Παρεμβάσεις στα όρια για την έκθεση του κοινού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι σταθμοί βάσης της κινητής τηλεφωνίας φαίνεται ότι σχεδιάζει το υπουργείο Υποδομών.
Αυτό τουλάχιστον είπε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την επέκταση μίσθωσης ακινήτου του Δήμου Σαρωνικού στην Vodafone, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η χώρα μας έχει καθιερώσει χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όρια.
Στην ίδια απάντηση δηλώνει ότι θα κάνει υποχρεωτική τη συνεγκατάσταση των κεραιών και επαναλαμβάνει ότι η αδειοδότηση θα επανέλθει στο υπουργείο.
Όπως είπε “το θεσμικό πλαίσιο που έχουμε, δηλαδή ο σημερινός νόμος, ο οποίος εφαρμόζει οριζόντια για όλες τις περιοχές προβλέπει χαμηλότερα όρια – αυτή είναι η αλήθεια- από τις ευρωπαϊκές τιμές. Συγκεκριμένα, προβλέπεται όριο εκπομπής το 70%. Προβλέπονται, μάλιστα, ακόμα χαμηλότερα όρια εκπομπής, όταν κοντά στις κεραίες υπάρχουν ευαίσθητες εγκαταστάσεις, δηλαδή πηγαίνει στο 60%. Παρά ταύτα, η άποψή μας είναι ότι αυτά τα επίπεδα δεν μπορεί να εφαρμόζονται σε όλη τη χώρα οριζόντια. Δηλαδή, δεν μπορεί να είναι τα ίδια εντός των αστικών περιοχών, των περιαστικών περιοχών ή των περιοχών όπου δεν έχουμε καθόλου δραστηριότητες σαν κι αυτές που έχουμε μέσα στις πόλεις μας. Για να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική, δυστυχώς δεν υπάρχει εύκολος τρόπος. Επομένως, θα πρέπει να πυκνώσουν τα κεραιοσυστήματα. Αυτό θέλουμε να το κάνουμε θεσμικά προβλέποντας όχι από την αγορά, αλλά από το νόμο, τη συνεγκατάσταση κεραιοσυστημάτων των διαφόρων εταιρειών. Θα πρέπει να πυκνώσουν, αλλά να έχουν πολύ μικρότερη ακτινοβολία, για να έχουν πολύ μικρότερα όρια εκπομπής, ειδικά μέσα στις αστικές περιοχές. Όσον αφορά στις αγροτικές περιοχές, δεν μας νοιάζει και τόσο πολύ».
Καταλήγοντας στο σημείο αυτό ο κ. Σπίρτζης ανέφερε: «Τέλος, οι αδειοδοτήσεις των κεραιοσυστημάτων θα επανέλθουν ως αρμοδιότητα στο υπουργείο. Δυστυχώς, η ΕΕΤΤ σ’ αυτόν τον τομέα δεν τα έχει καταφέρει. Χιλιάδες άδειες είναι σε εκκρεμότητα και θα ενταχθούν όχι ως τυπική αρμοδιότητα, αλλά ως ουσιαστική, για να μην είναι σε παρανομία οι κεραίες ή για να μην υπάρχουν παράνομες κεραίες, όπου έχουν γίνει, μέσα από ένα διαφανές ηλεκτρονικό σύστημα που έχει προβλεφθεί για όλες τις αδειοδοτήσεις που προβλέπονται και για τα κτήρια και για τις υπόλοιπες δραστηριότητες που υπάρχουν.»
Είναι φανερό ότι σε αντίθεση με ότι πιστεύει η αγορά η οποία ζει τόσα χρόνια το πρόβλημα ο υπουργός Υποδομών εξακολουθεί να θεωρεί την ΕΕΤΤ τον μοναδικό υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις στις άδειες των κεραιών.
Αναφορικά με το ίδιο το θέμα της επίκαιρης ερώτησης ο κ. Σπίρτζης διαβίβασε στη Βουλή τις απαντήσεις των αρμόδιων φορέων και συγκεκριμένα ότι: Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, υπάρχει άδεια για τη συγκεκριμένη κεραία, ενώ ενημερώνει στο έγγραφό της για την ιστοσελίδα που είναι αναρτημένες όλες οι αδειοδοτήσεις κατασκευής κεραιών, τα στοιχεία, τα πιστοποιητικά πληρότητας και τροποποίησης αδειών, όπου μπορεί να έχει πρόσβαση κάθε πολίτης.
Επίσης στα έγγραφα του δήμου Σαρωνικού και της Ανεξάρτητης Αρχής Ατομικής Ενέργειας, φαίνεται ότι έχουν γίνει ήδη μετρήσεις και μετά από παραίνεση του υπουργείου θα ξαναγίνουν.
Ο υπουργός Υποδομών δεν παρέλειψε ακόμη να πει ότι «λειτουργεί ήδη ένα παρατηρητήριο τιμών για την ακτινοβολία, το οποίο στηρίζουμε και θα αναπτύξουμε περαιτέρω τη λειτουργία του και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του. Ο στόχος είναι να γνωρίζουν όλοι –υπηρεσίες και πολίτες- τα ακριβή επίπεδα εκπομπής και ακτινοβολίας και τις μετρήσεις».