Ολοένα και περισσότερες εφαρμογές μέσω των smartphones αλλάζουν τον τρόπο διαχείρισης των μετρητών και εν γένει τις συναλλαγές. Ανάμεσα στις καινοτόμες για τη χώρα μας εφαρμογές που προωθεί η Viva Payments – η οποία ιδρύθηκε ως Ίδρυμα Πληρωμών το 2010 και έλαβε την άδεια Ιδρύματος Ηλεκτρονικού χρήματος από την Τράπεζα της Ελλάδος το 2014 – είναι το Viva Wallet.
Σύμφωνα με τον Μάκη Αντύπα, συνιδρυτή και CIO (Chief Information Officer) της Viva Payments «η νέα υπηρεσία της εταιρείας το Viva Wallet, το πρώτο ηλεκτρονικό πορτοφόλι στην Ελλάδα, αποτελεί την ψηφιακή εκδοχή του πορτοφολιού μας. Αντικαθιστά το παραδοσιακό πορτοφόλι με μια εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα, που όλοι έχουμε σήμερα συνέχεια μαζί μας. Αποθηκεύει με ασφάλεια, τις χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες του κατόχου και φυσικά δίνει ηλεκτρονική πρόσβαση στα χρήματά του, αντικαθιστώντας πλήρως τα μετρητά. Το αποκτά ο ενδιαφερόμενος χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες σε λιγότερο από 5 λεπτά, μέσα από τον υπολογιστή, το κινητό ή το tablet του.»
Σε τι διαφέρει ωστόσο το Viva Wallet app από την παραδοσιακή εφαρμογή mobile banking. Σύμφωνα με τον CIO της Viva Payments «η εν λόγω εφαρμογή είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό mobile banking, καθώς δίνει στους τελικούς καταναλωτές τη δυνατότητα επιλογής και άμεσης αγοράς μιας ολοκληρωμένης γκάμας υπηρεσιών από το κινητό τους (εισιτήρια για θέατρο, συναυλίες, σινεμά, αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια κα), χρησιμοποιώντας το διαθέσιμο υπόλοιπο τους ή μια από τις συνδεδεμένες κάρτες που ήδη έχουν, χωρίς να απαιτείται κάθε φορά να εισάγουν στοιχεία πληρωμής. Παράλληλα, το Viva Wallet δίνει και όλες τις παραδοσιακές λειτουργίες ενός ηλεκτρονικού λογαριασμού, όπως εμφάνιση υπολοίπων και κινήσεων, μεταφορές, πάγιες εντολές και πληρωμές λογαριασμών».
Όπως επίσης επισημαίνει ο κ. Αντύπας «υπάρχει ευρύ πεδίο για ανάπτυξη και ταυτόχρονα πολλές ευκαιρίες για επιχειρήσεις που θα εκμεταλλευτούν τις υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών».
Βάσει πρόσφατης μελέτης του ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών), η Ελλάδα κατείχε μέχρι πρόσφατα την τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον αριθμό ηλεκτρονικών συναλλαγών, πολύ χαμηλότερα από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό άλλαξε λίγο με την εφαρμογή των capital controls και πλέον βρισκόμαστε 3 θέσεις πριν το τέλος, αφήνοντας πίσω τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
Πως θα προωθηθούν ωστόσο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, ειδικά στους ελεύθερους επαγγελματίες; «Δεν υπάρχει εύκολη συνταγή γι’ αυτό και χωρίς αμφιβολία χρειάζεται χρόνος» σημειώνει ο CIO της Viva Payments και προσθέτει: «Πιστεύω όμως πως το πρόβλημα δεν αρκεί να το προσεγγίσουμε μόνο από την πλευρά της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία. Για την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών, χρειάζεται κατά κύριο λόγο εκπαίδευση των καταναλωτών. Αυτό που ζήσαμε το καλοκαίρι του 2015 όταν μπήκε σε εφαρμογή το όριο αναλήψεων στα 60 ευρώ την ημέρα, μας έδειξε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό και μάλιστα πολύ πιο εύκολο απ’ ότι πιστεύαμε. Από αυτή την άποψη, τα capital controls λειτούργησαν θετικά σε ότι έχει να κάνει με την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ήδη σήμερα οι συναλλαγές με κάρτα είναι σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με τα μετρητά, απ’ ότι ήταν πριν μερικούς μήνες».
Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένη τη διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα γεννάται το ερώτημα για το κατά πόσο είναι πιθανό οι πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα (e-money), να αντικαταστήσουν τις πληρωμές με κάρτα. Με άλλα λόγια πόσο πιθανό είναι οι Έλληνες να πάνε κατευθείαν σε αυτές χωρίς να περάσουν από το στάδιο των καρτών (μαζικά). Κατά την άποψη του κ. Αντύπα «αλλαγές τέτοιου μεγέθους στη συναλλακτική συμπεριφορά καταναλωτών και εμπόρων, χρειάζονται πολλά χρόνια. Το ηλεκτρονικό χρήμα είναι ακόμα κάτι νέο και απαιτεί εξοικείωση, αφού όμως πρώτα κερδηθεί η εμπιστοσύνη τόσο των επαγγελματιών όσο και των καταναλωτών που πληρώνουν με αυτό. Είναι όμως σίγουρα ένα ακόμα μέσο πληρωμής, που θα κερδίσει μια σημαντική θέση στην αγορά, λόγω των δυνατοτήτων και της ευκολίας που παρέχει. Να υπογραμμίσουμε εδώ ότι για την Πολιτεία η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών σημαίνει αυτομάτως μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές, μείωση της φοροδιαφυγής και κίνητρα για ανάπτυξη εταιρειών με εξωστρεφή προσανατολισμό, που θα εκμεταλλευτούν όλες τις νέες δυνατότητες που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως σύμφωνα με πρόσφατες οικονομετρικές εκτιμήσεις, τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα θα ήταν υψηλότερα κατά 30% εάν η χώρα είχε αξία ηλεκτρονικών συναλλαγών προς ΑΕΠ αντίστοιχη με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η Viva Payments ανήκει 100% στη Viva Wallet Holdings AE, που δραστηριοποιείται στη δημιουργία εφαρμογών λογισμικού από το 2000. Η μητρική εταιρεία εξειδικεύεται στην ανάπτυξη τραπεζικών εφαρμογών και μεγάλης κλίμακας πληροφοριακών συστημάτων. Σήμερα οι εταιρείες του ομίλου απασχολούν 160 εργαζόμενους και είναι αξιοσημείωτο πως το προσωπικό πολλαπλασιάστηκε την περίοδο της κρίσης, καθώς το 2010 απασχολούσε μόλις 45 άτομα. Η εταιρεία ακολουθεί τα πιο αυστηρά πρότυπα ασφαλείας συναλλαγών (όπως PCI-DSS και PCI PIN) για τα οποία έχει λάβει όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις από τους διεθνείς οργανισμούς. Να σημειωθεί ακόμη ότι τον Οκτώβριο του 2014 ο όμιλος εταιρειών Viva ανακοίνωσε τη στρατηγική συνεργασία του με επενδυτικές εταιρείες συμφερόντων της Μαριάννας Ι. Λάτση και του Πάρι Κασιδόκωστα – Λάτση. Στόχος της επένδυσης είναι η υλοποίηση του επιχειρηματικού πλάνου της εταιρείας για δυναμική ανάπτυξη των παρεχόμενων υπηρεσιών της στον χώρο των ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.