Στόχο να κατακτήσει μερίδιο 20% της συνολικής αγοράς των τηλεπικοινωνιών βαδίζοντας προς το 2020 έχει η Wind η οποία έχει καταρτίσει πλάνο πενταετίας 2016 – 2020 με εκτιμήσεις για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλός της Νάσος Ζαρκαλής, το πλάνο περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ για υποδομές σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.
Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε ο επικεφαλής της Wind η αγορά των τηλεπικοινωνιών (σταθερή και κινητή τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση) το 2015 έκλεισε στα 4,2 δις. ευρώ, μειωμένη κατά 40% σε σχέση με το 2008 που ήταν στα 7,2 δις. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Ζαρκαλή το 2020 η τηλεπικοινωνιακή αγορά θα επανακτήσει ένα τμήμα των χαμένων εσόδων της, περίπου το 25% και θα φθάσει τα 5 δις. ευρώ.
Βασισμένο στη σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας (άνοδο στο ΑΕΠ, μείωση της ανεργίας και δημιουργία νέων επιχειρήσεων) το σενάριο αυτό περιλαμβάνει τη σύγκλιση των δεικτών στις Επικοινωνίες με τους μέσους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ καταγράφει ως καταλύτες ανάπτυξης του κλάδου για την επόμενη 5ετία τα εξής: 1. Την έκρηξη της χρήσης των υπηρεσιών data και της ζήτησης για smartphones που θα οδηγήσουν σε περισσότερες επενδύσεις για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς στη σταθερή και την κινητή τηλεφωνία. 2. Τη σύγκλιση κινητής και σταθερής, την παροχή περιεχομένου μέσα από πολλές διαφορετικές πλατφόρμες και τη συγκέντρωση της αγοράς σε τρεις μεγάλους παίκτες.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Wind σημείωσε σχετικά πως τόσο ο ίδιος όσο και οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας (Golden Tree με ποσοστό 25% – επενδυτικό κεφάλαιο που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 27 δις. ευρώ και Anchorage Capital με 17%) παρακολουθούν στενά την πορεία της όπως και γενικότερα της Ελλάδας και εκτιμούν ότι η χώρα βρίσκεται κοντά στο τέλος της καθοδικής πορείας της οικονομίας. Μάλιστα έκανε λόγο για σημάδια σταθεροποίησης της αγοράς τους πρώτους μήνες του 2016.
Όπως εξήγησε, τα ρίσκα στην εκτίμηση αυτή δεν παραβλέπονται, ωστόσο, δεν πρόκειται να επηρεάσουν το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας. Στα ρίσκα, εκτός από συνέχιση της πτωτικής πορείας των οικονομικών μεγεθών της χώρας, ο επικεφαλής της Wind, συμπεριέλαβε την απουσία ρύθμισης, λέγοντας πάντως ότι το ζήτημα δεν είναι μόνον να υπάρχει, αλλά και να λειτουργεί ορθά, καθώς και γενικότερα το θεσμικό περιβάλλον (π.χ. νομοθεσία περί εγκατάσταση κεραιών).
Απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με τη συζητούμενη, μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, αύξηση της φορολογίας στη χρήση της κινητής τηλεφωνίας, χαρακτήρισε την προοπτική αυτή ως «φάρσα», υπογραμμίζοντας ότι θεωρεί αδιανόητο να επιβαρυνθεί περαιτέρω με φόρους η υπηρεσία.
Κατά την άποψη του κ. Ζαρκαλή, Πολιτεία και αγορά θα πρέπει να συνεννοηθούν για την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς στη σταθερή τηλεφωνία προκειμένου να γίνει ένα δίκτυο οπτικών ινών το οποίο θα χρησιμοποιούν όλες οι εταιρείες για να παρέχουν υπηρεσίες.
Σχετικά με την περαιτέρω ενοποίηση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς ο κ. Ζαρκαλής είπε ότι παραμένει το ενδιαφέρον για της Wind για τη Forthnet, αλλά μια πιθανή συμφωνία μπορεί να γίνει μόνον στη σωστή τιμή και υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Ανακοίνωσε πως η εταιρεία εξετάζει τη δημιουργία δικής της πλατφόρμας για την παροχή της υπηρεσίας συνδρομητικής τηλεόρασης, ως πρώτο σχέδιο, εξηγώντας ότι είσοδος στην υπηρεσία της τηλεόρασης μέσω εξαγοράς της Forthnet είναι το δεύτερο, καθώς η εταιρεία προτιμά να βασίζεται σε ό,τι ελέγχει. Αναφορικά με την πρόταση που έχει κάνει η Wind για συγχώνευση με τη Cyta Ελλάδος ανέφερε ότι αναμένονται οι αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση της μητρικής εταιρείας.
Το 2015 η Wind είχε έσοδα από υπηρεσίες 490 εκατ. ευρώ μειωμένα σε σχέση με το 2014 κατά περίπου 3,5% και EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) 85 εκατ. ευρώ οριακά μειωμένα.
Την πενταετία 2011 – 2015 οι συνολικές επενδύσεις της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 570 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των αδειών που αποκτήθηκαν αξίας 215 εκατ.). Στην κινητή τηλεφωνία το μερίδιό της στους ενεργούς πελάτες διατηρήθηκε στο 20%, ενώ οι χρήστες smartphone που αξιοποιούν υπηρεσίες data στη βάση της Wind πενταπλασιάστηκαν και η χρήση data από χρήστες smartphone δεκαπλασιάστηκε. Οι επενδύσεις για το 4G θα συνεχιστούν ως και το 2018, οπότε η πληθυσμιακή κάλυψη του θα αγγίξει το 100%.
Στην σταθερή τηλεφωνία οι πελάτες με απελευθερωμένη γραμμή (LLU) αυξήθηκαν κατά 46% από 276.000 το 2011 σε 513.000 το 2015, με το μερίδιο αγοράς να έχει ανέβει αντίστοιχα 4 μονάδες από το 20% στο 25%. Στις καλές επιδόσεις του 2015 συνέβαλαν τα νέα καταστήματα της εταιρείας, ήδη 135 σε όλη την Ελλάδα, που σημείωσαν αυξημένες πωλήσεις τόσο σε υπηρεσίες (+20% στα συμβόλαια κινητής) όσο και σε πωλήσεις συσκευών και αξεσουάρ (+70%). Η επένδυση της Wind στη λιανική συνεχίζεται και θα αγγίξει συνολικά τα 20 εκατ. ευρώ.
Πορεία σημαντικής ανόδου κατέγραψαν και οι δείκτες ικανοποίησης των πελατών της. Η ικανοποίηση των πελατών κινητής τηλεφωνίας έφτασε το 2015 στο 82% (από 64% το 2013) ενώ των πελατών σταθερής τηλεφωνίας στο 76% (από 63% το 2013).