Δεν σταματά να εκπλήσσει στη χρήση της τεχνολογίας ο Δήμος Τρικκαίων. Αυτή τη φορά το πρόγραμμα που εισάγει σε συνεργασία με άλλους 4 δήμους (Λάρισας, Βόλου, Καρδίτσας και Κατερίνης) ονομάζεται «e-politis», υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση, ΕΣΠΑ 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το «e-politis» είναι μια διαδικτυακή πύλη που εμπεριέχει άλλες 5 ιστοσελίδες. Στόχος του «ηλεκτρονικού πολίτη» είναι η αμφίδρομη ενίσχυση της διαφάνειας και η μεγιστοποίηση της κοινωνικής συμμετοχής μεταξύ των πολιτών και του Δήμου. Η νέα εφαρμογή ενσωματώνει τις τεχνολογικές εξελίξεις και δημιουργεί το ηλεκτρονικό περιβάλλον ώστε ο κάθε χρήστης, ακόμη και ο «τεχνολογικά αναλφάβητος», να πει τη γνώμη του και, κυρίως, να καθορίσει τις τοπικές εξελίξεις.
Η νέα ιστοσελίδα www.e-politis.gr περιλαμβάνει τις εξής υπηρεσίες:
Υπηρεσίες Διαβούλευσης: Λειτουργεί μέσω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής ψηφοφορίας και έρευνας, οργανωμένης σε θεματικές ενότητες για τη διερεύνηση των απόψεων των πολιτών αναφορικά με τις πολιτικές και τις δράσεις των Δήμων. Στις υπηρεσίες διαβούλευσης συμπεριλαμβάνεται και εφαρμογή δημόσιου διαλόγου.
Υπηρεσίες Δημοσκοπήσεων: Η εφαρμογή βοηθά την εκάστοτε Δημοτική Αρχή είτε να εντοπίσει τα θέματα που ενδιαφέρουν περισσότερο (και έτσι να γίνει επιλογή θέματος προς διαβούλευση), είτε να καταγράψει την άποψη τους πάνω σε κάποια πολιτική που σκοπεύει να εφαρμόσει ή έχει ήδη εφαρμόσει.
Υπηρεσίες e-Συμμετοχικού Προϋπολογισμού: Διαδικασίες συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με τους στόχους και την κατανομή των δημοσίων επενδύσεων σε τοπικό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στη μεγαλύτερη διαφάνεια της διοίκησης, τον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών πόρων καθώς και στη δημιουργία μίας νέας μορφής συνυπευθυνότητας των πολιτών. Επιπλέον, δίνουν στους κατοίκους τη δυνατότητα απόφασης στις θεματικές προτεραιότητες των επενδύσεων και στα επιμέρους έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν σ’ ολόκληρη την πόλη, ενώ μέσω της συγκεκριμένης συλλογικής διαδικασίας οι πολίτες διαμορφώνουν τα «κοινά αγαθά» για την πόλη τους.
Υπηρεσίες Κοινωνικής Δικτύωσης: Υποστηρίζουν τη συμμετοχή των πολιτών σε ηλεκτρονικές κοινότητες οι οποίες δημιουργούνται για την βέλτιστη συμμετοχή και αξιολόγηση μιας διαβούλευσης ή για άλλα κοινά θέματα που τους ενδιαφέρουν, με δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων.
Υπηρεσίες Τηλεδιάσκεψης: Δίνουν τη δυνατότητα τηλεδιάσκεψης μεταξύ των Τοπικών Συμβουλίων και αμφίδρομης επικοινωνίας του Δημοτικού Συμβουλίου με τους πολίτες.