Σειρά από ενδιαφέρουσες εφαρμογές «γέννησε» η δράση «Απασχόληση Μηχανικών σε Καινοτομικές Τεχνολογίες Διαδικτύου», ολοκληρωμένο έργο του ΤΟΠΣΑ (Τοπικά Σχέδια Απασχόλησης προσαρμοσμένα στις ανάγκες των Τοπικών Αγορών Εργασίας) που εντάσσεται στον Επιχειρησιακό άξονα ΕΣΠΑ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» της Περιφέρειας Αττικής.
Βασικός στόχος της δράσης ήταν η εξειδίκευση νέων και άνεργων Μηχανικών και άλλων επιστημόνων σε νέες τεχνολογίες και η ένταξη τους στην αγορά εργασίας. Οι 76 ωφελούμενοι του προγράμματος εκπαιδεύτηκαν κυρίως σε καινοτομικές τεχνολογίες WEB GIS, για την αξιοποίηση γεωχωρικών δεδομένων και τη δημιουργία πρωτότυπων εφαρμογών (applications) για χρήστες υπολογιστών, κινητών smartphones και tablets.
Οι εφαρμογές που δημιουργήθηκαν αποτελούν πρωτότυπα εργαλεία που μπορούν να καλύψουν τις ποικίλες, αυξανόμενες και σύγχρονες ανάγκες ιδιωτικών επιχειρήσεων, στον τουριστικό τομέα, σε περιβαλλοντικά ζητήματα, εφαρμογές κοινωνικού χαρακτήρα, για τους Δήμους και τις Περιφέρειες κτλ.
Ειδικότερα, οι εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί και πλέον οι δημιουργοί τους αναζητούν τον τρόπο να τις θέσουν σε εμπορική εφαρμογή είναι:
– Cocoon Solidarity Network (www.cocoonetwork.com): Ψηφιακό εργαλείο συλλογής και οργάνωσης στοιχείων και χωρικών πληροφοριών, που μπορεί να χρησιμεύσει σαν ακριβής οδηγός για ότι συμβαίνει στην πόλη και σχετίζεται με την παροχή βοήθειας και τις λοιπές δράσεις αλληλεγγύης (καταλύματος, περίθαλψης, σίτισης, ένδυσης, υποστήριξης, φροντίδας κλπ) προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
– E-dimotis (www.giseducation.gr/webapp2): Εφαρμογή Web-GIS που αφορά στους Δήμους, όπου πέρα από βασικά επίπεδα πληροφορίας που παρέχονται σχετικά με: όρια δήμων, κατηγοριοποίηση οικοδομικών τετραγώνων, σημαντικά σημεία (δημόσιες υπηρεσίες, καταστήματα, νοσοκομεία κτλ), ο χρήστης (δημότης) έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί διαδραστικά καθώς επισημαίνοντας προβλήματα του Αστικού Περιβάλλοντος που έχει εντοπίσει (λακκούβες, φωτισμός, ελλιπή σήμανση κτλ), προσθέτοντας ακόμη και την ακριβή τοποθεσία του προβλήματος (εισάγοντας σημείο στο χάρτη).
– Around Athens (www.giseducation.gr/webapp4): Διαδικτυακή εφαρμογή με στόχο την συγκέντρωση, καταγραφή και παρουσίαση όλων εκείνων των στοιχείων τα οποία θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν τους τουρίστες στο κέντρο της Αθήνας. Για το σκοπό αυτό συγκεντρώθηκαν και οπτικοποιήθηκαν δεδομένα όπως θέατρα, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, εκκλησίες, άλση και λόφοι του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, όλα συνοδευόμενα από την πληροφορία που θα μπορούσε να αναζητήσει ένας τουρίστας. Επιπλέον, προτείνονται χαρακτηριστικές διαδρομές που μπορεί να διανύσει ένας τουρίστας κατά τη διαμονή του στο κέντρο, ενώ ταυτόχρονα παρέχεται και η δυνατότητα να προτείνει ο ίδιος τη δική του αγαπημένη διαδρομή, η οποία στη συνέχεια παρουσιάζεται και στους υπόλοιπους χρήστες.
– Spots4Sports (spots4sports.wordpress.com): Εφαρμογή η οποία απευθύνεται σε όσους αναζητούν χώρους άθλησης προκειμένου να ασκήσουν την αγαπημένη τους δραστηριότητα, μόνοι ή με την παρέα τους. Η φιλοσοφία της εφαρμογής είναι η απλοποίηση της εξεύρεσης του κατάλληλου χώρου με βάση τις προτιμήσεις του ενδιαφερόμενου αλλά και την τοποθεσία του.
Την εν λόγω δράση «έτρεξε» η Αναπτυξιακή Σύμπραξη ΑΣΤΙΕΤ που αποτελείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Μελών του ΤΕΕ (ΙΕΚΕΜΤΕΕ), τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών (ΠΣΔΑΤΜ), την Ένωση Μηχανικών Πληροφορικής και την ΕΝΝΟΥΣ ΕΠΕ (Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρήσεων).
Όπως είπε κατά την παρουσίαση των εφαρμογών ο πρόεδρος της Ένωσης Μηχανικών Πληροφορικής Δημήτρης Δρακούλης η Ελλάδα, η πόλη των Αθηνών και οι υπόλοιπες πόλεις, στερούνται εφαρμογών που βασίζονται στα γεωχωρικά δεδομένα, τομέα που έχει αναπτυχθεί σε άλλες πόλεις, όπως π.χ. το Λονδίνο. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ελλάδα θα κερδίσει πολλές θέσεις στην κατάταξή της στην ανταγωνιστικότητα παγκοσμίως μόνον από το άνοιγμα των γεωχωρικών δεδομένων.