Η έξοδος της Κύπρου από το Μνημόνιο σημαίνει ότι το θέμα της ιδιωτικοποίησης της Cyta και κατά συνέπεια και της θυγατρικής της, Cyta Ελλάδος, θα κινηθεί στο εξής χωρίς την πίεση που είχε από τον χαρακτηρισμό του ως προαπαιτούμενο.
Όπως είναι γνωστό οι αντιδράσεις που καταγράφηκαν στη μεγαλόνησο από τα περισσότερα κόμματα καθυστέρησαν τις διαδικασίες ψήφισης του νομοσχεδίου για τη δημιουργία νέας εταιρείας ιδιωτικού δικαίου με την ονομασία Cyta Ltd, στην οποία θα μεταφερθούν οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και στη συνέχεια θα ιδιωτικοποιηθεί.
Με δεδομένα τα παραπάνω με ενδιαφέρον αναμένεται αν η Cyta Ελλάδος θα παραμείνει μέρος του γενικότερου πλαισίου της ιδιωτικοποίησης της μητρικής ή αν θα αποφασιστεί για αυτήν μια ανεξάρτητη κίνηση, προφανώς σε συνάρτηση με το τι συμβαίνει γενικότερα στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά.
Να σημειωθεί ότι στον κυπριακό Τύπο τις τελευταίες μέρες δημοσιεύονται διάφορα σενάρια για την Cyta Ελλάδος χωρίς όμως επίσημες τοποθετήσεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με την εκτίμηση που κυριαρχεί (κυρίως στην αγορά της Ελλάδας) στην παρούσα συγκυρία είναι δύσκολο να προωθηθεί πώληση της Cyta Ελλάδος. Οι εν δυνάμει ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι υπόλοιπες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, δεν είναι σε θέση να προβούν σε ικανοποιητική προσφορά, εξαιτίας της αβεβαιότητας στα μακροοικονομικά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι πληροφορίες για την πρόταση της Wind προς τη Cyta Κύπρου η οποία έγινε πέρσι κάνουν λόγο για συγχώνευση της Cyta Ελλάδος με την Wind και όχι για εξαγορά της.
Η αβεβαιότητα για τη γενικότερη πορεία της χώρας είναι επίσης ένας από τους παράγοντες που έχουν μπλοκάρει και τις εξελίξεις στο μέτωπο του ενδιαφέροντος των Wind – Vodafone για τη Forthnet.
Από την πλευρά της διοίκησης της Cyta Ελλάδος, σε πρόσφατη συνέντευξή του ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Νίκος Χαραλάμπους αφού επεσήμανε ότι «η αποκρατικοποίηση της μητρικής είναι μία διαδικασία η οποία είναι στα χέρια των αρμόδιων κρατικών οργάνων και της Πολιτείας» πρόσθεσε: «Η συγκέντρωση της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς είναι αναμενόμενη, ωστόσο δεν πρέπει να προχωρήσει σε βαθμό που να ανατρέπει τα οφέλη που προέκυψαν από την απελευθέρωση και τη ρύθμιση της αγοράς. Η ουσία είναι πως η ίδια η αγορά θα κρίνει ποιές είναι οι εταιρείες εκείνες που μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και προκλήσεις της εποχής, με ρεαλιστικό σχέδιο ανάπτυξης, εμπειρία και δυναμική επενδύσεων».