Τρία είναι τα βασικά σενάρια για τις εξελίξεις στη Forthnet, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τα όσα επισήμως έχουν ανακοινωθεί από την εισηγμένη για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της (325 εκατ. ευρώ) και τον σχεδιασμό για τη σύναψη ομολογιακού δανείου ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ μετατρέψιμου σε μετοχές:
- Το ομολογιακό καλύπτεται από έναν τρίτο φορέα (ξένο επενδυτικό κεφάλαιο, είτε ελληνικό επιχειρηματικό σχήμα που ενδιαφέρεται να μπει στις τηλεπικοινωνίες). Βάσει των όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά επί της διαδικασίας εάν ένας φορέας αναλάβει να καλύψει το ομολογιακό, χωρίς προφανώς τη συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων, τα ποσοστά των οποίων θα μειωθούν σημαντικά, εξασφαλίζει περίπου το 70% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης.
- Το ομολογιακό καλύπτεται από τις τράπεζες, οπότε αυτές στη συνέχεια αποκτούν τον έλεγχο της εισηγμένης και αποφασίζουν τι θα πράξουν.
- Οι Vodafone – Wind (κατέχουν μαζί το 40% της εισηγμένης) παρά το γεγονός ότι σήμερα δηλώνουν ότι η Forthnet έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο όσο αφορά τους σχεδιασμούς τους για την είσοδό τους στην υπηρεσία της συνδρομητικής τηλεόρασης, παίρνουν τον έλεγχο της εισηγμένης. Στελέχη τους πάντως εκτιμούν ότι η αποτίμηση της εταιρείας που προκύπτει (περί τα 450 εκατ. ευρώ που είναι τα δάνεια και οι λοιπές υποχρεώσεις που θα αναλάβουν) αν ακολουθηθεί η διαδικασία του ομολογιακού είναι και πάλι υψηλή για τα δεδομένα της αγοράς.
Εκτιμάται επίσης ότι η αραβικών συμφερόντων ΕΙΤ με το περίπου 41% δεν σκοπεύει να τοποθετήσει εκ νέου κεφάλαια στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία. Ακόμη, πιθανές μετοχικές αλλαγές που δρομολογούνται στην Forgendo (το σχήμα που έχει στην κατοχή του το ποσοστό της Forthnet και στο οποίο συμμετέχει εκτός από την ΕΙΤ η μαλτέζικη τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Go η οποία πιθανότατα θα εξαγοραστεί από την Tunisie Telecom) μπορεί να οδηγήσουν στο να καταστεί η Wind ο μεγαλύτερος μέτοχος της Forthnet και αυτό από μόνο του αλλάζει τις ισορροπίες.