Ανεφάρμοστο θεωρεί τον υπό συζήτηση στη Βουλή νόμο για τα κανάλια η τηλεοπτική αγορά, ενώ στελέχη της υπογραμμίζουν πως θα καταπέσει (συνολικά ή μερικώς στα βασικά του σημεία) στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) όπου προφανώς θα προσφύγουν οι έχοντες νόμιμο συμφέρον, με άλλα λόγια τα υφιστάμενα τηλεοπτικά κανάλια
Ταυτόχρονα, ομάδα νομικών επιστημόνων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) προχώρησε σε λεπτομερείς παρατηρήσεις επί του επίμαχου νομοσχεδίου, οι οποίες διαβιβάστηκαν στη Βουλή και σε άλλους θεσμικούς παράγοντες με την προσυπογραφή της αντιπροέδρου της ανεξάρτητης αρχής Λίνας Αλεξίου.
Είναι χαρακτηριστικό πως ξεκινά η σχετική ανακοίνωση του ΕΣΡ: «Το κατατεθέν νομοσχέδιο ρυθμίζει μόνο την αδειοδότηση των παρόχων γραμμικών οπτικο-ακουστικών υπηρεσιών (content providers) επαναλαμβάνοντας, σε μεγάλο βαθμό, διατάξεις που ρυθμίζουν την αναλογική τηλεόραση και το ραδιόφωνο, αναγόμενες, ορισμένες εξ αυτών στο 1995!» Σε άλλο σημείο το ΕΣΡ αναφέρει: «Θεωρούμε ότι ο λεπτομερής προσδιορισμός των αδειών ανά είδος προγράμματος δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό και περιορίζει την ελευθερία των παρόχων να προσαρμόζονται στις ανάγκες της αγοράς. Εξ άλλου, τέτοια διάκριση δεν φαίνεται να υπάρχει σε κανένα άλλο ευρωπαϊκό κράτος.»
Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι υπάρχει παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία αναφέρεται στη δημιουργία θυγατρικής της ΕΡΤ (θα παίξει το ρόλο του παρόχου δικτύου) η οποία παρότι θα χρηματοδοτηθεί από το δημόσιο, με βάση το υπό συζήτηση νομοσχέδιο θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά στη Digea και αυτό αντίκειται στο κοινοτικό δίκαιο. Εγείρεται δηλαδή ζήτημα κρατικών ενισχύσεων.
Το απόγευμα της Τρίτης (20.10.15) πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη με στελέχη της ΕΙΤΗΣΕΕ (Ένωση Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας) των Περιφερειακών Σταθμών και της Ομοσπονδίας των δημοσιογράφων, χωρίς πάντως να είναι ορατή η γεφύρωση των αντιθέσεων.
Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο δεν παρέλειψε να επιτεθεί για άλλη μια φορά στην Επιτροπή και προφανώς έπεται και συνέχεια όσο θα διαρκεί σε κλίμα έντασης η συζήτηση του νομοσχεδίου με τις επίμαχες ρυθμίσεις για τα τηλεοπτικά κανάλια.
Στην τοποθέτησή του και αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει τα τηλεοπτικά κανάλια έθεσε το ζήτημα ως εξής (και ας κριθεί από τους ειδικούς): … «Αλλά δεν είναι απεριόριστος ο αριθμός των καναλιών τεχνολογικά. Προφανώς, δεν είναι απεριόριστος. Δεν πρέπει να μπερδεύουμε την επίγεια ψηφιακή εκπομπή με τη δυνατότητα την τεχνολογική που υπάρχει μέσω τηλεοπτικών καναλιών από το διαδίκτυο ή από άλλα μέσα, από δορυφόρους και τα λοιπά. Εδώ μιλάμε για τη συγκεκριμένη εκπομπή, δεν μιλάμε γενικότερα. Αυτό είναι περιορισμένο. Είναι περιορισμένο».
Να σημειώσουμε ότι στη Digea έχουν παραχωρηθεί 4 πολυπλέκτες οι οποίοι μπορούν να σηκώσουν από 4 έως 8 εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια, δηλαδή στο σύνολο από 16 έως 32. Σήμερα λειτουργούν 8. Μπορούν άραγε να φθάσουν στο μάξιμουμ; Είναι κάτι που, τουλάχιστον με βάση αυτά που γνωρίζαμε μέχρι τώρα, θα έπρεπε να το καθορίζει η ίδια η αγορά και άλλωστε γιατί να μπει περιορισμός αν κάποιοι θέλουν να επιχειρήσουν σε αυτόν τον τομέα;