Η επιτροπή εσωτερικών υποθέσεων της Αγγλίας, από το βήμα της Βουλής στο Λονδίνο, εξέφρασε την άποψη ότι τα κοινωνικά μέσα αποτυγχάνουν επί της ουσίας να ελέγξουν τις δημοσιεύσεις με εξτρεμιστικό περιεχόμενο.
Υποστηρίζουν ότι οι μεν εταιρείες πρέπει να προσλάβουν περισσότερο προσωπικό για να ελέγχει τα posts, ενώ κάλεσαν και τις αστυνομικές αρχές να συμμετέχουν σε μεγαλύτερο βαθμό στην ανίχνευση τρομοκρατικού περιεχομένου. Στο στόχαστρο τους βρέθηκαν οι Google, Facebook και Twitter, οι οποίες «αν και έχουν εισοδήματα της τάξης των δισεκατομμυρίων, αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν την απειλή, πετώντας το μπαλάκι στην πολυεθνική νομική υπόσταση τους, ενώ γνωρίζουν ότι οι σελίδες τους χρησιμοποιούνται και από τρομοκράτες», σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής.
Οι εταιρείες από την πλευρά τους παρουσίασαν το ιστορικό αντιτρομοκρατικών ενεργειών τους, με τη διαγραφή λογαριασμών και την αφαίρεση δημοσιεύσεων / σχολίων. Η επιτροπή επισήμανε ότι 800 άτομα ταξίδεψαν από την Αγγλία στη Συρία για να καταταχθούν σε τρομοκρατικές οργανώσεις του ισλαμικού κράτους, και οι μισοί από αυτούς έχουν ήδη επιστρέψει στη Βρετανία, προειδοποιώντας ότι τα κύρια μέσα στρατολόγησης είναι τα forum και τα social media.
Ειδικά το Youtube εγγυήθηκε ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία του με τις βρετανικές αρχές για τον έλεγχο των εξτρεμιστικών βίντεο. Όσο για το Facebook, ετοιμάζει μία πρωτοβουλία κατά την οποία το εξτρεμιστικό περιεχόμενο θα εξισορροπείται από χρήστες που θα εκφράζουν τη «φωνή της λογικής». Η επιτροπή πάντως, αν και αναγνώρισε τις προσπάθειες των εταιρειών, επέμεινε ότι δεν είναι αρκετές, και ότι αν συνεχίσουν με αυτό το ρυθμό κινδυνεύουν να γίνουν η «Άγρια Δύση» του διαδικτύου! Οι δε ειδικοί της αγοράς αντιπαραθέτουν ότι πρόκειται για έναν διαρκή πόλεμο, που κερδίζεται μόνο με τη συνεργασία και τους πόρους των εταιρειών.