“…Και την έβδομη ημέρα ο Κύριος έφτιαξε μία Γενική Γραμματεία”. Έτσι θα μπορούσε να τελειώνει η Γένεσις αν ήταν γραμμένη από Έλληνες. Ο μόνος λόγος ίσως που δεν γράφτηκε από Έλληνες ήταν ότι δεν ομονόησαν για να συστήσουν τις απαραίτητες επιτροπές.
Έτσι λοιπόν μπορούμε να ευτυχήσουμε φίλοι των ΤΠΕ, αφού την πλήρη αναθέρμανση έργων και επενδύσεων στη χώρα μας θα την αναλάβει η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής. Προφανώς αυτός ήταν και ο κρίκος που έλειπε τόσα χρόνια και δεν είχαμε καταφέρει να υλοποιήσουμε ούτε μία από τις κατά καιρούς εξαγγελλόμενες Εθνικές Ψηφιακές στρατηγικές.
Βέβαια, πέρασε σχεδόν μία εβδομάδα από την ανακοίνωση και μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για το πώς η κυβέρνηση σκοπεύει να δομήσει και να «προικίσει» τη νέα γενική γραμματεία.
Οι πληροφορίες ωστόσο για το σχέδιο που κυκλοφορεί δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές καθώς κάνουν λόγο για μια απλή μεταφορά αρμοδιοτήτων από τις υφιστάμενες γενικές γραμματείες που έχουν σχέση με το αντικείμενο (Τηλεπικοινωνιών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ.λ.π.). Είχαμε που είχαμε χάσει τη μπάλα, τώρα θα χάσουμε και το γήπεδο!
Πριν αρχίσουμε όμως να μεμψιμοιρούμε, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η δημιουργία της νέας Γενικής Γραμματείας, ανήκει στα προαπαιτούμενα για την χρηματοδότηση των έργων ΤΠΕ από το ΣΕΣ 2015-2020.
Αυτό απλά που μας κάνει να ανησυχούμε, είναι ότι ο δρόμος από τη δημιουργία μέχρι την αποτελεσματική λειτουργία είναι μακρύς και γεμάτος στροφές.
Λάβετε θέσεις…
Με το VDSL και συνδρομητική TV να είναι η αιχμές του δόρατος αυτή την περίοδο o -τα έχω όλα και συμφέρω- OTE / Cosmote συνεχίζει ακάθεκτα εφαρμόζοντας το σχέδιο για την περαιτέρω ισχυροποίηση στην Ελληνική αγορά μέσα από τις δυνατές εμπειρίες που παρέχει στον πελάτη.
Και επειδή οι εμπειρίες πρέπει να εξελίσσονται και να διευρύνονται μαθαίνουμε ότι ετοιμάζει σύντομα και άλλα «καλούδια» για τους επόμενους μήνες. Το αυτί μας πήρε κάτι για WiFi calling και κάτι πακέτα για έξυπνο σπίτι, αλλά σίγουρα θα έχουμε αρκετό χρόνο να ασχοληθούμε με αυτά τις επόμενες εβδομάδες, όταν θα αρχίσει να ζεσταίνεται και η χριστουγεννιάτικη αγορά.
Προς το παρόν πιο κοντά βρίσκεται το τέλος του σήριαλ της Forthnet, αφού βαίνει προς την ολοκλήρωσή, τις επόμενες δύο εβδομάδες, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι οποίες μένει να πλέον να απαντήσουν στο συνεχώς αναβαλλόμενο δίλημμα «διαγραφή» ή «αναχρηματοδότηση».
Όπως καταλαβαίνουμε όλοι, τέτοια διλήμματα ταιριάζουν μόνο σε οργανισμούς με την ταμπέλα «too big to fall».
Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε την εξαιρετικά ισχυρή πιθανότητα οι δανείστριες τράπεζες να μην έχουν -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- σύμπνοια για το τι θα πράξουν με «κόκκινους πελάτες» οι οποίοι έχουν δανειστεί από περισσότερα από ένα πιστωτικά ιδρύματα.
Ξέρουμε όλοι, ότι σε ένα τόσο εύθραυστο οικοδόμημα, το τράβηγμα του χαλιού προκαλεί αλυσιδωτές και μη ελεγχόμενες αντιδράσεις. To σίγουρο είναι ότι τα αποτελέσματα των stress tests έδειξαν ότι τουλάχιστον μία από τις δανείστριες τράπεζες είναι πολύ κοντά -αν όχι μέσα- στο κόκκινο και δύσκολα θα άντεχε τις επιπτώσεις διαγραφών αρκετών εκατομμυρίων από τα οφειλόμενα.
Στην Κάντζα λειτουργούν στην λογική business as usual και μάλιστα έχουν οργανώσει στα τέλη της επόμενης εβδομάδας και εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κρήτη. Λέτε να αφήσουν το καζάνι που σιγοβράζει και να πάνε για τα καζάνια που αυτή την περίοδο στην Κρήτη είναι στο φόρτε τους;
Έργα όχι λόγια!
Την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε ο επικεφαλής του κόκκινου δικτύου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.
Αν και στα χαρτιά η συνάντηση καταγράφηκε ως εθιμοτυπική, ο Γλαύκος δεν περιορίστηκε σε ευχάριστα λόγια και ευχολόγια, αλλά έθεσε πραγματικά ερωτήματα για την παρατεταμένη αβεβαιότητα σε όλα τα επίπεδα, αλλά κυρίως στο σημείο που οι ιδιωτικές επενδύσεις συναντώνται με την γραφειοκρατία ή -ακόμα χειρότερα- με το απόλυτο κενό.
Οι καθυστερήσεις σε αποφάσεις και οριστική διαμόρφωση πολιτικής, τελικά καταλήγει να είναι η υπ’αριθμόν ένα απειλή για τις επενδύσεις, και στην ουσία είναι η χαριστική βολή, μετά τα βαριά τραύματα που προκάλεσαν το παρ’όλιγον Grexit και τα capital controls.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Αντιπρόεδρος απάντησε με την ανάλογη σοβαρότητα, όπως επιβάλλουν τόσο η θέση του όσο και η ιδιοσυγκρασία του.
Το θέμα βέβαια, είναι πόσο οι καλές προθέσεις μπορούν να καταλήξουν σε αντίστοιχες πρακτικές. Ας μη ξεχνάμε ότι δεν έχουν μείνει να και πολλοί πολυεθνικοί εργοδότες στην οικονομία μας οπότε καλό είναι να δοθεί και ένα σαφές μήνυμα προς όσους έχουν την επιμονή και υπομονή να παραμένουν εντός της χώρας και να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους …μέχρι κεραίας.