Με χωριστές συναντήσεις κάθε εταιρείας με τα στελέχη της γενικής γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων θα συνεχιστεί η συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς 2014 – 2020 που έχει καταρτιστεί από την Γενική Γραμματεία και το οποίο προβλέπει χρηματοδοτήσεις έργων συνολικού ύψους 425 εκατ. ευρώ από το ΣΕΣ (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης).
Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου και συμμετείχαν ανώτατα στελέχη των εταιρειών (ΟΤΕ, Vodafone, Wind, Forthnet και Cyta) και υπηρεσιακοί της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) έγινε παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου από τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Τζώρτζη και από την πλευρά των εταιρειών μια αρχική τοποθέτηση επί του θέματος.
Το Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς αναλυτικότερα προβλέπει τις εξής δράσεις: Η πρώτη σχεδιάζεται να χρηματοδοτηθεί με 7 εκατ. ευρώ και αφορά την τόνωση της ζήτησης των ευρυζωνικών υπηρεσιών (δράσεις τύπου e – skills). Η δεύτερη αφορά δράσεις υποστήριξης θεσμικών αλλαγών (π.χ. ανάπτυξη μητρώων) και θα χρηματοδοτηθεί με 3 εκατ. ευρώ. Για την τρίτη δράση θα διατεθούν 220 εκατ. ευρώ και επιγράφεται ως επέκταση των αγροτικών ευρυζωνικών δικτύων. Αφορά στην κάλυψη των περιοχών που προβλέπεται ότι θα παραμείνουν «λευκές περιοχές δικτύων νέας γενιάς» μετά την υλοποίηση των ανακοινωμένων επενδυτικών σχεδίων και του υπό υλοποίηση έργου Rural Broadband. Η τελευταία δράση με χρηματοδότηση ύψους 195 εκατ. ευρώ ονομάζεται Super-Fast Broadband – Ταχύτατη Ευρυζωνικότητα και αποσκοπεί στην επίτευξη σύνδεσης του 50% των νοικοκυριών με ταχύτητες τουλάχιστον 100Mbps, σε συνδυασμό με την κάλυψη που θα επιτευχθεί από ιδιωτικές επενδύσεις. Με τη δράση αυτή θα επιχειρηθεί να χρηματοδοτηθεί και η ζήτηση μέσω κουπονιών.
Βασική επιδίωξη του Σχεδίου είναι το πώς η χώρα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στους στόχους της Ψηφιακής Ατζέντας η οποία προβλέπει έως το 2020, διαθεσιμότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με ταχύτητες άνω των 30 Mbps για όλους τους Έλληνες (στόχος 1) και έως το 2020 τουλάχιστον 50% των ελληνικών νοικοκυριών να διαθέτουν σύνδεση στο διαδίκτυο με ταχύτητα άνω των 100 Mbps (Στόχος 2).
Για να υλοποιηθεί το σχέδιο της γενικής γραμματείας χρειάζεται τη στενή συνεργασία της αγοράς αφού η λογική του είναι η δημόσια δαπάνη είτε να επιδοτήσει τη ζήτηση είτε να κατευθυνθεί εκεί όπου δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον για επενδύσεις από τις ιδιωτικές εταιρείες. Στο πλαίσιο αυτό για να προχωρήσει το οτιδήποτε θεωρείται αναγκαίο να ξεκαθαρίσουν και τα επενδυτικά πλάνα των εταιρειών.
Η εκτίμηση είναι ότι οι βασικές υποδομές που θα δημιουργηθούν ως επέκταση και αναβάθμιση των υφιστάμενων θα είναι αυτή του ΟΤΕ (ο Οργανισμός είναι ο μοναδικός πάροχος που έχει επενδύσει σε υποδομές για την παροχή υπηρεσιών δικτύων νέας γενιάς (NGA) με τεχνολογία VDSL από την υπαίθρια καμπίνα, διαθέτοντας τις υπηρεσίες αυτές τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική) και μια δεύτερη των Vodafone – Wind. Οι δύο εταιρείες συνεργάζονται ήδη στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στην Περιφέρεια και εκτιμάται σύμφωνα και με τις διαθέσιμες πληροφορίες ότι θα επεκτείνουν τη συνεργασία τους και στα δίκτυα νέας γενιάς.
Δείτε εδώ το Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς