Υποσχέσεις για στενή συνεργασία με την αγορά της Πληροφορικής και Επικοινωνιών και άμεση προώθηση της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής (ΓΓΨΠ) μια επιτελική δομή η οποία θα υλοποιήσει την ψηφιακή στρατηγική της χώρας συμπεριελάμβανε η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το βήμα του«Digital Economy Forum 2016 – Η επανεκκίνηση είναι ψηφιακή», που διοργάνωσε στην Αθήνα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι χρειάζονται και άλλα βήματα, όπως η κατάρτιση της Εθνικής Ψηφιακής Πολιτικής, η επιλογή των έργων που θα υλοποιηθούν, ωστόσο πρόσθεσε ότι έχει γίνει ήδη δουλειά και με τη λειτουργία της ΓΓΨΠ θα προχωρήσει συντομότερα η αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Μίλησε ωστόσο για μια σταδιακή μετάβαση στη νέα ΓΓ, ώστε να δοθεί ικανό χρονικό διάστημα για την αξιολόγηση του θεσμού και στη συνέχεια τη μετεξέλιξή του. Η συγκεκριμένη αποστροφή του λόγου του δεν έγινε απολύτως κατανοητή και σε κάθε περίπτωση μεταξύ των παρευρισκομένων αυτό που κυριάρχησε ήταν συγκατάβαση καθώς λόγια η αγορά αυτή έχει χορτάσει…
Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τον τρόπο που αντιμετώπισαν τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) λέγοντας πως ο κλάδος δεν αντιμετωπίστηκε με την πρέπουσα σημασία. Σύμφωνα με τον ίδιο η πολιτική της κυβέρνησης θα συμπληρωθεί με τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού πλαισίου για εξωστρεφείς επιχειρήσεις που δεν θα εξαρτώνται από το δημόσιο για να σταματήσει η μαζική μετανάστευση χιλιάδων νέων ανθρώπων εξειδικευμένων στο εξωτερικό «η μεγαλύτερη μάστιγα της χώρας» όπως χαρακτηριστά είπε. Άλλα μέτρα θα είναι η ουσιαστική προώθηση της ανοιχτής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η διαφάνεια σε όλο τον κύκλο ζωής του ΕΣΠΑ και η ενίσχυση της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας.
Το digital economy forum 2016 άνοιξε ως επίσημος ομιλητής, ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από την πλευρά του είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία απολύτως δυνατότητα να χάσει τη μεγάλη ευκαιρία που δημιουργεί η ψηφιακή επανάσταση και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι το 2015 η χώρα όχι απλά δεν επιτάχυνε την πορεία εξόδου από την κρίση, αλλά σε πολλούς τομείς, όπως και οι ΤΠΕ, υπήρξε αποδόμηση, τονίζοντας ότι το ψηφιακό προφίλ της χώρας μας, δυστυχώς, τον τελευταίο χρόνο, συστηματικά διολισθαίνει. Αναφορικά με τη σύσταση ΓΓΨΠ ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε σύμφωνος με τη σύσταση ενός κεντρικού συντονιστικού οργάνου υπό τον πρωθυπουργό, προσθέτοντας πως από μόνη της η γραμματεία, χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, δεν επαρκεί.
Ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ Τάσος Τζήκας προλογίζοντας τον πρωθυπουργό μεταξύ άλλων είπε ότι η χώρα χρειάζεται ένα τεχνολογικό σοκ και μόνο η τεχνολογία σε συνδυασμό με την εξωστρέφεια μπορεί να βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την κρίση.
«Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία που μας δίνει η κρίση» είπε και τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί βιομηχανία πληροφορικής και τεχνολογιών. Χρειάζεται – πρόσθεσε να δημιουργηθεί μια δομή που θα συντονίζει τις δράσεις σε ανώτερο επίπεδο, μια δομή που θα πιάσει το νήμα από την αρχή, η άρση των αιρεσιμοτήτων για την υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ, να λυθεί το πρόβλημα με τα πνευματικά δικαιώματα, να δοθούν πόροι στην ΚτΠ για να παίξει το ρόλο της και να οριστεί άμεσα διοίκηση στην ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων). «Η δομή είναι το πρώτο βήμα, αλλά χρειάζεται τους κατάλληλους ανθρώπους και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», κατέληξε.
Στην ίδια εκδήλωση το πρωί ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης είπε ότι η ψηφιακή οικονομία και οι τεχνολογίες πληροφορικής βρίσκονται στο επίκεντρο του αναπτυξιακού σχεδιασμού της κυβέρνησης.
Η ώρα της αλήθειας στην εκδήλωση του ΣΕΠΕ ήταν όταν η Digital Managing Director της Accenture Αθηνά Κανιούρα μίλησε για τις επιδόσεις της Ελλάδας στον Δείκτη Ψηφιακής Ωριμότητας (Digital Density Index). Με βάση την έρευνα της εταιρείας, οι ψηφιακές επιδόσεις της χώρας μας την κατατάσσουν στην 17η θέση ανάμεσα στις 18 οικονομίες στον πλανήτη, τις οποίες έχει αξιολογήσει μέχρι στιγμής η Accenture στον Δείκτη Ψηφιακής Ωριμότητας. Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, η διαχείριση της Ψηφιακής Ωριμότητας των οικονομιών μπορεί να προσθέσει επιπλέον 1,36 τρισεκατομμύρια δολ. στο ΑΕΠ των 10 κορυφαίων παγκόσμιων οικονομιών μέχρι το 2020.