Κατά τη διάρκεια του 18ου Συνεδρίου InfoCom World, το οποίο έλαβε χώρα χθες στην Αθήνα, η Ericsson έλαβε μέρος σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα το Mobile Broadband και τις θετικές επιπτώσεις του στην οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε πως το 5G, μαζί με το Cloud και το ΙοΤ, αποτελούν βασικά εργαλεία επιτυχίας μιας χώρας στην εποχή του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
Σύμφωνα με το Ericsson Mobility Report (Ιούνιος 2016), μεταξύ 2015-2021 παγκοσμίως, αναμένεται ο συνολικός αριθμός των smartphones να υπερδιπλασιαστεί, η κίνηση δεδομένων να αυξηθεί κατά 12 φορές, το 70% των διακινούμενων δεδομένων να αποτελείται από video και ο συνολικός αριθμός συνδεδεμένων συσκευών ΙοΤ να αυξηθεί κατά τρεις φορές.
Τέτοιες αυξημένες απαιτήσεις επιδόσεων δεν είναι δυνατό να εξυπηρετηθούν από τα σημερινά δίκτυα κινητών επικοινωνιών. Τα ευρυζωνικά δίκτυα Νέας Γενιάς – 5G και αλλά και fiber – δεν αποτελούν επομένως πολυτέλεια, αλλά αδήριτη ανάγκη, καθώς τα δίκτυα επικοινωνιών αποτελούν τους νέους «αυτοκινητοδρόμους» του 21ο αιώνα εν μέσω της 4ης βιομηχανικής επανάστασης η οποία εξελίσσεται ταχύτατα και επιφέρει σαρωτικές αλλαγές σε όλες ανεξαιρέτως τις ανθρώπινες δραστηριότητες και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.
Για να μπορέσει μια χώρα να βγει νικήτρια σε αυτό το νέο, παγκόσμια ανταγωνιστικό περιβάλλον, επιβάλλεται να υιοθετήσει άμεσα τις νέες τεχνολογίες του 5G, του Cloud και του ΙοΤ, για να μπορέσει να βελτιώσει την αποδοτικότητα, αποτελεσματικότητα και ανταγωνιστικότητα της σε όλους ανεξαιρέτως τους κλάδους της οικονομίας. Παρόλο που ο ορίζοντας υλοποίησης εμπορικών δικτύων 5G τοποθετείται στο 2020, επιβάλλεται να ξεκινήσει άμεσα η διερεύνηση των απαιτήσεων τέτοιων δικτύων, μέσω υλοποίησης περιπτώσεων χρήσης της τεχνολογίας από διάφορους κλάδους σε πραγματικό περιβάλλον.
Σε αυτό το πλαίσιο, και δεδομένης της πρόσφατης ανακοίνωσης του Επιτρόπου της ΕΕ Jean Claude Juncker σχετικά με το Σχέδιο Δράσης της Ευρώπης για το 5G, η Ericsson, από το βήμα του Infocom World, προσκάλεσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στην Ελλάδα, το κράτος, τον ρυθμιστή, τους παρόχους, τους υπόλοιπους κλάδους, την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, τους διάφορους φορείς όπως ΣΕΒ, ΣΕΠΕ κλπ., να συνεργαστούν για τη συνδιαμόρφωση ενός συγκεκριμένου “Σχέδιου Δράσης για το 5G» για την Ελλάδα.
Οπως δήλωσε η κυρία Μαρία Μπούρα, Υπεύθυνη Στρατηγικής, Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: “Απευθύνουμε πρόσκληση συνεργασίας προς την πολιτεία και όλους τους φορείς και κλάδους να δημιουργήσουμε άμεσα μια Ομάδα Εργασίας για να εκπονήσει το «Σχέδιο Δράσης για το 5G» για την Ελλάδα, σε συμφωνία και με το πρόσφατα ανακοινωθέν «Σχέδιο Δράσης για το 5G» της ΕΕ από τον Επίτροπο κ. Jean Claude Juncker. Το 5G μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει τη χρυσή ευκαιρία να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας, να προσελκύσουμε επενδύσεις, να δημιουργήσουμε καινοτομία και νέες θέσεις εργασίας και εντέλει να επιταχύνουμε την επιστροφή στην ανάπτυξη, βοηθώντας τη χώρα να βγει από την κρίση. Η Ελλάδα και μπορεί και πρέπει να παίξει ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, στην εποχή του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και του 5G, και η Ericsson διαθέτει την τεχνογνωσία, την εμπειρία, το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και τη διάθεση να υποστηρίξει με ζέση αυτήν την προσπάθεια.»