδια καμπίνα, ο πάροχος που υλοποιεί το Vectoring είναι υποχρεωμένος να συνεργαστεί μαζί του για να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση συλλειτουργίας των υπηρεσιών. Εφόσον υπάρξει πρόταση για Multi-Operator Vectoring η ΕΕΤΤ θα προσδιορίσει, κατόπιν διαβούλευσης με την αγορά, σχετική διαδικασία.
Η ΕΕΤΤ θα παρακολουθεί την υλοποίηση των σχεδίων του ΟΤΕ και των παρόχων όσον αφορά την υλοποίηση των δικτύων και για το λόγο αυτό υποχρεούνται να της υποβάλουν σε τακτά χρονικά διαστήματα, που δε δύναται να υπερβαίνουν τους έξι μήνες, τυποποιημένες αναφορές σχετικά με την πορεία υλοποίησης του σχεδίου και τυχόν αποκλίσεις σύμφωνα με κανονισμό που θα εκδοθεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ το μερίδιο αγοράς του ΟΤΕ στις σταθερές γραμμές πρόσβασης από 72,7% στο τέλος του 2010 μειώθηκε στο τέλος του 2015 σε 56,6%. Ο μεγαλύτερος, βάσει των μεριδίων, ανταγωνιστής του ΟΤΕ (που είναι η Vodafone η οποία έχει εξαγοράσει την hellas online) κατείχε στο τέλος του 2015 μερίδιο αγοράς 13,1%, ενώ ο δεύτερος και ο τρίτος κατά σειρά μεγαλύτερος εναλλακτικός πάροχος κατέγραψαν μερίδια 12,5% και 10,8% αντίστοιχα (πρόκειται για τις Wind και Forthnet).