Έπειτα από την αναλυτική ενημέρωση του ΟΤΕ την προηγούμενη εβδομάδα για τη θέση του επί του Κανονισμού για τα δίκτυα νέας γενιάς (NGN) και την τεχνολογία Vectoring, τη σκυτάλη έλαβε χθες η Vodafone η οποία ζήτησε βελτιώσεις, στον Κανονισμό προκειμένου να προστατευθούν οι επενδύσεις και η εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού. Οι δύο μεγαλύτερες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, σε αναμονή του τελικού σχεδίου από την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) που θα σταλεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνεχίζουν να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.
Την ενημέρωση για το θέμα από την πλευρά της Vodafone έκανε η διευθύντρια νομικών, κανονιστικών θεμάτων και εταιρικών σχέσεων, Μαρία Σκάγκου, η οποία ωστόσο διευκρίνισε πως δεν είχε την αρμοδιότητα να απαντήσει αναλυτικά για το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας. Μέχρι στιγμής η δεύτερη σε μέγεθος τηλεπικοινωνιακή εταιρεία έχει ανακοινώσει πως έχει εξασφαλίσει από τον μητρικό όμιλο 500 εκατ. ευρώ για επενδύσεις την επόμενη 4ετία σε δίκτυα νέας γενιάς κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, χωρίς όμως να αποκαλύπτει το ποσό που θα διαθέσει για τα σταθερά δίκτυα. Η εν λόγω εταιρεία έχει ανακοινώσει επίσης ότι για τα σταθερά NGN θα συνεργαστεί με τη Wind στη λογική της συνεγκατάστασης. Επισημαίνουμε τα παραπάνω γιατί το βασικό επιχείρημα του ΟΤΕ είναι πως ο ίδιος, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές του, έχει αναφερθεί συγκεκριμένα στα κεφάλαια που θα διαθέσει για τα NGN (1,3 δις. ευρώ στην τετραετία) και πρόσφατα ανακοίνωσε και τη σύναψη δανειακών συμβάσεων συνολικού ύψους 389 εκατ. ευρώ ποσό που θα διατεθεί για την εξυπηρέτηση των εν λόγω επενδύσεων.
Στα σχόλιά του για τον Κανονισμό ο ΟΤΕ τονίζει επίσης πως δεν εξυπηρετεί την ανάγκη κάλυψης της χώρας με NGN το γεγονός ότι μεταξύ άλλων στις περιοχές που θα πάει αυτός να κατασκευάσει δίκτυο Vectoring θα πρέπει να εξασφαλίσει κάλυψη 80% ενώ από τον ανταγωνισμό θα απαιτείται 40% και την ίδια στιγμή του δίνονται 6 μήνες για την ανάπτυξη των επενδύσεών του και στους ανταγωνιστές του 24. Ο αντίλογος εδώ είναι πως ο ΟΤΕ έχοντας ήδη επενδύσει στην αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών καμπινών και έχοντας το δίκτυο κορμού έχει προηγηθεί σε σημείο που ότι μένει να καλυφθεί στο εξής είναι περιορισμένο, ειδικά στις περιοχές με μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον. Η Vofafone αναφέρει ότι ειδικά το τελευταίο εξάμηνο ο ΟΤΕ έχει ιδιαίτερα επιταχύνει την αναβάθμιση του δικτύου του και προσθέτει: «Τυχόν απόλυτη συμμετρία θα δημιουργούσε απολύτως δυσμενείς και αντιανταγωνιστικές συνθήκες για τους άλλους παρόχους, αποτρέποντας έτσι την υλοποίηση επενδύσεων. Και αυτό διότι, σε μία τέτοια περίπτωση, οι υπόλοιποι πάροχοι θα πρέπει να προβούν σε σημαντικές εκτεταμένες και κοστοβόρες εργασίες για να συνδεθούν στις υποδομές του ΟΤΕ. Επίσης, θα εξαρτώνται από τη δική του συνεργασία και συμμόρφωση με τις ρυθμιστικές του υποχρεώσεις (για τη σύνδεση στον Τοπικό Υποβρόχο)».
Παράλληλα η Vodafone σημειώνει πως η πρόθεσή της να επενδύσει στα σταθερά δίκτυα καθίσταται πρόδηλη από τη στιγμή που έχει διαθέσει ήδη περίπου 300 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της hellas online (2015). «Εμείς θέλουμε το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεών μας να είναι σε δίκτυα FTTB και FTTH (δίκτυα οτικών ινών μέχρι τα κτήρια και μέχρι τα σπίτια) συμπλήρωσε η Σκάγκου λέγοντας πως οι επενδύσεις της εταιρείας σε FTTC (οπτική ίνα σε καμπίνες) έχουν ξεκινήσει στις περιοχές Νέα Ιωνία, Φρεαττύδα, Παγράτι και Ν. Κόσμο.
Από τα όσα ισχυρίζονται οι δύο εταιρείες είναι σαφές ότι το υπό συζήτηση σχέδιο κανονισμού κινείται πιο κοντά στις θέσεις των παρόχων πλην ΟΤΕ. Όπως επισημαίνεται από τη Vodafone «ο Κανονισμός δίνει στον ΟΤΕ το μείζον, δηλαδή τη δυνατότητα να προχωρήσει με το vectoring, και συνεπώς να προστατεύσει και αναβαθμίσει μια υποδομή που ήδη έχει, να διασφαλίσει παράλληλα και τα έσοδά του από την χονδρική, και (έχοντας κατοχυρώσει σημαντικό αριθμό εμπορικά ελκυστικών περιοχών) να αποκτήσει πλεονέκτημα χρόνου και κόστους. Στο μεταξύ, σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ξεκάθαρα διατυπωθεί ο προβληματισμός ότι η τεχνολογία vectoring μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην ανάπτυξη νέων δικτύων νέας γενιάς καθώς διαμορφώνει φραγμούς εισόδου και άρα οδηγεί σε περιορισμό του ανταγωνισμού, ενώ ως τεχνολογία είναι σαφώς υποδεέστερη και δεν πρέπει να θεωρηθεί ισοδύναμη άλλων τεχνολογικά ανώτερων τεχνολογιών (FTTH/B), αλλά ως ένα ενδιάμεσο βραχυπρόθεσμο υποκατάστατο της οπτικής ίνας».
Σύμφωνα πάντα με τη Vodafone «το σχέδιο του Κανονισμού είναι συνεπές με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο, το οποίο αναγνωρίζει ξεκάθαρα ότι ο αποτελεσματικός ανταγωνισμός είναι η ουσιαστική κινητήρια δύναμη επενδύσεων για νέες ή βελτιωμένες υποδομές, καθώς:
• Διασφαλίζει τη βασική αρχή της τεχνολογικής ουδετερότητας
• Η ρητά διατυπωμένη δυνατότητα ανάπτυξης και άλλων τεχνολογιών (FTTH/B), διασφαλίζει τον υγιή ανταγωνισμό σε επίπεδο υποδομών Επιδιώκει να ενισχύσει και προστατεύσει επενδύσεις και δη σε ανώτερες τεχνολογίες που θα είναι ανθεκτικές στο μέλλον
• Μέσω ρυθμιστικών προβλέψεων που θα παρέχουν κίνητρα για επενδύσεις (ελευθερία ανάπτυξης οποιασδήποτε τεχνολογίας νέας γενιάς σε μία αποκλειστική περιοχή), διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση στους παρόχους και καινοτόμα προϊόντα στους καταναλωτές.»
Σημεία προς βελτίωση
Η Vodafone θεωρεί ωστόσο παράλληλα ότι το σχέδιο κανονισμού έχει σημαντικά περιθώρια βελτιώσεων, προκειμένου να προστατευθούν οι επενδύσεις και η εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού. Ειδικότερα, κατά την άποψή της χρειάζεται το προτεινόμενο διετές χρονικό διάστημα για την υλοποίηση των επενδύσεων των παρόχων στο Vectoring, να καλύπτει χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον 3 ετών λόγω του απαιτούμενου αναλυτικού τεχνοοικονομικού σχεδιασμού που απαιτείται, του εύρους των αστάθμητων παραγόντων που πρέπει να συνυπολογιστούν (και οι οποίοι αφορούν κυρίως τη συμπεριφορά του ΟΤΕ) και του γεγονότος ότι ο ΟΤΕ, έχει τη δεδομένη χρονική στιγμή σημαντικό προβάδισμα τόσο σε επίπεδο παροχής προϊόντων όσο και χρήσης υποδομών και συναφών ευκολιών. Ζητά επίσης εξισορρόπηση της de facto υφιστάμενης ασυμμετρίας, μέσω της προσωρινής, έως τη θέση σε ισχύ του Κανονισμού, αναστολής του roll out του ΟΤΕ και της απαλοιφής της δυνατότητας της διπλής επιλογής περιοχών από τον ΟΤΕ στην πρώτη ανάθεσή τους.
Την ίδια στιγμή ο ΟΤΕ θεωρεί ότι το υπό συζήτηση Σχέδιο Κανονισμού τον περιορίζει σε μόλις 5.500 καμπίνες από τις 18.000 καμπίνες που βρίσκονται στα 174 Α/Κ όπου υπάρχει φυσική συνεγκατάσταση (ποσοστό μόλις 31% του συνόλου των καμπινών). Αφήνει ακάλυπτα για τουλάχιστον 2 χρόνια 1,1 εκατομμύρια νοικοκυριά. Απαξιώνει 2.000 καμπίνες (30% των επενδύσεων που έχει ήδη πραγματοποιήσει ο ΟΤΕ), αποκλείοντας για τουλάχιστον δύο χρόνια 300.000 νοικοκυριά από ταχύτητες 100Μbps και τον υποχρεώνει να παγώσει για μια διετία το επενδυτικό του πλάνο με αρνητικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία και ανάπτυξη.
Αξίζει πάντως να αναφερθεί το τι πράττουν οι υπόλοιπες εταιρείες του ομίλου της Vodafone, προφανώς υπό διαφορετικές συνθήκες (μακροοικονομικά, ρυθμιστικό πλαίσιο κ.λ.π.):
• Στην Ισπανία η Vodafone δημιουργεί ένα νέο δίκτυο οπτικής ίνας υπερυψηλών ταχυτήτων μέσα από μία κοινή επενδυτική συμφωνία με την Orange για να εξυπηρετήσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.
• Στην Πορτογαλία αναπτύσσει επιπρόσθετο δίκτυο οπτικής ίνας υπερυψηλών ταχυτήτων, ενώ έχει ήδη εγκαταστήσει δίκτυο οπτικής ίνας σε περισσότερα από 2,3 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, στο πλαίσιο επενδύσεων που συμπεριλαμβάνουν και συμφωνίες για κοινές επενδύσεις με τη NOS και την Portugal Telecom.
• Στην Ιρλανδία συνέστησε κοινοπραξία με την εταιρία ηλεκτρισμού ESB για την κατασκευή ενός 100% δικτύου οπτικών ινών υπερυψηλών ταχυτήτων για 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε απομακρυσμένες περιοχές.
• Στην Ιταλία, η Vodafone και η Wind έχουν έρθει σε συμφωνία με την ηλεκτρική εταιρία Enel για την ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου οπτικών ινών υπερυψηλών ταχυτήτων.