Μετά την τηλεόραση και τα ραδιόφωνα (;) σειρά έχει να μπει «τάξη» και στο διαδίκτυο.
Η κυβέρνηση όπως όλα δείχνουν ξεκινά την υλοποίηση του νόμου 4339/15 «Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης − Ίδρυση συνδεδεμένης με την Ε.P.T. Α.Ε. ανώνυμης εταιρείας για την ανάπτυξη δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής − Ρύθμιση θεμάτων Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ. Τ.) − Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική, Οργάνωση της Επικοινωνιακής Διπλωματίας − Σύσταση Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης − Τροποποίηση διατάξεων του Ν. 4070/2012 (Α΄ 82) και άλλες διατάξεις.» ως προς το σημείο που αφορά στις ιστοσελίδες.
Στον προαναφερόμενο νόμο και στα άρθρα του 52-54 προβλέπεται η ίδρυση Μητρώου στο υπουργείο Επικρατείας υπό τον υπουργό Νίκο Παππά στο οποίο μπορούν να εγγραφούν – εθελοντικά και όχι υποχρεωτικά όπως αναγράφεται – οι on-line επαγγελματικές επιχειρήσεις ΜΜΕ (ούτε blog ούτε ερασιτεχνικές ιστοσελίδες γενικού ή ειδικού περιεχομένου). Οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να ενταχθούν στο Μητρώο θα υποβάλουν δήλωση σχετικά με τον ιδιοκτήτη, το διευθυντή και τον εκδότη της επιχείρησης, καθώς και απλή δήλωση του αριθμού των δημοσιογράφων που απασχολούν. Όμως, αν κάποια από τις επιχειρήσεις αυτές, όπως επίσης ρητά αναφέρεται δεν εγγραφεί στο Μητρώο δεν θα έχει δικαίωμα στις κρατικές διαφημίσεις.
Και μέχρι το σημείο αυτό, τα οργανωμένα και πραγματικά δημοσιογραφικά μέσα που έχουν κατακτήσει τον σεβασμό του κοινού, πιθανότατα να μην έχουν πρόβλημα.
Εκεί που η κατάσταση περιπλέκεται είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να αναπτύξει λογισμικό για τον εντοπισμό περιπτώσεων λογοκλοπής των άρθρων που δημοσιεύουν τα διαδικτυακά ΜΜΕ! Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Παππά, «το λογισμικό απλώς θα ενημερώνει τους υπεύθυνους των μελών του Μητρώου ότι το πνευματικό τους προϊόν εκλάπη από τρίτους και αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια των δημιουργών η αντιμετώπιση της λογοκλοπής. Η καταπολέμηση της λογοκλοπής είναι πάγιο αίτημα του κλάδου της διαδικτυακής ενημέρωσης».
Γεγονός είναι πως οι ενημερωτικές ιστοσελίδες που έχουν την πρωτογενή πληροφορία πράγματι αντιγράφονται και η λογοκλοπή οργιάζει, ωστόσο, θα έμοιαζε πιο λογικό και σίγουρα λιγότερο ύποπτο αν ένα τέτοιο λογισμικό το διαχειριζόταν ένας ανεξάρτητος φορέας και όχι ένα υπουργείο Τύπου…
ΥΓ: Και να μην σπεύσει κανείς να μιλήσει για καχυποψία, γιατί ενώ το θέμα του μητρώου των on-line μέσων είναι στην επικαιρότητα, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά στη δημόσια διοίκηση μίλησε για την ανάγκη ρυθμιστικού πλαισίου στη λειτουργία των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μια από τις μεγάλες παθογένειες είναι η αυτονόμηση ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης και η κατάχρηση του ρόλου τους. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι μια από τις βασικές παθογένειες της δημοκρατίας στην Ελλάδα, στην Αμερική και στην Ευρώπη, είναι η αυτονόμηση συγκεκριμένων πολιτικοοικονομικών κύκλων δια μέσου των ΜΜΕ, που κάνουν κατάχρηση του δημοσίου χαρακτήρα της ενημέρωσης. Προφανώς χρειάζεται ρύθμιση. Τι ρύθμιση; αυτό είναι ένα άλλο θέμα».