Με τη δυνατότητα να παρέχει και υπηρεσίες δεδομένων και διαδικτύου «προικίζει» η κυβέρνηση την υπό ίδρυση θυγατρική της ΕΡΤ, η οποία θα λειτουργεί ανταγωνιστικά στη Digea, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που αφορά τις άδειες τηλεοπτικού περιεχομένου, την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και άλλα θέματα και το οποίο εισάγεται με την διαδικασία του επείγοντος στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την Πέμπτη με στόχο να ψηφιστεί το Σάββατο από την Ολομέλεια.
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να διατηρεί κλειστά τα χαρτιά της για τον αριθμό των καναλιών που θα προτείνει να αδειοδοτηθούν, ενώ ανοιχτό αφήνει και το ύψος της τιμής εκκίνησης της διαδικασίας που θα καθορίσει το κόστος απόκτησης άδειας. Τις τηλεοπτικές άδειες θα τις διεκδικήσει οποιοσδήποτε φορέας πληροί τα κριτήρια που τίθενται χωρίς να παρέχεται κανενός είδους μπόνους στα υφιστάμενα κανάλια.
Κεντρικό θέμα του εν λόγω νομοσχεδίου αποτελεί η ίδρυση θυγατρικής εταιρείας της ΕΡΤ («ΕΡΤ Δίκτυο Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής- ΕΡΤnet A.E.») η οποία θα αναπτύξει δίκτυο επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής ώστε να παρέχει υπηρεσίες πολυπλεξίας και μετάδοσης ψηφιακού τηλεοπτικού περιεχομένου αλλά και συμπληρωματικές διαδραστικές υπηρεσίες, δεδομένων και διαδικτύου. Το δημόσιο θα διαθέσει για τη νέα αυτή εταιρεία 7 εκατ. ευρώ, ωστόσο, η όλη αυτή ρύθμιση δύναται να εγείρει ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού. Εφόσον η θυγατρική της ΕΡΤ παρέχει τις υπηρεσίες της και σε τρίτα κανάλια, θα λειτουργεί ανταγωνιστικά στην Digea χωρίς να έχει πληρώσει για τις συχνότητες, όπως η Digea, η οποία με βάση τη σύμβασή της έχει την αποκλειστικότητα του παρόχου δικτύου τηλεόρασης για τα ιδιωτικά κανάλια. Επίσης, ζητήματα ανταγωνισμού πιθανότατα δύναται να εγείρουν και τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι οι οποίοι επίσης έχουν πληρώσει για την παραχώρηση των συχνοτήτων προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες.
Το νομοσχέδιο επιγράφεται «Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης – Ίδρυση συνδεδεμένης με την ΕΡΤ Α.Ε. ανώνυμης εταιρίας για την ανάπτυξη δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής – Ρύθμιση θεμάτων Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) – Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική, Οργάνωση της Επικοινωνιακής Διπλωματίας – Σύσταση Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης – Τροποποίηση διατάξεων Ν. 4070/2012 (ΦΕΚ Α 82/2012) και άλλες διατάξεις» και με βάση αυτό μεταξύ άλλων:
- Οι άδειες τηλεοπτικού περιεχομένου θα δοθούν μέσω δημοπρασίας που θα διεξαχθεί από το ΕΣΡ (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης) και θα χωρίζονται σε εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας και ανά κατηγορία προγράμματος (ενημερωτικού ή μη) και περιεχομένου. Ο αριθμός των αδειών για την κάθε κατηγορία θα οριστεί με απόφαση του υπουργού Επικρατείας. Στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου και στην παράγραφο 4 του άρθρου 6 αναφέρει πως η ιδιότητα του ιδιοκτήτη, εταίρου, βασικού μετόχου, μέλους οργάνου διοίκηση ή διευθυντικού στελέχους υποψηφίου καναλιού προς αδειοδότηση είναι ασυμβίβαστη με τις αντίστοιχες ιδιότητες σε επιχείρηση που συνάπτει δημόσιες συμβάσεις κατά τα προβλεπόμενα από τη διάταξη του άρθρου 3 του ν.3310/2005.
- Ορίζεται ο τρόπος επιλογής των μελών της Ολομέλειας της ΕΕΤΤ, ενώ επιχειρείται να επανακαθοριστεί η πειθαρχική διαδικασία για τυχόν παραβάσεις των υποχρεώσεών της με αναλυτικές ρυθμίσεις για το πώς θα στελεχωθεί και πως θα λειτουργεί το Πειθαρχικό Συμβούλιο. Το νομοσχέδιο κάνει λόγο για «εποπτεία» του υπουργείου Υποδομών επί της ΕΕΤΤ, κάτι που, σύμφωνα και με τα σχόλια που κατατέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση, δύναται να εκληφθεί, με βάση το κοινοτικό δίκαιο, ως έμμεση κατάλυση της ανεξαρτησίας της.
- Συνίσταται Συμβούλιο Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής (ΣΕΕΠ) το οποίο θα είναι αρμόδιο για τον στρατηγικό σχεδιασμό της εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής, την αξιολόγηση και την αναθεώρησή του καθώς και για τη διαχείριση σε κεντρικό επίπεδο επικοινωνιακών κρίσεων. Στο ΣΕΕΠ συμμετέχουν κορυφαίοι υπουργοί και προεδρεύει ο πρωθυπουργός. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για τη λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης καθώς και των γραφείων τύπου εξωτερικού, ενώ συστήνει Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας καθώς και Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης στο οποίο θα πρέπει να εγγραφούν όλες οι επιχειρήσεις Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης.