Κοινό μέτωπο συνέστησαν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι MTS, MegaFon και VimpelCom στη Ρωσία, αντιτιθέμενοι στα περιοριστικά μέτρα του νέου αντιτρομοκρατικού νόμου.
Η νέα νομοθεσία νομιμοποιεί και επεκτείνει την ψηφιακή παρακολούθηση εκ μέρους της κυβέρνησης, κάτι το οποίο μπορεί να κοστίσει 34 δισ. δολάρια στην αγορά τηλεπικοινωνιών της χώρας. Ο νόμος που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα και θα ισχύει από τις 20 Ιουλίου, υποχρεώνει τους παρόχους της Ρωσίας να αποθηκεύουν τα στοιχεία των χρηστών για 6 μήνες. Αυτά περιλαμβάνουν δεδομένα από φωνητικές κλήσεις, γραπτά μηνύματα και περιήγηση στο internet, μαζί με τα σχετικά metadata, ώστε να γνωρίζουν οι αρχές την ώρα και την τοποθεσία του κάθε χρήστη για κάθε του δραστηριότητα. Τα τελευταία μάλιστα θα διατηρούνται αποθηκευμένα για 3 χρόνια.
Όλα αυτά τα δεδομένα θα απαιτήσουν επιπλέον χώρο, ο οποίος σύμφωνα με τους παρόχους θα κοστίσει το ποσό των 34 δισ. δολαρίων που αναφέραμε πριν. Ο διευθύνων σύμβουλος της MegaFon πρότεινε να φορολογήσει η κυβέρνηση κατά 1% παραπάνω τα έσοδα των δικτύων, ώστε να υλοποιηθεί ένα κρατικό data center γι’αυτό το σκοπό, αντί να πέσει το βάρος στις υποδομές των παρόχων. Κατά αυτής της νομοθεσίας τάχθηκε μέσω Twitter και ο Edward Snowden, που διαμένει πλέον στη Ρωσία. Αντίθετη στην εφαρμογή των νέων μέτρων είναι και η ρωσική μηχανή αναζήτησης Yandex. Αν και τέτοιου είδους μέτρα προωθούνται σε αρκετές χώρες, η σχετική νομοθεσία στη Ρωσία κρίνεται ιδιαίτερα αυστηρή.