Τα υψηλά επίπεδα ανεργίας στην Ευρώπη φαίνεται πως έχουν επηρεάσει ακόμα και τους hackers, καθώς κάποιοι από αυτούς προσφέρουν επί πληρωμή τις υπηρεσίες τους σε παραστρατιωτικές οργανώσεις.
Αυτή τη διαπίστωση έκανε η Europol, διευκρινίζοντας όμως ότι -τουλάχιστον προς το παρόν- καμία οργάνωση δεν έχει ανταποκριθεί σε τέτοιες «προσφορές». Στον ετήσιο απολογισμό της, ανέφερε ότι προς το παρόν οι ηλεκτρονικές επιθέσεις περιορίζονται σε απλές αλλαγές κεντρικών σελίδων (η ψηφιακή αναλογία του γκράφιτι σε τοίχους). Παρ’όλα αυτά, το λεγόμενο darknet, δηλαδή οι servers παράνομων δραστηριοτήτων που δεν υφίστανται «ανοικτά» στο internet, παρέχουν άνετα ευκαιρίες για σοβαρά ηλεκτρονικά εγκλήματα.
Σε αυτό το αόρατο επίπεδο του διαδικτύου πραγματοποιείται παροχή λογισμικού και υπηρεσιών για hacking, όπως επίσης αγοροπωλησίες όπλων και πυρομαχικών. Σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι αυξάνονται οι τάσεις ηλεκτρονικού εγκλήματος, και μάλιστα υφίσταται σε μεγαλύτερο ποσοστό από τα τυπικά εγκλήματα, σε κάποια κράτη-μέλη. Δυστυχώς το ψηφιακό έγκλημα δεν περιορίζεται σε πληροφορικά συστήματα, αλλά «βοηθάει» την τρομοκρατία, το δουλεμπόριο, το διαμοιρασμό βίντεο με κακοποίηση παιδιών, κ.ά.
Σε επεκτατική πορεία βρίσκονται επίσης το phishing, δηλαδή η περίτεχνη μέθοδος ώστε να πειστεί ένας χρήστης να δώσει τα προσωπικά και οικονομικά στοιχεία του, αλλά και το ransomware, κακόβουλο λογισμικό που κρυπτογραφεί τα δεδομένα του χρήστη και απαιτεί χρήματα για να τα «απελευθερώσει. Όσον αφορά την καθημερινότητα των πολιτών, έξαρση έχει σημειωθεί στο hacking των ΑΤΜ και των ανέπαφων συναλλαγών με τις νέες χρεωστικές / πιστωτικές κάρτες. Αντίθετα, το συμβατικό «πέρασμα» καρτών με τη μαγνητική ταινία από τα μηχανήματα πληρωμών, έχει φύγει από το στόχαστρο των απατεώνων.