Στην 22η θέση μεταξύ των 28 κρατών μελών ή με άλλα λόγια στις μέτρια καινοτόμες χώρες κατατάσσει την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με βάση τα αποτελέσματα του βαρόμετρου καινοτομίας (Innobarometer) για την περίοδο 2008 – 2015.
Η Επιτροπή δημοσίευσε τον ευρωπαϊκό πίνακα αποτελεσμάτων για την καινοτομία, τον πίνακα αποτελεσμάτων περιφερειακής καινοτομίας και το βαρόμετρο καινοτομίας για το 2016.
Όσο αφορά αναλυτικότερα την χώρα μας, στην Ανατολική Μακεδονία οι επιδόσεις στην καινοτομία μειώθηκαν κατά 39% σε σύγκριση με την προηγούμενη διετία. Αντίστοιχη μείωση παρατηρήθηκε στην περιφέρεια της Ηπείρου, των Ιονίων Νήσων, του Νοτίου Αιγαίου και της Δυτικής Ελλάδας, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο το ποσοστό ανήλθε στο -49%. Λιγότερες απώλειες στον πίνακα καινοτομίας σημείωσαν οι Κεντρική Μακεδονία (-12%), Δυτική Μακεδονία (-12%), Θεσσαλία (-19%), Στερεά Ελλάδα (-17%), η Πελοπόννησος (-23%), η Αττική (-4%), η Κρήτη (-19%).
Ευρώπη
Τα κύρια συμπεράσματα από τις τρεις εκθέσεις είναι τα εξής:
• Η Σουηδία βρίσκεται για μία ακόμη φορά στην πρώτη θέση όσον αφορά την καινοτομία στην ΕΕ, ακολουθούμενη από τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες.
• Σε επιλεγμένους τομείς καινοτομίας, την πρωτιά στην ΕΕ κατέχουν: η Σουηδία ως προς τους ανθρώπινους πόρους και την ποιότητα της ακαδημαϊκής έρευνας, η Φινλανδία ως προς τους γενικούς χρηματοδοτικούς όρους, η Γερμανία ως προς τις ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της καινοτομίας, το Βέλγιο ως προς τα δίκτυα και τη συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας, και η Ιρλανδία ως προς την καινοτομία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
• Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες όσον αφορά την καινοτομία είναι η Μάλτα, η Λετονία, η Λιθουανία, οι Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο.
• Επιπλέον, και στις μετρίως καινοτομικές χώρες υπάρχουν περιφερειακοί κόμβοι καινοτομίας: οι περιοχές Piemonte και Friuli-Venezia Giulia στην Ιταλία, η Χώρα των Βάσκων στην Ισπανία και η περιφέρεια Bratislavský kraj στη Σλοβακία.
• Γενικά, ο πρωταρχικός παράγοντας για την απόκτηση πρωταγωνιστικού ρόλου στον τομέα της καινοτομίας είναι η θέσπιση ενός ισορροπημένου συστήματος καινοτομίας, το οποίο συνδυάζει κατάλληλο επίπεδο δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, αποτελεσματικές συμπράξεις καινοτομίας μεταξύ εταιρειών και με την ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς και ισχυρές βάσεις σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση και άριστες επιδόσεις στην έρευνα. Ο οικονομικός αντίκτυπος της καινοτομίας πρέπει να εκδηλώνεται μέσα από τις πωλήσεις και τις εξαγωγές καινοτόμων προϊόντων, καθώς και στον τομέα της απασχόλησης.
• Η εξειδίκευση σε βασικές τεχνολογίες γενικής εφαρμογής (ΒΤΓΕ) αυξάνει τις επιδόσεις ως προς την καινοτομία σε περιφερειακό επίπεδο, ιδίως όσον αφορά τα προηγμένα υλικά, τη βιομηχανική βιοτεχνολογία, τη φωτονική και τις προηγμένες τεχνολογίες μεταποίησης.
Πάντως όπως σημειώνεται από την ΕΕ την επόμενη διετία αναμένεται βελτίωση των επιδόσεων της Ένωσης ως προς την καινοτομία. Οι περισσότερες επιχειρήσεις σχεδιάζουν να διατηρήσουν ή να αυξήσουν το επίπεδο των επενδύσεων στην καινοτομία. Μεγαλύτερες πιθανότητες να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην καινοτομία κατά το επόμενο έτος έχουν οι επιχειρήσεις στη Ρουμανία, τη Μάλτα και την Ιρλανδία.