Μπορεί το 2020 να έχει συνδεθεί με τον ερχομό του 5G, ωστόσο η Nokia δηλώνει έτοιμη να διαθέσει εξοπλισμό πέμπτης γενιάς, από το 2017 κιόλας!
Δια στόματος Rajeev Suri, ανακοινώθηκε επένδυση 350 εκατ. δολ. σε εταιρείες που ασχολούνται με το Internet of Things, επιζητώντας την κορυφή στην επόμενη ημέρα ενός διασυνδεδεμένου οικοσυστήματος. Σημαντική κίνηση για τη διασφάλιση της ασφάλειας σε έναν “Connected World” ήταν και η ενσωμάτωση στο portfolio των υπηρεσιών της Καναδικής Nakina.
Όπως έχουμε ήδη πει, οι κατασκευαστές δεν σκοπεύουν σε καμία περίπτωση να επιβραδύνουν την κούρσα προς το 5G, παρά τις -σποραδικές- περί του αντιθέτου εκκλήσεις από την πλευρά των παρόχων που ζητούν διακριτικά να μείνει ζωντανός και ανοιχτός ο κύκλος του 4G, το οποίο δεν έχει κλείσει ούτε μια τριετία.
Έτσι η Nokia παραλληλίζει την πορεία του 5G με το Internet of Things και το συνδέει με το momentum της δικτυωμένης κοινωνίας.
Και όλα αυτά δεν βρίσκονται στη σφαίρα της θεωρίας. Σε συνέχεια της συνεργασίας που πρόσφατα υπέγραψε η Φινλανδική εταιρία με τον κινέζικο κολοσσό China Mobile φέρνει φέτος στο MWC αποδείξεις για τη συγχρονισμένη συνεργασία ρομπότ μέσω 5G, δείχνοντας το δρόμο προς την επανάσταση του Industry 4.0 που βάζει σε άλλο επίπεδο την αυτοματοποίησης της βιομηχανίας και των logistics.
Η κοινή επίδειξη Nokia και China Mobile, δείχνει πιθανές εφαρμογές 5G σε Μ2Μ υλοποιήσεις σε βιομηχανικές εφαρμογές. Το σύστημα διακρίνεται για το εξαιρετικά χαμηλό latency και αποτελεί την πλατφόρμα επικοινωνίας που συνδέει τα ρομπότ σε έναν κεντρικό server, με αποτέλεσμα την γρήγορη και συγχρονισμένη συνεργασία.
Το demo που μας έδειξαν εδώ στο MWC ήταν άκρως εντυπωσιακό. Τα ρομπότ πρέπει να ισορροπήσουν μια μπάλα σε μια κινούμενη πλατφόρμα. Μόλις ο χρήστης μετακινεί τη μπάλα σε οποιαδήποτε κατεύθυνση, τα ρομπότ συντονίζονται και αντιδρούν ανάλογα για να κρατήσουν μία μπάλα στην προκαθορισμένη θέση της. Περισσότερα αύριο όπου θα έχουμε εκτενές ρεπορτάζ από το περίπτερο της Nokia Networks.