Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για αλλαγή του τηλεοπτικού τοπίου έχει εισέλθει στην τελική ευθεία, ενώ τα υφιστάμενα κανάλια ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά, αλλά και να συμμετέχουν στο διαγωνισμό.
Η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας για κάθε μία από τις τέσσερις δημοπρατούμενες άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, ενημερωτικού προγράμματος, γενικού περιεχομένου, για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition) ορίστηκε στο ύψος των 3 εκατ. ευρώ. Η σχετική απόφαση (Κοινή Υπουργική Απόφαση – ΚΥΑ) φέρει την υπογραφή του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη και ελήφθη, όπως ανακοινώθηκε, έπειτα από σχετική μελέτη της Deloitte.
Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη έως την Παρασκευή, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η προκήρυξη της δημοπρασίας. Η διαβούλευση θα διαρκέσει από επτά έως δέκα μέρες και στη συνέχεια, αφού ενσωματωθούν όσες παρατηρήσεις κρίνεται σκόπιμο, θα αναρτηθεί η οριστική προκήρυξη, με προθεσμία 30 έως 45 ημερών για την κατάθεση των φακέλων.
Όπως εκτιμάται στη δημοπρασία θα συμμετέχει το σύνολο των υφιστάμενων τηλεοπτικών καναλιών που σήμερα εκπέμπει πανελλαδικά (Μega, Antenna, Star, Alpha, Skai, E-TV και Μακεδονία TV) ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες ως προς τη συμμετοχή τρίτων, πέραν κάποιων αρχικών προθέσεων επιχειρηματιών, όπως είναι ο Ιβάν Σαββίδης, από το χώρο του ποδοσφαίρου και των περιφερειακών καναλιών. Θεωρείται πάντως δύσκολο να γίνει εξαρχής μια νέα επένδυση για τη δημιουργία νέου τηλεοπτικού καναλιού, η οποία βάσει εκτιμήσεων δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 40 εκατ. ευρώ, με δεδομένο ότι ένα νέο κανάλι στην αρχή δεν θα έχει την αναγκαία τηλεθέαση για να αποσπάσει τμήμα της, ούτως ή άλλως, ισχνής διαφημιστική πίτας.
Ερωτηματικά υπάρχουν όμως για το Mega, καθώς δεν έχει προχωρήσει η αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου με αποτέλεσμα η έλλειψη ρευστότητας να έχει καταστεί ασφυκτική. Οι υποχρεώσεις του καναλιού προς τους προμηθευτές (στούντιο κ.λ.π.) έχουν αυξηθεί σημαντικά ενώ πιέσεις ασκούνται και από τις τράπεζες. Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει αν οι σημερινοί μέτοχοι του Τηλέτυπου (ιδιοκτήτρια εταιρεία του Mega) είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν νέα κεφάλαια στο κανάλι. Στην τηλεοπτική αρένα ωστόσο υπάρχουν δύο νέοι παίχτες που έχουν ενδιαφερθεί για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του Mega, ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος (Αττικές Εκδόσεις) και ο Δημήτρης Μάρης (ιδιοκτήτη ενημερωτικών ιστοσελίδων) οπότε όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.
Μπορεί πάντως οι σημερινοί ιδιοκτήτης καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας να σκοπεύουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, δεν εγκαταλείπουν όμως παράλληλα και την προετοιμασία των ένδικων μέσων κατά των αποφάσεων της κυβέρνησης και κυρίως κατά του περιορισμού του αριθμού των καναλιών σε τέσσερα. Έχουν ήδη προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα καταθέσουν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά των διοικητικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί, όπως είναι το ύψος της τιμής εκκίνησης της δημοπρασίας, η μεταφορά της αρμοδιότητας της αδειοδότησης στην Γενική Γραμματεία από το ΕΣΡ (Εθνικό Συμβούλιο της Ραδιοτηλεόρασης) και η κοινή υπουργική απόφαση για τον καθορισμό του ελάχιστου αριθμού εργαζομένων ανά ειδικότητα που θα οφείλουν να απασχολούν τα κανάλια τα οποία θα αδειοδοτηθούν.
Λόγω της απεργίας των δικηγόρων οι προσφυγές θα κατατεθούν με καθυστέρηση και πιθανότατα όταν εκδικαστούν ο διαγωνισμός για τις 4 άδειες να έχει ολοκληρωθεί. Οι αντιδράσεις εκτιμάται ότι θα συμπληρωθούν όταν η δημοπρασία ολοκληρωθεί με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων στο ΣτΕ από την πλευρά των καναλιών που δεν θα είναι μέσα στους 4 και θα επιθυμούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να λειτουργούν παράλληλα τα κανάλια που έχουν αδειοδοτηθεί και αυτά που θα μείνουν απέξω μέχρι να εκδικαστεί κανονικά η προσφυγή τους. Και βεβαίως κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα αποφασίσει η δικαιοσύνη σε ένα βάθος χρόνου, αλλά και ποιο θα είναι το πολιτικό σκηνικό όταν έρθει η ώρα της κρίσης…