Nokia “επιβεβαίωσε επισήμως” τη δέσμευσή της για την προώθηση της καινοτομίας στη Γαλλία, στο πλαίσιο της προτεινόμενης απόκτησης της Alcatel-Lucent, μετά από συνεχιζόμενες συνομιλίες με τη γαλλική κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο των παραχωρήσεων που ζήτησε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας για να εγκρίνει τη συμφωνία των 15,6 δισεκατομμυρίων ευρώ ήταν η δέσμευση για τη διατήρηση της απασχόλησης στη χώρα για τουλάχιστον δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Με τη νέα οντότητα που θα μετονομαστεί σε Nokia Corp και θα εδρεύει στη Φινλανδία, υπήρχαν ανησυχίες ότι η Γαλλική κυβέρνηση θα ήταν απρόθυμη να εγκρίνει τη συμφωνία, βλέποντας τον κίνδυνο μια εθνική εταιρεία να πέσει στα χέρια ενός ξένου παίκτη.
Σε ανακοίνωσή της η Nokia ανέφερε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rajeev Suri συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Οικονομίας, Βιομηχανίας και Ψηφιακών Υποθέσεων της Γαλλίας, για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες του ρόλου της Nokia στη χώρα.
Η φινλανδική εταιρία δεσμεύεται ότι η Γαλλία θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην Επιχειρησιακή Έρευνα και Ανάπτυξη (R & D), με τους εργαζόμενους να αυξάνονται από 2.000 σε 2.500 κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών ετών, συμπεριλαμβανομένης της απασχόλησης τουλάχιστον 300 αποφοίτων. Επίσης αυτός ο αριθμός των εργαζομένων στο R & D, θα πρέπει να διατηρηθεί για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών, μετά τη συμφωνία.
Η Nokia ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες της Alcatel-Lucent σε βασικούς τομείς της τεχνολογίας, όπως το 5G, τα small cells, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τα Bell Labs και τις πλατφόρμες IP.
Η Nokia ανακοίνωσε επίσης ότι προτίθεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη του συνολικού οικοσυστήματος τηλεπικοινωνιών της Γαλλίας, με τη δέσμευση να επενδύσει € 100 εκατομμύρια μέσω ενός μακροπρόθεσμου επενδυτικού ταμείου με στόχους την ανάπτυξη του Internet of Things (IoT), την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και το λογισμικό για τα δίκτυα επόμενης γενιάς.
Η συναλλαγή, η οποία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, εξακολουθεί να υπόκειται σε ορισμένους όρους κλεισίματος, συμπεριλαμβανομένων των εγκρίσεων των μετόχων της Nokia.
Η συμφωνία, η οποία διανύει μια μακρά παγκόσμια ρυθμιστική διαδικασία έγκρισης, έχει μέχρι τώρα λάβει το πράσινο φως σε μια σειρά από βασικές αγορές, όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ.