Η Siemens ανοίγει το δρόμο προς τη βιομηχανική ψηφιοποίηση. «Προκειμένου να στηρίξουμε τους πελάτες μας στο να κατακτήσουν το Industry 4.0, ανεξαρτήτως του μεγέθους και του είδους της επιχείρησής τους, έχουμε προχωρήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του portfolio μας για την Ψηφιακή Επιχείρηση.
Είμαστε πλέον σε θέση να τους προσφέρουμε ακόμα περισσότερες και καλύτερες λύσεις για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες τους» εξήγησε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Siemens AG Klaus Helmrich, σε συνέντευξη τύπου στη Hannover Messe στις 25 Απριλίου. Η Siemens συνεχίζει να επεκτείνει τις υπηρεσίες της με νέα εργαλεία, λύσεις και προϊόντα, μέσω τεσσάρων βασικών στοιχείων: το βιομηχανικό λογισμικό, το portfolio αυτοματισμού, τις βιομηχανικές επικοινωνίες, την ασφάλεια και τις υπηρεσίες.
Στο περίπτερό της, το μεγαλύτερο της Hannover Messe, η Siemens θα δείξει πώς συνδυάζει τους πραγματικούς και τους εικονικούς κόσμους για να δημιουργήσει ένα εξαιρετικά ευέλικτο, ευρέως διαθέσιμο και δικτυωμένο «οικοσύστημα». Οι βιομηχανίες διεργασιών και οι αυτόνομες παραγωγικές βιομηχανίες επωφελούνται από την ενοποίηση των δεδομένων από την ανάπτυξη, την παραγωγή και τους προμηθευτές. Αυτό επιτρέπει στις κατασκευαστικές εταιρείες να ανταποκρίνονται πιο επιλεκτικά στις ατομικές επιθυμίες των πελατών, να αντιδρούν πιο γρήγορα στις απαιτήσεις της αγοράς και επίσης να αναπτύσσουν πιο εύκολα νέα επιχειρηματικά μοντέλα. «Ανεξαρτήτως του αν εξετάζουμε εταιρείες μεγάλης κλίμακας ή καινοτόμες, μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις: Η Siemens προσφέρει τη βέλτιστη υποστήριξη για πελάτες καθώς προχωρούν προς το Industry 4.0, είπε ο Helmrich. Χρησιμοποιώντας ένα εύρος από απτά παραδείγματα, η Siemens θα επιδεικνύει τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν από τη σύγκλιση των αληθινών με τους εικονικούς κόσμους. Τα κεντρικά εκθέματα στο φετινό περίπτερο θα είναι μια σειρά από Highlight Cubes, σε θέματα όπως η Ενέργεια για τη Βιομηχανία, οι διαδικασίες Additive Manufacturing, η Αυτοκινητοβιομηχανία και η Κλωστοϋφαντουργία, τα οποία θα προσφέρουν στους επισκέπτες μια γραφική απεικόνιση επιλεγμένων θεμάτων για μια άμεση χειροπιαστή εμπειρία.
Υπό το banner «Ingenuity for life – Οδηγώντας την Ψηφιακή Επιχείρηση», η Siemens θα προσφέρει μια επισκόπηση του εκτεταμένου portfolio της εταιρείας, σε μια έκταση 3500 τετραγωνικών μέτρων στην Αίθουσα 9 –περιλαμβάνοντας μια σειρά από καινοτομίες στους τομείς της κατανομής ενέργειας, του αυτοματισμού και της τεχνολογίας κίνησης, όπως και στο βιομηχανικό λογισμικό.
Τα εκθέματα θα περιλαμβάνουν τα νέα χαρακτηριστικά του Totally Integrated Automation (TIA) Portal V14 και νέες εκδόσεις των βιομηχανικών λογισμικών Comos, το σύστημα ελέγχου διεργασιών Simatic PCS 7 ή το λογισμικό προσομοίωσης Simit. Στον τομέα της διαχείρισης ενέργειας, η Siemens θα παρουσιάσει δυο νέες σειρές διακόπτη ισχύος κλειστού τύπου 3VA από το portfolio Sentron, σύμφωνα με τα αμερικάνικα πρότυπα με την έγκριση του UL και το αρθρωτό πολύ-καναλικό σύστημα μέτρησης τύπου ρεύματος 7ΚΤ PAC1200.
Η εταιρεία έκανε ακόμα ένα αποφασιστικό βήμα στην επέκταση των υπηρεσιών της, με το πρόσφατα ανακοινωθέν πλάνο της να αποκτήσει την αμερικανική εταιρεία CD-adapco. Η CD-adapco είναι ένας παγκόσμιος προμηθευτής λογισμικού προσομοίωσης με λύσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των κλάδων της μηχανικής, συμπεριλαμβανομένης της Ρευστομηχανικής (CFD), της Στερεάς Μηχανικής (CSM), της μεταφοράς θερμότητας, της δυναμικής των σωματιδίων, της ροής του αντιδραστηρίου, της ηλεκτροχημείας, της ακουστικής και της ρεολογίας. Τα τελευταία 15 χρόνια, η Siemens επεκτείνει συνεχώς το portfolio των εργαλείων του λογισμικού της, δημιουργώντας το «Software Suite της Ψηφιακής Επιχείρησης».
Από κοινού με τα βιομηχανικά δίκτυα επικοινωνίας, τις ολιστικές λύσεις ασφαλείας και τη γρήγορη, έξυπνη εξέλιξη των μεγάλων όγκων δεδομένων που βασίζονται στο MindSphere – το Siemens Cloud για τη Βιομηχανία, η Siemens βοηθά τους καταναλωτές να συνειδητοποιήσουν τη μετάβαση προς την Ψηφιακή Επιχείρηση. Το MindSphere προσφέρει στις βιομηχανικές επιχειρήσεις μια ανοιχτή υποδομή βασισμένη στο SAP HANA και επιτρέπει τις καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες.
Ολική σύγκλιση του εικονικού και του πραγματικού κατασκευαστικού κόσμου
Με το Closed Loop Manufacturing, η Siemens προσφέρει επιπλέον στους πελάτες της ένα μοντέλο δεδομένων, το οποίο συνδέει τα επιμέρους βήματα εργασίας της τεχνολογικής αλυσίδας αξίας και επιτρέπει μια αμφίδρομη ροή δεδομένων μεταξύ της ανάπτυξης και του engineering. Με άλλα λόγια, τα δεδομένα από την παραγωγή και τις υπηρεσίες μεταφέρονται στον σχεδιασμό νέων προϊόντων και στο engineering των διαδικασιών παραγωγής. Με αυτόν τον τρόπο, τα δεδομένα συμβάλλουν στην επίτευξη καλύτερης ποιότητας, περισσότερο αποδοτικών προϊόντων και διαδικασιών. «Είναι ακριβώς σ’ αυτή την πληρότητα των δεδομένων στην οποία διαβλέπουμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε τις απαιτήσεις του Industry 4.0», είπε ο Helmrich.
Η χρήση Integrated Mechatronics Engineering for Automation θα επιτρέψει επίσης τη χρήση των εξαρτημάτων ως ολοκληρωμένων μονάδων κατά την κατασκευή μιας μηχανής ή μιας εργοστασιακής μονάδας: για παράδειγμα, οι κινητήρες, τα συστήματα ελέγχου κίνησης, οι βαλβίδες, ή ολόκληρα συστήματα, τα οποία περιλαμβάνουν λεπτομερείς πληροφορίες για όλους τις εμπλεκόμενες αρχές engineering. Καθώς σύστημα αυτοματισμού είναι επίσης ενσωματωμένο στο TIA portal, τα PLC προγράμματα μπορούν να παραχθούν και να χρησιμοποιηθούν απευθείας για την προσομοίωση της εργοστασιακής μονάδας, και ως εκ τούτου, επίσης, σε περιβάλλον εικονικής εγκατάστασης. Αυτός ο βαθμός ολοκλήρωσης μας βγάζει από τη δύσκολη θέση της κοπιαστικής επαναλαμβανόμενης εισαγωγής δεδομένων και μας απαλλάσσει από την ανάγκη για πολλαπλά εργαλεία εισαγωγής και τη συντήρησή τους. Αυτή η προσέγγιση ανοίγει το δρόμο για τον αυτοματισμό της διαδικασίας του engineering.
Λύσεις ανά τομέα στη βιομηχανία διεργασιών
Κάθε λύση πρέπει να προσαρμόζεται ακριβώς στις ποικίλες ανάγκες των διαφόρων τομέων της βιομηχανίας. Στον κλάδο της βιομηχανίας διεργασιών ειδικά, οι με-ακρίβεια- προσαρμοσμένες λύσεις είναι ζωτικής σημασίας. «H επιτυχής ψηφιοποίηση της βιομηχανίας εξαρτάται από μια ακριβή κατανόηση και γνώση των απαιτήσεων των διαφόρων τομέων της βιομηχανίας και των χρηστών» είπε ο Helmrich. «Το ταμείο λύσεων των εμπειρογνωμόνων το οποίο έχει η Siemens, είναι το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού της σε βάθους τεχνογνωσίας της βιομηχανίας και των διαδικασιών και της πολύ καλής γνώσης μας στον τομέα της αυτοματοποίησης και της τεχνολογίας κίνησης, παράλληλα με το βιομηχανικό λογισμικό και την ανάλυση δεδομένων». Όλοι οι τομείς της βιομηχανίας διεργασιών αντιμετωπίζουν μια κοινή πρόκληση: την πλήρη ολοκλήρωση από άκρη σε άκρη της κάθε φάσης του κύκλου ζωής μιας εργοστασιακής μονάδας, με τη βοήθεια της ψηφιοποίησης και της ολοκληρωμένης δικτύωσης. Σε αυτήν τη διαδικασία, τα ολοκληρωμένα εργαλεία μηχανικής, η προσομοίωση των αυτοματοποιημένων λύσεων και ένα κοινό μοντέλο δεδομένων είναι αποφασιστικής σημασίας για τη βελτιστοποίηση του engineering και της διαχείρισης του κύκλου ζωής. Το κλειδί για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και τη μεγαλύτερη ευελιξία στη λειτουργία της εργοστασιακής μονάδας: Οι υπηρεσίες και αναλύσεις μέσω cloud, η επόμενη γενιά των βιομηχανικών ελεγκτών, η ψηφιοποίηση ακόμα και στο επίπεδο της κάθε επί μέρους παραγωγικής διαδικασίας και η αξιόπιστη διασυνδεσιμότητα.
«Για τις επιχειρήσεις της βιομηχανίας διεργασιών, υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι κατά τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί η ψηφιακή μετατροπή» συνέχισε ο Klaus Helmrich. «Μπορούν να μεταφέρουν υπάρχουσες εγκαταστάσεις στον ψηφιακό κόσμο ένα βήμα τη φορά, να μπουν σε μια ενοποιημένη λειτουργία ή επίσης να μετατρέψουν έγγραφα τεκμηρίωσης σε ψηφιακά δεδομένα».