Για άλλη μια φορά στο προσκήνιο βρίσκεται η πώληση του εναπομείναντος ποσοστού του δημοσίου στον ΟΤΕ (10%) αφού προηγουμένως, όπως απαιτείται από τους δανειστές της χώρας, αυτό θα μεταφερθεί στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου).
Από το προαναφερόμενο ποσοστό το 6% ανήκει απευθείας στο δημόσιο και το 4% στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (μετά τη συμμετοχή στο ταμείο και του ΤΑΠ – ΟΤΕ).
Βάσει της συμφωνίας μεταξύ του δημοσίου και της Deutsche Telekom (DT) η γερμανική εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα προτίμησης στην περίπτωση πώλησης του 10%. Με άλλα λόγια πρώτα θα ερωτηθεί αν ενδιαφέρεται να αγοράσει το προς διάθεση ποσοστό η DT και μετά θα διερευνηθεί πιθανό ενδιαφέρον τρίτου φορέα.
Το όλο θέμα δεν έχει συζητηθεί ακόμα σε επίπεδο κυβέρνησης και ως εκ τούτου δεν είναι γνωστό αν θα πουληθεί ολόκληρο το 10%. Αν η συμμετοχή του δημοσίου πέσει κάτω από το 5% παύει να ισχύει η συμφωνία μετόχων και μεταξύ άλλων η κυβέρνηση δεν θα έχει δικαίωμα να διορίζει τα 5 από τα 11 μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ. Με το 10% επίσης το δημόσιο διατηρεί σειρά δικαιωμάτων στα οποία συμπεριλαμβάνονται ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης, όπως η αλλαγή έδρας, ζητήματα συγχωνεύσεων και εξαγορών, έκτακτα μερίσματα, απαγόρευση διαγραφής των μετοχών της εταιρίας από το Χρηματιστήριο κ.λ.π., τα οποία θα απολέσει.
Ένα ακόμη κρίσιμο σημείο είναι πως το 4% του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ μπορεί να πουληθεί μόνον αν συμφωνηθεί τιμή ανά μετοχή άνω των 10,3 ευρώ. Αυτό προβλέπεται στη συμφωνία εκχώρησης του ποσοστού αυτού από το δημόσιο στον ασφαλιστικό φορέα η οποία είχε υπογραφεί το 2009.
Υπενθυμίζεται ότι για την εξαγορά του 40% του Οργανισμού, που έγινε σταδιακά, η DT έχει διαθέσει συνολικά 4,188 δις. ευρώ. Δεν θεωρείται δεδομένο ότι η γερμανική εταιρεία θα θελήσει να αγοράσει τις προσφερόμενες μετοχές του ΟΤΕ, αν και, όπως εκτιμάται, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει το τίμημα που θα απαιτηθεί.