Η έλλειψη του αναγκαίου αριθμού στελεχών αποτελεί το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) σε μια εποχή κατά την οποία τα θέματα ασφάλειας των Επικοινωνιών πολλαπλασιάζονται και γίνονται συνθετότερα.
Όπως είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Ζαμπίρας σε Συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των πεπραγμένων του 2015, απαντώντας σε ερώτημα για το κατά πόσον είναι ικανοποιημένος από τη δράση της ΑΔΑΕ, «ευχαριστημένοι δεν μπορούμε να είμαστε ποτέ, πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης». Αναφέρθηκε στο παράδειγμα των ελέγχων στους μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, λέγοντας ότι θα ήταν προτιμότερο να γίνεται κάθε χρόνο ο τακτικός έλεγχος για τα συστήματα προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών που υποχρεούνται να αναπτύσσουν, ωστόσο, εξαιτίας της έλλειψης στελεχών διενεργούνται κάθε περίπου δύο χρόνια.
Ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του απολογισμού της ΑΔΑΕ το 2015 παρατηρήθηκε αύξηση των εισαγγελικών διατάξεων και βουλευμάτων για άρση απορρήτου τηλεφωνικών συνομιλιών. Ο έλεγχος της ΑΔΑΕ αφορά μόνο την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών και δεν εξετάζει την κρίση των δικαστικών αρχών ή την ουσία της κάθε άρσης του απορρήτου.
Αναλυτικότερα, κατά το προηγούμενο έτος η ΑΔΑΕ παρέλαβε 4.871 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν νέες περιπτώσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας έναντι 3.780 το 2014, καθώς και 3.937 εισαγγελικές διατάξεις για παρατάσεις προγενέστερων διατάξεων έναντι 4.717 το 2013. Επίσης παρέλαβε 2.304 βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων – έναντι 1.956 το 2014 – για τη διακρίβωση εγκλημάτων που εμπίπτουν στην ποινική δικονομία (π.χ. ανθρωποκτονίες από πρόθεση, πορνογραφία ανηλίκων, εκβίαση και οργανωμένο έγκλημα, ναρκωτικά κ.α.).
Τα στελέχη της ΑΔΑΕ δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν γιατί έχει παρατηρηθεί αυτή η αύξηση καθώς δεν εισέρχονται στην ουσία των υποθέσεων. Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΑΕ Μιχάλης Σακκάς πάντως σχολίασε πως η αύξηση μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι κάποιες υπηρεσίες πλέον κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Πιθανές αιτίας μπορεί να είναι το μεταναστευτικό αλλά και η έξαρση της τρομοκρατίας διεθνώς η οποία κινητοποιεί και τις ελληνικές αρχές.
Στους στόχους της ΑΔΑΕ για το τρέχον έτος περιλαμβάνεται η ενίσχυση του προσωπικού της αξιοποιώντας τη δυνατότητα μετατάξεων (σήμερα εργάζονται 36 στελέχη και χρειάζονται τα διπλάσια) η ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής με την αναζήτηση κονδυλίων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ καθώς και η προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό του οικείου θεσμικού πλαισίου.
Η διοίκηση της ΑΔΑΕ δεν αρνήθηκε πως υπάρχει σοβαρό ζήτημα με συστήματα παρακολούθησης που χρησιμοποιούνται από ιδιώτες. Για το λόγο αυτόν έχει προχωρήσει και σε κατάθεση νομοθετικών προτάσεων. Απαντώντας σε ερωτήματα για τη χρήση των συστημάτων της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής ο κ. Ζαμπίρας υποστήριξε πως η ΑΔΑΕ ελέγχει και τα συγκεκριμένα συστήματά, αλλά κατ΄ αυτόν μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η κατάχρηση αντίστοιχων συστημάτων από ιδιώτες.