Η Schneider Electric, παγκόσμιος ηγέτης στην ενεργειακή διαχείριση και τον αυτοματισμό, και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, ένα ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό think tank, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Βασιλιά Μπωντουέν, ανακοίνωσαν τη δημιουργία της Energy Poverty Task Force, μιας ειδικής “μονάδας δράσης” για την καταπολέμηση της ενεργειακής ένδειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η σχετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιανουαρίου, στις Βρυξέλλες, παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιου για θέματα Ενέργειας, κ. Maros Sefcovic.
Η ενεργειακή ένδεια αφορά σε ανθρώπους οι οποίοι ζουν σε προηγμένες οικονομίες, αλλά δεν έχουν κανονική πρόσβαση στην ενέργεια που είναι απαραίτητη για την κάλυψη βασικών τους αναγκών, όπως η θέρμανση, το μαγείρεμα και, γενικότερα, η χρήση ηλεκτρικών συσκευών. Αιτία της ενεργειακής ένδειας μπορεί να είναι ο συνδυασμός του χαμηλού εισοδήματος, του υψηλού κόστους ηλεκτρικού και της κακής ενεργειακής συμπεριφοράς των κατοικιών. Σύμφωνα με το Εθνικό Παρατηρητήριο Ενεργειακής Ένδειας της Γαλλίας (Observatoire National de la Précarité Energétique, ή ONPE), αυτή η μορφή φτώχιας επηρεάζει το 20%, περίπου, του πληθυσμού της Γαλλίας. Σήμερα, η καταπολέμηση του φαινομένου αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά θέματα των ώριμων οικονομιών, ανάλογο με εκείνο της πρόσβασης σε ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο συναντάμε στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς συνδέεται όχι μόνο με τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των ανθρώπων, αλλά και με την προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κλιματική αλλαγή.
Η Schneider Electric, ως εταιρεία με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, εγκαινίασε το 2013 ένα πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ενεργειακής ένδειας στις ανεπτυγμένες οικονομίες, το οποίο δίνει έμφαση σε τρία πεδία: την εκπαίδευση, τις επενδύσεις, και την τεχνολογία. Από τότε μέχρι σήμερα, η Schneider Electric δεν έχει πάψει να αναζητά τρόπους που θα καθιστούν τις δράσεις της όλο και πιο αποτελεσματικές. Αυτός είναι και ο λόγος πίσω από τη συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής (European Policy Centre) και το Energy Poverty Task Force, η οποία έχει στόχο την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στα τέλη του 2015, η Schneider Electric είχε ήδη προχωρήσει στη δημοσίευση σχετικής επιστημονικής μελέτης με πρωτότυπο τίτλο “Resolving Energy Poverty in Europe: Understanding the Initiatives and Solutions” (“Αντιμετωπίζοντας την Ενεργειακή Ένδεια στην Ευρώπη: Κατανοώντας τις σχετικές πρωτοβουλίες και λύσεις”).
Παράλληλα, ο Όμιλος και το Ίδρυμα Schneider Electric έχουν ήδη εμπλακεί σε μια σειρά από πρωτοβουλίες του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας. Στα τέλη Νοεμβρίου του 2015, το Ίδρυμα Schneider Electric Foundation, σε συνεργασία με το Fondation de France, υιοθέτησε την πλατφόρμα του Ιδρύματος Βασιλιά Μπωντουέν για την καταπολέμηση της ενεργειακής ένδειας στο Βέλγιο, αναλαμβάνοντας, σε συνεργασία με τη Schneider Electric, να προσφέρει λύσεις ενεργειακής διαχείρισης σε οικογένειες του Βελγίου οι οποίες έχουν περιέλθει σε κατάσταση ενεργειακής ένδειας. Στη Γαλλία, στην εκδήλωση του Ηλιακού Δεκάθλου 2014 (Solar Decathlon Europe 2014), η Schneider Electric είχε παρουσιάσει μία καινοτόμα πρόταση για την παροχή κοινωνικής στέγης σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, στο πλαίσιο του προγράμματος “Emergency housing for all” και σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ευρέσεως Εργασίας La Varappe. Η πρόταση περιελάμβανε πλήρως ανακυκλώσιμους οικίσκους – containers, σε καθέναν από τους οποίους είχε εγκατασταθεί ειδικό σύστημα της Schneider Electric για την καλύτερη ενεργειακή απόδοση και τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού.
Το Σεπτέμβριο του 2015, το Ίδρυμα Schneider Electric και η Ashoka προχώρησαν σε πρόσκληση υποβολής καινοτόμων προτάσεων για την καταπολέμηση της ενεργειακής ένδειας (Social Innovation to Tackle Energy Poverty), με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης εκατομμυρίων πολιτών σε έξι ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Πολωνία και Δημοκρατία της Τσεχίας). Στις 7 Δεκεμβρίου 2015, η Schneider Electric και το Ίδρυμα Schneider Electric ανακοίνωσαν τα ονόματα των 14 νικητών, και δεσμεύτηκαν να τους στηρίξουν ενεργά στην ανάπτυξη των σχεδίων τους.