Στην τελική φάση της εισέρχεται η διαδικασία για την έκδοση ομολογιακού δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές, ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ από τη Forthnet και ως εκ τούτου κορυφώνεται το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην εισηγμένη.
Η προθεσμία για την έκδοση του ομολογιακού είναι μέχρι τις 21 Οκτωβρίου και το ενημερωτικό που θα το συνοδεύει τελεί υπό επεξεργασία. Οι εν δυνάμει ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι μέτοχοί της, κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους όσο αφορά τη συμμετοχή τους στο ομολογιακό και αυτό παρά το γεγονός ότι θεωρητικά αν υπάρξει επενδυτής που θα το καλύψει στο μεγαλύτερο μέρος του αποκτά και τον έλεγχο της εισηγμένης.
Τις προθέσεις των ξένων μετόχων της Forthnet δεν φώτισαν (το αντίθετο μάλιστα) ούτε οι τελευταίες αλλαγές στο μετοχολόγιο της που αποδόθηκαν στις συμφωνίες οι οποίες συνόδεψαν την εξαγορά της συνδεδεμένης εταιρείας Go (ο μαλτέζικος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός) από την Tunisie Telecom. Με βάση τις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις η Go κατέχει το 22,605% της ελληνικής εισηγμένης, ενώ η Massar Investments του δισεκατομμυριούχου άραβα Abdulaziz Al Churair το 20,636%. Η τελευταία αποτελεί μια νέα παρουσία στο μετοχολόγιο της Forthnet, χωρίς πάντως να υπάρχει κάποια ένδειξη ή πληροφορία ότι θα πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις τοποθετώντας «φρέσκα» κεφάλαια που τόσο έχει ανάγκη η Forthnet.
Σιγήν ιχθύος τηρούν και οι Vodafone – Wind οι οποίες ελέγχουν μαζί περίπου το 40% της εισηγμένης. Είναι σαφές ότι παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα, ενώ ο ρόλος τους θα αναβαθμιστεί, σε σχέση με τις συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες, ειδικά αν δεν εμφανιστεί τρίτος παίχτης για να επενδύσει στη Forthnet, μέσω του ομολογιακού. Υπενθυμίζεται ότι τα περίπου 70 εκατ. ευρώ του ομολογιακού προορίζονται για την αποπληρωμή των υφιστάμενων δανείων, συνολικού ύψους 325 εκατ. ευρώ) και τα υπόλοιπα (εφόσον η έκδοση καλυφθεί πλήρως) για κεφάλαια κίνησης της εν λόγω τηλεπικοινωνιακής εταιρείας.
Το ενδιαφέρον της Wind αποτυπώνεται με σαφήνεια και στην έκθεση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας που συνόδεψε τις οικονομικές καταστάσεις του 2015 όπου μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται: «Η Wind εξακολουθεί να επιδιώκει περαιτέρω ευκαιρίες ανάπτυξης όπως είναι η εξαγορά της Forthnet μαζί με την Vodafone Ελλάδος με απώτερο στόχο την ενίσχυση της αξίας της».
Σύμφωνα με πληροφορίες η Forthnet συνεχίζει να χάνει μερίδιο αγοράς στις ευρυζωνικές συνδέσεις, συνέπεια του ανταγωνισμού, ένα «παιχνίδι» που – όπως λέγεται χαρακτηριστικά – χρειάζεται διαρκώς «να καίει» κεφάλαια. Οι συνολικές συνδέσεις της το πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκαν σε 611.600 μειωμένες σε σχέση με αυτές το αντίστοιχο διάστημα του 2015 κατά περίπου 6%. Στη μάχη των συνδέσεων, με βάση τα στοιχεία εξαμήνου, νικητές ήταν η Vodafone με αύξηση περίπου 9% (632.489 ευρυζωνικές συνδέσεις) και η Wind με αύξηση 8% (542.411), ενώ πτωτικά κατά περίπου 5,5% κινήθηκε η Cyta Ελλάς (307.000).