Δεν αφορούσε τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας η αναφορά που έκανε ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, περί υπερβολικών χρεώσεων των καταναλωτών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), αλλά και βάσει δημοσιογραφικών πληροφοριών, ο κ. Χριστοδουλάκης είχε μια προσωπική εμπειρία που όμως αφορούσε σε συνδρομητικές Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (πενταψήφια) – ΥΠΠ που δεν αποτελεί αρμοδιότητα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού στο μεταξύ δεν έχει κατατεθεί καμιά καταγγελία, η οποία πάντως δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή, γιατί αρμόδια αρχή για τέτοιου είδους θέματα (ακόμα και για θέματα που άπτονται του ανταγωνισμού στην τηλεπικοινωνιακή αγορά) είναι η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων).
Όπως επεσήμανε η ΕΕΚΤ οι ΥΠΠ είναι υπηρεσίες περιεχομένου, οι οποίες στην πλειονότητά τους αναπτύσσονται και παρέχονται από τρίτους, αδειοδοτημένους από την ΕΕΤΤ παρόχους, που έχουν και την αποκλειστική ευθύνη για το περιεχόμενο και τον τρόπο παροχής τους. Με αφορμή το όλο θέμα (που θα λέγαμε ότι μάλλον προέκυψε εκ παραδρομής…) η ΕΕΚΤ στη σχετική της ανακοίνωση επεσήμανε:
· Ο Κλάδος Κινητών Επικοινωνιών προσφέρει τις υπηρεσίες του στους καταναλωτές με τις χαμηλότερες τιμές (προ φόρων) στην Ευρώπη. Από το 2008 έως σήμερα οι εταιρείες προχώρησαν σε συνολική μείωση των τιμών προ φόρων πάνω από 67% στη φωνή (κόστος ανά λεπτό ομιλίας) και πάνω από 90% στα δεδομένα (κόστος ανά Mb). Ωστόσο, οι χαμηλές αυτές τιμές δεν φτάνουν απαραίτητα στον καταναλωτή καθώς ο λογαριασμός του επιβαρύνεται με υψηλή φορολόγηση.
· Παρά τη συνολική μείωση των εσόδων του κλάδου και τη συνεχιζόμενη ύφεση, ο κλάδος παραμένει σταθερά ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της ελληνικής οικονομίας. Μόνο για το 2014, οι επενδύσεις ανέρχονται σε 309 εκατομμύρια ευρώ (16% των εσόδων και 42% του EBITDA) κυρίως για δίκτυα νέας γενιάς, ενώ επενδύθηκαν επιπλέον 381 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση αδειών χρήσης φάσματος.
Η ανακοίνωση της ΕΕΚΤ καταλήγει με την σημείωση ότι η Ένωση «σε κάθε περίπτωση είναι στη διάθεση του Υπουργού να συζητήσει τα θέματα που αφορούν στον κλάδο» και πραγματικά αναμένουμε με ενδιαφέρον αν θα υπάρξει ουσιαστική επικοινωνία της αγοράς με τον αρμόδιο υπουργό προς όφελος των καταναλωτών και της οικονομίας.