Νομικό και οικονομικό πλήγμα δέχτηκε η Apple, καθώς η επιτροπή θεμιτού ανταγωνισμού της Κομισιόν της επέβαλε να πληρώσει 13 δισ. ευρώ αναδρομικούς φόρους στην Ιρλανδία.
Συγκεκριμένα καλείται να πληρώσει αυτό το ποσό και μάλιστα με τόκο, στην κυβέρνηση της Ιρλανδίας, όταν αποκαλύφθηκε μία η παράνομη δραστηριότητα της εταιρείας να μεταφέρει κέρδη μέσω της χώρας, λαμβάνοντας κρατικά κονδύλια χωρίς να τα δικαιούται. Η Apple θα ασκήσει έφεση, ισχυριζόμενη ότι ο τρόπος φορολόγησης ήταν σύμφωνος με τη νομοθεσία της Ευρώπης και της Ιρλανδίας. Αντίστοιχα, εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών στην Αμερική δήλωσε ότι οι επενδύσεις των ΗΠΑ στοχοποιούνται και υπονομεύονται στην Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα αυτής της υπόθεσης, σημειώθηκε πτώση στη μετοχή της Apple, αλλά λιγότερο του 1%.
Με τη σειρά της, η επίτροπος ανταγωνισμού της Κομισιόν δήλωσε ότι η φορολόγηση της Apple κατά 0,005% στην Ιρλανδία από το 2014 δεν θεωρείται δίκαιη. Μάλιστα διευκρίνισε ότι η Apple απολαμβάνει γενικά ευνοϊκή φορολογία στην Ιρλανδία εδώ και περίπου 20 χρόνια. Υπολογίζεται ότι η εκδίκαση της υπόθεσης μπορεί να έχει διάρκεια ετών, με την Apple να καταθέσει αρχικά ένα χρηματικό ποσό σε κάποιον εγγυητικό λογαριασμό. Σημειώστε ότι η εταιρεία διαθέτει αυτή τη στιγμή περίπου 200 δισ. δολάρια σε μετρητά. Οι δε αναλυτές αμφιβάλουν ότι τα δικαστήρια θα υποχρεώσουν τελικά την Apple να πληρώσει αναδρομικούς φόρους.
Η επίμαχη διαδικασία λειτουργεί ως εξής. Η Apple δίνει το δικαίωμα σε ιρλανδικές θυγατρικές να εκμεταλλεύονται τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί στης ΗΠΑ. Εκείνες με τη σειρά τους δίνουν ως εργολαβία την κατασκευή των συσκευών, τις οποίες παρέχουν σε μεταπωλητές της Apple, στην Ευρώπη και την Ασία. Το κόστος κατασκευής αποτελεί ένα μικρό ποσοστό της λιανικής τιμής και οι θυγατρικές μεταπώλησης έχουν μικρό περιθώριο κέρδους, έτσι οι επιχειρήσεις της Apple στην Ιρλανδία είναι ιδιαίτερα επικερδείς.
Χαρακτηριστικά, το 2011 η Apple Ιρλανδίας κατέβαλε μόλις 2 δισ. δολάρια στην έδρα της στις ΗΠΑ, για πληρωμή των πνευματικών δικαιωμάτων, αφήνοντας την πρώτη με κέρδη 22 δισ. δολαρίων. Από αυτά, μόνο 50 εκ. ευρώ φορολογήθηκαν, ενώ τα υπόλοιπα κατέληξαν σε μία εικονική εταιρεία, χωρίς γραφεία και υπαλλήλους. Σύμφωνα με την Κομισιόν, αυτή η συμφωνία δεν βασιζόταν σε έγκυρη φορολογική νομοθεσία, ούτε προσφέρθηκε σε άλλες εταιρείες, και έτσι αντιμετωπίστηκε ως κρατικό κονδύλι.
Από την πλευρά του, ο υπουργός οικονομικών της Ιρλανδίας δήλωσε αντίθετος με την απόφαση. Υποστηρίζει ότι επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα στις επενδύσεις, ενώ θεωρεί ότι η Κομισιόν επεμβαίνει στην εσωτερική πολιτική της χώρας, καθώς η φορολογική ρύθμιση αποτελεί αρμοδιότητα του κάθε κράτους-μέλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι και άλλες εταιρείες, όπως η Google και το Facebook, εκμεταλλεύονται την ευνοϊκή φορολογία της Ιρλανδίας, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται μόλις στο 12,5%.
Σε κάθε περίπτωση, τα κέρδη της Apple από την Ιρλανδία θα φορολογηθούν, όταν τα χρήματα μεταφερθούν στην Αμερική, κάτι απαραίτητο ώστε να τα εκμεταλλευτεί πλήρως η εταιρεία. Οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου έχουν ασκήσει εφέσεις σχετικά με αντίστοιχες αποφάσεις της Κομισιόν, που παρεμβαίνει στις συμφωνίες φορολόγησης με πολυεθνικές εταιρείες.