«Σημαντικό εμπόδιο στην πρόσβαση των πολιτών στην Κοινωνία της Πληροφορίας συνιστά η επιβάρυνση των Υπολογιστών με την προτεινόμενη εύλογη αμοιβή 2% και ειδικά στις σημερινές συνθήκες δριμείας οικονομικής κρίσης», επισημαίνει στην παρέμβασή της η ΕΕΚΤ (Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας) στο πλαίσιο της δημόσια διαβούλευσης του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού για τη συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
Παράλληλα, τοποθετείται (συνοπτικά) και για το άλλο θέμα που έχει ανοίξει, αυτό της φορολόγησης των smartphones με 6%, μετά τις προσφυγές φορέων διαχείρισης δικαιωμάτων κατά δύο επιχειρήσεων εισαγωγής κινητών τηλεφώνων υπογραμμίζοντας: «Οι συσκευές Η/Υ, όπως τα κινητά τηλέφωνα, τα tablets, τα laptops κτλ, αποτελούν τεχνικά μέσα τα οποία έχουν πολλαπλές κύριες χρήσεις νευραλγικής σημασίας για την επικοινωνία, την παραγωγή, την εργασία, την δημιουργία και την καινοτομία, ενώ σε σχέση με τις κύριες χρήσεις τους η χρήση για ιδιωτική αντιγραφή είναι εντελώς δευτερεύουσα».
Η ΕΕΚΤ υπενθυμίζει ότι η ίδια η Πολιτεία, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα προώθησης της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και διάδοσης της ευρυζωνικότητας, χρηματοδότησε το πρόγραμμα «Ψηφιακή Αλληλεγγύη» με σκοπό να καταστεί πιο προσιτή σε όλους η αγορά σχετικού εξοπλισμού και τονίζει: «Σε κραυγαλέα αντίφαση με τα παραπάνω, το υπόψη σχέδιο νόμου επιδιώκει την επιβολή μίας νέας εισφοράς υπέρ τρίτων 2% στην τιμή αγοράς των Η/Υ. Είναι προφανές ότι το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο επιβαρύνοντας τις τιμές πώλησης των Η/Υ οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επεδίωκε η Πολιτεία με την «Ψηφιακή Αλληλεγγύη» και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».
Περαιτέρω επισημαίνεται ότι το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο έρχεται σε μία χρονική στιγμή, κατά την οποία το σύστημα της εύλογης αμοιβής μέσω συσκευών στην παρούσα του μορφή τίθεται πανευρωπαϊκά υπό αμφισβήτηση. Αιτία είναι ότι το σύστημα αυτό προέρχεται από την εποχή των αναλογικών υλικών φορέων και είναι πλέον αναχρονιστικό στην ψηφιακή εποχή, όπου η επιγραμμική χρήση σε συνεχή ροή (streaming), κατά την οποία δεν δημιουργούνται αντίγραφα, αντικαθιστά όλο και περισσότερο την αγορά υλικών φορέων. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα δεδομένα της μουσικής βιομηχανίας (IFPI 2015) τα έσοδα από το streaming έχουν ξεπεράσει τα έσοδα από το downloading σε πάνω από 37 χώρες παγκοσμίως. Έτσι, μολονότι όλο και λιγότεροι χρήστες καταφεύγουν στην αγορά έργων που δύνανται να αναπαραχθούν, το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο έρχεται αγνοώντας τα δεδομένα της αγοράς να αυξήσει δραματικά την εύλογη αμοιβή των δημιουργών, συμπεριλαμβάνοντας τους Η/Υ στις συσκευές επί των οποίων επιβάλλεται το σχετικό τέλος.
Επιπροσθέτως, το σύστημα της εύλογης αμοιβής που καθιερώνεται από την ως άνω Οδηγία 2001/29/ΕΚ τελεί υπό αναμόρφωση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής COM(2015) 626 final της 9.12.2015 με τίτλο «Προς ένα σύγχρονο, πιο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας», η Επιτροπή «θα αξιολογήσει την ανάγκη για λήψη μέτρων προκειμένου να διασφαλίσει ότι, όταν τα κράτη μέλη επιβάλλουν τέλη για την αντιγραφή ιδιωτικής χρήσης και τη φωτοαναπαραγωγή προς αποζημίωση των δικαιούχων, τα διάφορα συστήματα λειτουργούν ορθά στην ενιαία αγορά και δεν δημιουργούν εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών.
Όσον αφορά την υπόθεση της επιβολής τέλους και στα «έξυπνα» κινητά ξεκίνησε με τη κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων φορέων διαχείρισης δικαιωμάτων κατά δύο επιχειρήσεων εισαγωγής και διάθεσης κινητών τηλεφώνων και συγκεκριμένα κατά των Vodafone Hellas και Huawei Hellas. Από τις προαναφερόμενες εταιρείες ζητήθηκε να γνωστοποιήσουν στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας για συγκεκριμένη περίοδο την αξία χονδρικής πώλησης διαφόρων ειδών και κυρίως των smartphones. Από τις δύο ένδικες υποθέσεις στο ακροατήριο έφτασε πρόσφατα (11.01.2016) η Vodafone και η απόφαση εκκρεμεί. Για τη δεύτερη υπόθεση η εκδίκαση είχε οριστεί για τις 25.01.2016, αλλά αναβλήθηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων.