Οι Cosmote, Vodafone, Wind και Forthnet οι οποίες χρησιμοποιούν συχνότητες στα 24,5 – 26,5 GHz βλέπουν να λήγουν οι σχετικές άδειές τους χωρίς να γνωρίζουν πως και πότε θα γίνει δυνατό να ανανεωθούν. Ο διαγωνισμός, ο οποίος σημαίνει και έσοδα για τα δημόσια ταμεία, δεν μπορεί να γίνει εγκαίρως, πριν δηλαδή λήξουν οι υφιστάμενες άδειες, τις πρώτες μέρες του 2016, αφού δεν λειτουργεί κανονικά ο υπεύθυνος σήμερα φορέας που είναι η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων).
Ταυτόχρονα έχει λήξει από τον Οκτώβριο η προθεσμία για την αδειοδότηση των υφιστάμενων παλαιών κεραιών, χωρίς ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης να δρομολογεί κάποια λύση και αυτό, σύμφωνα με αυτά που δηλώνει, συμβαίνει γιατί προτίθεται να δρομολογήσει αλλαγές στον τρόπο των αδειοδοτήσεων και να αφαιρέσει αρμοδιότητες από την ΕΕΤΤ.
Γεγονός είναι πως και το υφιστάμενο σύστημα, ειδικά για τις άδειες των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, δεν λειτούργησε αποτελεσματικά, αλλά σε μεγάλο βαθμό με ευθύνη τρίτων, προς την αγορά των τηλεπικοινωνιών, φορέων. Σημαντικός αριθμός κεραιών δεν έχει αδειοδοτηθεί κανονικά κυρίως με ευθύνη φορέων όπως είναι οι Πολεοδομίες και τα δασαρχεία.
Πριν ένα χρόνο, όταν οι πάροχοι κατέβαλαν 381,1 εκατ. ευρώ για να πάρουν τις νέες άδειες συχνοτήτων (κυρίως το ψηφιακό μέρισμα) το ζητούμενο ήταν ο ρυθμός παροχής αδειών σε σταθμούς βάσεως να διπλασιαστεί. Ενδεχόμενη αλλαγή του συστήματος στα τυφλά με μοναδικό κριτήριο την απέχθεια προς τις ανεξάρτητες αρχές, εκτιμάται ότι θα επιφέρει τεράστιες καθυστερήσεις στις επενδύσεις των παρόχων στα NGA.
Το εξαιρετικά δυσάρεστο είναι πως δεν φαίνεται να ανησυχεί κανείς για τα παραπάνω. Το μόνο που γίνεται αντιληπτό είναι μια εμμονή σε αντιλήψεις που δεν πείθουν ότι βασίζονται σε πραγματική γνώση του αντικειμένου, κάτι που είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στη συγκεκριμένη αγορά και στη χώρα, ειδικά καθώς βαδίζουμε στον 8ο χρόνο με οικονομική ύφεση.
Οι επενδύσεις στα Δίκτυα Νέας Γενιάς θεωρούνται πρώτης προτεραιότητας γιατί συνδέονται άμεσα με τις μεταρρυθμίσεις και την τεχνολογική αναβάθμιση του συνόλου της ελληνικής οικονομίας, ενώ είναι ευθέως συνδεδεμένες με τη βελτίωση της παραγωγικότητας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Στην παραπάνω διαπίστωση δεν υπάρχει κάποιος που να διαφωνεί. Ωστόσο, στην παρούσα φάση, η αντιμετώπιση (ή πιο σωστά η μη αντιμετώπιση) των εκκρεμοτήτων και των προβλημάτων, προκειμένου να προχωρήσουν οι επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων στα NGA, είναι κατώτερη των προσδοκιών.