Με συχνότητα ασυνήθιστη κατατίθενται πλέον στη Βουλή ερωτήσεις για τα θέματα που άπτονται της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και γενικότερα των ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να έχουν δοθεί απαντήσεις, από το υπουργείο Υποδομών, όπως έχει συμβεί με την ερώτηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τον μη διορισμό προέδρου στην ΕΕΤΤ η οποία κατατέθηκε στις 9 Φεβρουαρίου.
Πρόσφατα κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση αναφορικά με την υπονόμευση του έργου της ΕΕΤΤ η συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Αθηνών Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Υπεύθυνος του Τομέα Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Βουλευτής Σερρών, Κώστας Καραμανλής.
Όπως επισημαίνουν οι προαναφερόμενοι βουλευτές «η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υποδομών, μετά την αφαίρεση των ουσιαστικών αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, την επίθεση κατά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενεργείας, την παράκαμψη της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, έρχονται τώρα να υπονομεύσουν και το έργο της ΕΕΤΤ. Η Κυβέρνηση, όχι μόνο κωφεύει στις εκκλήσεις για άμεση τοποθέτηση προέδρου στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, μιας και η θέση αυτή παραμένει κενή από τις 23 Ιανουαρίου 2015, αλλά έρχεται τώρα να την παρακάμψει, χρησιμοποιώντας αυτό το γεγονός ως επιχείρημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Υποδομών αναφορικά με την επέκταση του δικαιώματος εκπομπής των Τοπικών Ραδιοφωνικών Σταθμών από τα όρια του Νομού, σ’ αυτά της Περιφέρειας, παρακάμπτοντας πλήρως τον έλεγχο της Ρυθμιστικής Αρχής. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, μέχρι τη νόμιμη συγκρότηση της ολομέλειας της ΕΕΤΤ, την οποία η ίδια με τις πράξεις της μπλοκάρει».
Καταλήγοντας οι βουλευτές της ΝΔ σημειώνουν: «Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης σ’ ό,τι αφορά το θεσμό των Ανεξαρτήτων Αρχών δεν έχει πλέον όρια. Και δυστυχώς είναι εμφανής σε όλες τις πολιτικές ενέργειες και τις αποφάσεις της».
Χθες όμως έγινε γνωστή και μια άλλη ερώτηση αυτή τη φορά προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Την κατέθεσαν, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, οι βουλευτές Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (Δημοκρατικής Συμπαράταξης) και Γεώργιος Αμυράς (Το Ποτάμι) και αφορά την αξιοποίηση της ραγδαίας ανάπτυξης ΤΠΕ, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει ήδη και σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην ερώτησή τους, οι δύο βουλευτές επισημαίνουν στον πρωθυπουργό πως τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ραγδαία η ζήτηση μηχανικών παραγωγής λογισμικού και προγραμματιστών στην Ε.Ε. και τον Δυτικό κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι μέχρι το 2020 θα υπάρχουν 900.000 νέες θέσεις εργασίας στον τομέα των ΤΠΕ. Η Ελλάδα θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί αυτή την ευκαιρία και να γίνει προορισμός και έδρα παραγωγής λογισμικού, διότι συνδυάζει υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό στις ειδικότητες υψηλής ζήτησης, σχετικά φθηνό εργατικό κόστος, καθώς και δυτική αντίληψη, κουλτούρα και νοοτροπία εργασίας. Η γεωγραφική και πολιτιστική εγγύτητα με μια σειρά από ανερχόμενες αγορές (Μ.Ανατολή, Αφρική, Εγγύς Ανατολή), θα μπορούσε επιπρόσθετα να καταστήσει τη χώρα μας κύρια πηγή υπηρεσιών παραγωγής λογισμικού στον Δυτικό κόσμο και συγχρόνως χώρα υποδοχής επενδύσεων στον τομέα αυτό.
Οι δύο βουλευτές επέλεξαν να απευθυνθούν στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ώστε να ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση σε επίπεδο κορυφής για ένα τόσο μεγάλο ζήτημα. Ερωτούν λοιπόν τον πρωθυπουργό αν η κυβέρνησή του έχει σχέδιο για την αξιοποίηση αυτής της μεγάλης ευκαιρίας για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας. Παράλληλα, παρουσιάζοντας και αντίστοιχα παραδείγματα καλών πρακτικών άλλων ευρωπαϊκών χωρών στον τομέα αυτό, καλούν την κυβέρνηση, την Αυτοδιοίκηση, τα Πανεπιστήμια, αλλά και το Κοινοβούλιο και τους πολιτικούς φορείς, να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση ενός κατάλληλου και βιώσιμου νομικού και φορολογικού πλαισίου, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου για τους επιστήμονες και τους επαγγελματίες του τομέα των ΤΠΕ.