Τη στιγμή που η υπόλοιπη Ευρώπη έχει ανεβάσει ταχύτητες προκειμένου να καλύψει τους στόχους της Ψηφιακής Ατζέντας 2020, στην Ελλάδα ακόμη συζητάμε για την αδειοδότηση των κεραιών σχολιάζει στο infocom.gr ο Αντώνης Τζωρτζακάκης, Γενικός Διευθυντής Σταθερής Τηλεφωνίας και Επιχειρησιακής Ανάπτυξης της Wind Ελλάς.
Ο κ. Τζωρτζακάκης επισημαίνει ότι τα δίκτυα νέας γενιάς σταθερής τηλεφωνίας είναι μια ευκαιρία να δημιουργηθούν υποδομές χωρίς να επαναλάβουν οι πάροχοι τα λάθη του παρελθόντος, ενώ τοποθετείται αναφορικά με το Vectoring. Σημειώνεται πως η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) πρόκειται άμεσα να δημοσιοποιήσει κείμενο δημόσιας διαβούλευσης που μεταξύ άλλων αφορά και το Vectoring. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προτάσεις της Επιτροπής κινούνται στην κατεύθυνση της συνεργασίας των παρόχων με τη λογική να «μοιραστεί» η χώρα ώστε εκεί που θα κατασκευάσει δίκτυο ο ΟΤΕ οι υπόλοιποι πάροχοι να αγοράζουν χονδρική και το αντίστροφο.
Αναλυτικότερα, ο γενικός διευθυντής της Wind επισημαίνει:
«Θυμόμαστε την εποχή που ο κάθε πάροχος έσκαβε το δρόμο για να περάσει οπτική ίνα κορμού ώστε να συνδέσει τις φυσικές συνεγκαταστάσεις του στα κέντρα του ΟΤΕ για να προσφέρει υπηρεσίες ADSL. Επενδύσαμε σε πολλαπλές υποδομές κορμού για τις ίδιες περιοχές ενώ σε μια σχετικά μικρή αγορά όπως η ελληνική μια διαφορετική στρατηγική θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική. Πλέον έχουν αλλάξει και οι συνθήκες της οικονομίας και οι συνθήκες του κλάδου. Πιστεύω ακράδαντα ότι για να καλύψουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τη χώρα με νέες τηλεπικοινωνιακές υποδομές υψηλών ταχυτήτων (NGA) – οφείλουμε να εξετάσουμε βιώσιμα σχήματα συνεργασίας ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες συνέργιες μεταξύ παρόχων που θα αποτελέσουν καταλυτικό παράγοντα επιτάχυνσης της επένδυσης».
Όπως είναι γνωστό η Wind με τη Vodafone συνεργάζονται, έχοντας ιδρύσει ξεχωριστή εταιρεία, στα δίκτυα 3G της κινητής τηλεφωνίας. Με ενδιαφέρον αναμένεται αν θα πράξουν το ίδιο και στη σταθερή τηλεφωνία, με δεδομένο τον κοινό βηματισμό τους στην υπόθεση της Forthnet και για το θέμα αυτό ερωτάται ο γενικός διευθυντής της Wind ο οποίος απαντά ως εξής: «Όπως σας είπα θεωρώ λογικό, εύρωστοι πάροχοι της αγοράς να προχωρούσαν στην εξέταση και διαμόρφωση κοινού πλάνου στα νέα δίκτυα σταθερής. Μια τέτοια προσέγγιση θα μεγιστοποιούσε τα οφέλη για όλους τους συμμετέχοντες στο οικοσύστημα, κατά κύριο λόγο για τους καταναλωτές οι οποίοι θα αποκτούσαν περισσότερες επιλογές, για την αγορά τηλεπικοινωνιών μέσω αποδοτικότερων επενδύσεων και φυσικά για την Ελληνική Πολιτεία η οποία θα προσέγγιζε ασφαλέστερα τους στόχους της Ψηφιακής Ατζέντας 2020 ενισχύοντας σημαντικά την ελληνική οικονομία».
Τι γίνεται όμως με την πρόταση του Vectoring που έχει καταθέσει στην ΕΕΤΤ ο ΟΤΕ; Ο γενικός διευθυντής της Wind σημειώνει: «Αυτό που θέλω να σημειώσω εκ μέρους της Wind είναι ότι για μας η αποδεσμοποίηση του τοπικού υποβρόχου (SLU) είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς. Δεν μπορούμε ασφαλώς να αποδεχθούμε τροποποίηση υφιστάμενων ρυθμιστικών υποχρεώσεων στον τοπικό υποβρόχο. Οποιαδήποτε εισαγωγή τεχνολογιών συμπεριλαμβανομένου και του Vectoring, θα πρέπει να εξεταστούν υπό το πρίσμα που μόλις ανέφερα και σε κάθε περίπτωση στο πλαίσιο μιας συνολικής συνεργασίας της αγοράς υπό την αιγίδα της ΕΕΤΤ και με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Σχετικές προτάσεις μας έχουν ήδη κατατεθεί και στην ΕΕΤΤ μετά από πρόσκλησή της συμβάλλοντας δημιουργικά με βάση προϋπάρχουσα Ευρωπαϊκή εμπειρία που αντλούμε και από την ECTA.»
Στην παρούσα φάση η Wind δίνει VDSL μέσω αστικού κέντρου αλλά και στο 90% των υπαίθριων καμπίνων VDSL του ΟΤΕ. Όπως σημειώνει το στέλεχος της Wind, «παρέχουμε ήδη VDSL στους πελάτες μας και έχουμε αρκετές χιλιάδες από αυτούς. Πέρα από περιοχές που θα συνεχίσουμε να προμηθευόμαστε χονδρικά από τον δεσπόζοντα πάροχο, το πλάνο μας προβλέπει να δημιουργήσουμε δικό μας δίκτυο οπτικών ινών μέχρι τις υπαίθριες καμπίνες χρησιμοποιώντας την αποδεσμοποίηση του τοπικού υποβρόχου (SLU). Έχουμε ήδη εκτελέσει πιλοτικές υλοποιήσεις για αυτό και ευκταίο είναι να εστιάζουμε σε περιοχές που δεν θα καλύπτονται από άλλο πάροχο ώστε τα δίκτυα οπτικών ινών να είναι συμπληρωματικά σύμφωνα με αυτά που αναλύσαμε και πρωτύτερα».
Η ΕΕΤΤ στο μεταξύ εδώ και τρεις μήνες δεν έχει πρόεδρο και την ίδια στιγμή πλέον δεν δύναται να λάβει αποφάσεις ούτε σε επίπεδο Ολομελείας. Ο κ. Τζωρτζακάκης αναφέρεται σε καταγγελίες που έχει κάνει η Wind για την αγορά της σταθερής οι οποίες είναι σε εκκρεμότητα συμπληρώνοντας ότι «λόγω των συνθηκών δεν υπάρχει επί του παρόντος αποτελεσματική διαδικασία προώθησης λήψης αποφάσεων, σε μία πολύ κρίσιμη φάση για την αγορά της σταθερής. Το ζήτημα είναι να μην πληγεί περαιτέρω ο ανταγωνισμός που τόσο πολύ έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη της αγοράς προς όφελος των καταναλωτών, θέμα στο οποίο ακριβώς, πολύ πρόσφατα αναφέρθηκε και η Επίτροπος ανταγωνισμού Magrethe Vestager ».
Τέλος, δεδομένης της πρόσφατης χρεωκοπίας της On Telecoms ο κ. Τζωρτζακάκης σημειώνει: «Σαφώς πρέπει να προχωρήσει η συγκέντρωση. Η Wind έχει τοποθετηθεί στρατηγικά προς αυτήν την κατεύθυνση εδώ και δύο χρόνια αποκτώντας σημαντικό μερίδιο στη Forthnet καθώς και με το ενδιαφέρον εξαγοράς της Forthnet από κοινού με τη Vodafone. Αυτό εξακολουθεί να μας ενδιαφέρει αλλά η όποια εξέλιξη συνδέεται και με τις μακροοικονομικές εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση αυτό που κάνουμε εμείς στη Wind είναι να υποστηρίζουμε την στρατηγική της σύγκλισης «όλα σε ένα», κινητή, σταθερή και Internet σε ένα πακέτο. Η στρατηγική αυτή έχει αποδώσει καρπούς και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι προβλέπουμε να φτάνουμε τους μισό εκατομμύριο συνδρομητές σταθερής».