Για άλλη μια φορά η κινητή τηλεφωνία δεν λείπει από τους υπολογισμούς για τα αναμενόμενα έσοδα του δημοσίου. Στις προτάσεις της κυβέρνησης προς τους θεσμούς, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, έχουν περιληφθεί έσοδα 350 εκατ. ευρώ το 2016 – όπως αναγράφεται – από «άδειες κινητής τηλεφωνίας 4G και 5G».
Με βάση τα δεδομένα ωστόσο οι συχνότητες για το 4G έχουν παραχωρηθεί και το δημόσιο έχει εισπράξει ήδη περί τα 300 εκατ. ευρώ από τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Θέμα αδειών για 5G προς το παρόν δεν τίθεται, εκτός αν η κυβέρνηση με τις άδειες 5G εννοεί τα 700 MHz (δεύτερο ψηφιακό μέρισμα). Όμως, τουλάχιστον με βάση το RSPG (Radio Spectrum Policy Group) στην καλύτερη των περιπτώσεων, το φάσμα αυτό θα προκηρυχθεί ώστε να αποδοθεί στην κινητή τηλεφωνία σε 2 χρόνια.
Από τις άδειες 4G υπάρχει ένα υπόλοιπο της τάξεως των 80 εκατ. που θα εισπραχθεί μέχρι και το 2016, ενώ αυτό που πράγματι εκκρεμεί είναι η ανανέωση των αδειών των Vodafone και Wind στα 1800 MHz (2 x 30 MHz) που λήγουν το 2016 (άδειες δηλαδή για 3G). Για να φθάσουμε σε έσοδα 350 εκατ. ευρώ από τις συχνότητες της κινητής τηλεφωνίας (ή καλύτερα τα 270 εκατ. αφού τα 80 εκατ. είναι εξασφαλισμένα όπως προαναφέραμε) τον επόμενο χρόνο είναι πιθανό να επιχειρηθεί να πειστεί η Cosmote να ανανεώσει γρηγορότερα τις άδειές της στα 1800 MHz (με λήξη το 2020) και έτσι να προκηρυχθούν συνολικά οι συχνότητες στα 1800 και να υπάρξει ανταγωνισμός.
Όλα τα παραπάνω, τουλάχιστον με βάσει τη νομοθεσία που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα, προϋποθέτουν δημόσια διαβούλευση που διαρκεί μήνες και βεβαίως ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) σε πλήρη ετοιμότητα και με δυνατότητα λήψης αποφάσεων. Ωστόσο, πλέον συμπληρώθηκαν 3 μήνες όπου η ΕΕΤΤ λειτούργησε μόνον με την Ολομέλειά της, η οποία και αυτή από τις 24 Ιουνίου δεν είναι σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις αφού παρήλθε το τρίμηνο χωρίς να έχει διοριστεί πρόεδρος.