Την ώρα που στην Ευρωπαϊκή Ένωση τίθεται σε διαβούλευση το νέο πλαίσιο για τις τηλεπικοινωνίες και την ψηφιακή αγορά στην Ελλάδα ξανασυζητάμε το πλαίσιο λειτουργίας της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) και ενώ προηγουμένως ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης έχει ζητήσει δημοσίως την παραίτηση των μελών της Ολομέλειας και παράλληλα εκκρεμεί εδώ και περίπου 4 μήνες ο διορισμός προέδρου.
Ουσιαστικά σήμερα έχουμε μια ΕΕΤΤ που αδυνατεί να λάβει αποφάσεις (έχει λήξει το τρίμηνο που η Ολομέλεια κατέληγε σε αποφάσεις χωρίς να υπάρχει πρόεδρος) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία της αγοράς. Και δεν είναι λίγα σήμερα τα ανοιχτά θέματα της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων αυτών που εκκρεμούν επί χρόνια.
Ήδη εκφράζονται ενστάσεις, μεταξύ άλλων και από κοινοτικά στελέχη, για το σε διαβούλευση νομοσχέδιο που επιχειρεί να ρυθμίσει ξανά θέματα της ΕΕΤΤ κυρίως ως προς το σημείο που αναφέρεται στην «εποπτεία» που ασκεί ο υπουργός Υποδομών, τον τρόπο επιλογής των μελών της καθώς και τις αλλαγές στο πλαίσιο του πειθαρχικού συμβουλίου που έχει θεσπιστεί για τυχόν αστοχίες των μελών της.
Το κύριο μέρος του εν λόγω νομοσχεδίου αφορά στις τηλεοπτικές άδειες ένα θέμα ευρύτερου ενδιαφέροντος που η κυβέρνηση έχει θέσει στις προτεραιότητές της και ως εκ τούτου εκτιμάται ότι θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.
Τα ζητήματα της ΕΕΤΤ θεωρητικά δεν ενδιαφέρουν ευρύτερα, αν και εν πολλοίς αφορούν τον ανταγωνισμό σε μια άκρως σημαντική αγορά. Όμως, η λειτουργία της και το νομικό πλαίσιο που την διέπει αποτελούν αντικείμενο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εκτιμάται ότι σύντομα να εκφραστεί επί του σχεδίου νόμου και είναι κάτι που αναμένεται με ενδιαφέρον από την τηλεπικοινωνιακή αγορά, η οποία σαφώς και προτιμά μια ΕΕΤΤ όσο γίνεται πιο ανεξάρτητη, σε αντιδιαστολή με μια μεγαλύτερη εμπλοκή στα θέματα που ρυθμίζει του εκάστοτε αρμοδίου υπουργού.