Χωρίς να είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν μένουν τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί από τη νέα χρηματοδοτική περίοδο για τον κλάδο των ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών). Στο τμήμα τους που αφορά το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο (ΕΕΣ) προχώρησαν μεν οι τυπικές διαδικασίες για να μπορούν να υλοποιηθούν έργα ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ από τον πρώην, πλέον, γενικό γραμματέα Επικοινωνιών Δημήτρη Τζώρτζη, ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει πολιτική βούληση από την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών για την υλοποίηση του ΕΕΣ. Τυχόν αλλαγή του ΕΕΣ σημαίνει ότι και αυτές οι επενδύσεις θα καθυστερήσουν, άγνωστο για πόσο.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις υπόλοιπες επενδύσεις στις ΤΠΕ οι οποίες έχουν ως προαπαιτούμενο τη δημιουργία της νέας γενικής γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής. Ενώ έχει δημοσιοποιηθεί το κείμενο για την σύστασή της μένει απλώς στα συρτάρια της κυβέρνησης, με τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ να ψελλίζουν ότι η εκκρεμότητα σχετίζεται κυρίως με τον ποιος θα τεθεί επικεφαλής και δευτερευόντως με τις αντιδράσεις για μεταφορά σε αυτήν αρμοδιοτήτων άλλων γενικών γραμματειών.
Παράλληλα όπως προειδοποίησε για άλλη μια φορά ο γενικός διευθυντής της ΕΕΚΤ (Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας) Γιώργος Στεφανόπουλος, μιλώντας στο Infocom Mobile 2016, ορατός είναι ο κίνδυνος, εξαιτίας των εκκρεμοτήτων σε θεσμικά ζητήματα, να μην προχωρήσουν φέτος απρόσκοπτα και οι επενδύσεις των παρόχων. Όπως υπογράμμισε «το 2015 οι επενδύσεις του κλάδου αυξήθηκαν κατά 20%, ως αποτέλεσμα δουλειάς των εταιρειών στη διαχείριση του κόστους λειτουργίας τους. Το 2016 οι προοπτικές θα μπορούσαν να είναι καλές όσο αφορά τις επενδύσεις. Έχουν βγει όμως σύννεφα.
Καθυστερούν τα προφανή, δηλαδή οι διαδικασίες για τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις σε υποδομές και συχνότητες. Υπάρχει μια αδράνεια το τελευταίο διάστημα από το επισπεύδον υπουργείο, το υπουργείο Υποδομών, για να λυθούν προφανή ζητήματα. Σαν αποτέλεσμα το 2016 παρατηρείται μια σκιά. Μπορεί αντί για αύξηση επενδύσεων να έχουμε αύξηση της εσωστρέφειας, έλλειμμα εμπιστοσύνης και αύξηση των προστίμων για προφανή και παλιά ζητήματα».
Στο μεταξύ το Προεδρικό Διάταγμα με την αποχώρηση του κ. Τζώρτζη έχει δημοσιευτεί και μένει να δημοσιευτεί αυτό του διορισμού του νέου γ.γ. Όπως έχει γράψει ήδη το Infocom.gr για τη θέση που «χηρεύει» προορίζεται ο οικονομολόγος – πολιτικός επιστήμονας Βασίλης Μαγκλάρας, κάτι που αναμένεται, εκτός απρόοπτου, να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Αυτό που όμως αναμένεται με μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι αν ο νέος γ.γ. θα καταφέρει να κάνει τη δουλειά του και να αρχίσουν οι εκκρεμότητες να λιγοστεύουν ώστε να μην χαθεί περαιτέρω χρόνος για τις επενδύσεις στα δίκτυα νέας γενιάς.