Διπλάσια νούμερα συγκριτικά με το παρελθόν παρουσιάζει η χρήση καρτών ανέπαφων συναλλαγών στην Ελλάδα, εξέλιξη που χρειάστηκε πολύ λίγο χρόνο για να γίνει πραγματικότητα, σύμφωνα με την MasterCard και αυτό αποτελεί ένδειξη για το τι θα ακολουθήσει.
Όπως επισημαίνεται από την MasterCard, παγκοσμίως, υπάρχει τάση σταθερής αύξησης του όγκου των ηλεκτρονικών πληρωμών και των πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου. Οι ανέπαφες συναλλαγές είναι ενεργές σε 72 χώρες σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη υπάρχουν 20 χώρες που τρέχουν περισσότερα από 70 εμπορικά σχέδια ανέπαφων συναλλαγών, πιλοτικά και κανονικά. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Payments Council, έγινε γνωστό πως τα μετρητά δεν αποτελούν τον αγαπημένο τρόπο πληρωμής των καταναλωτών, καθώς για πρώτη φορά οι κάρτες και οι online συναλλαγές ξεπέρασαν ως επιλογή τη χρήση μετρητών. Στη Δανία, η κυβέρνηση σχεδιάζει να στηρίξει τη δημιουργία της πολύ-αναμενόμενης κοινωνίας χωρίς μετρητά, δίνοντας τη δυνατότητα σε εστιατόρια και καταστήματα να αρνούνται τα μετρητά ως τρόπο πληρωμής. Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Δανίας δήλωσε σχετικά, “θα είναι φθηνότερο και ευκολότερο για πολλές εταιρείες, αν μπορούν να επιλέξουν την πληρωμή τους μέσω κάρτας ή κινητού”. Με βάση ευρωπαϊκές έρευνες, 6 στους 10 καταναλωτές υποστηρίζουν πως οι πληρωμές μέσω έξυπνων τηλεφώνων θα αντικαταστήσουν τις πληρωμές με κάρτες και μετρητά.
Αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν και την ανάλογη πίεση στον κλάδο της τεχνολογίας, ο οποίος καλείται να συμβαδίσει με όλα τα παραπάνω. Παράλληλα, το βάρος αγγίζει και τους εμπόρους, καθώς πρέπει να προσαρμοστούν σε κάτι καινούριο, κάτι που μεταμορφώνει εντελώς την καταναλωτική συμπεριφορά, αλλά και τη ζήτηση. Οι αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά, η σύγκλιση των διαφόρων καναλιών λιανικής πώλησης και η εμφάνιση νέων λύσεων πληρωμών, απαιτούν μια συνεχή επαναξιολόγηση των υφιστάμενων και απαιτούμενων τεχνολογιών.
Η MasterCard υποστηρίζει την τάση αυτή με το τεχνολογικό της δημιούργημα την πλατφόρμα MasterPass, που επιτρέπει στον καταναλωτή να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε κάρτα πληρωμών και οποιαδήποτε ψηφιακή συσκευή για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών με ένα άγγιγμα στην οθόνη ή το τερματικό, σε κατανοητό και ασφαλές περιβάλλον. Το MasterPass δουλεύει ήδη σε 24 χώρες σε όλο τον κόσμο και όπως τονίζει η ΜasterCard η νέα πλατφόρμα πληρωμών θα λανσαριστεί και στην ελληνική αγορά το 2016. Στο μεταξύ το λανσάρισμα της εφαρμογής mobile ticketing app για τα Μέσα Μεταφοράς στην Αθήνα (TfA app) που έγινε πρόσφατα καθώς και η παρουσίαση της πρώτης cashless επιχείρησης στην Ελλάδα αποτελούν βήματα προς τη νέα αυτή πραγματικότητα που διαμορφώνεται.
Σήμερα, υπάρχουν 3 δισ. χρήστες του Διαδικτύου (40% του παγκόσμιου πληθυσμού), σε σύγκριση με μόλις 1 εκατ. 10 χρόνια πριν. Σύμφωνα με έρευνα της Juniper, έως το 2018, οι χρήστες smartphone αναμένεται να αυξηθούν σε 2,6 δισ. παγκοσμίως, ενώ έως το 2019 οι χρήστες tablet και κινητών τηλεφώνων αναμένεται να πραγματοποιούν ετησίως συναλλαγές μέσω κινητών συσκευών αξίας 195 δισ. Στην πραγματικότητα, θα υπάρχουν περισσότερες αλλαγές στο χώρο των λύσεων πληρωμών μέσα στα επόμενα 5 χρόνια από όσες έχουμε δει τις τελευταίες 5 δεκαετίες. Ο όγκος των ψηφιακών πληρωμών αναμένεται να φτάσει το 38% του συνολικού όγκου συναλλαγών μέσω καρτών έως το 2020. Παράλληλα, ενώ σήμερα οι κάρτες ανέπαφων συναλλαγών κυριαρχούν σε ό,τι αφορά τoν όγκο των ανέπαφων συναλλαγών που πραγματοποιούνται, αναμένεται οι ανέπαφες συναλλαγές μέσω κινητών τηλεφώνων να αυξηθούν από λιγότερο από 1% το 2015 στο 28% έως το 2020.