Προσπάθεια να απαντήσει σε όσα της καταλογίζει το υπουργείο Υποδομών σχετικά με τη διαδικασία για την ψηφιακή τηλεόραση κάνει εκ νέου η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) αναρτώντας στην ιστοσελίδα της μια εκτενή αναφορά με τη μορφή ερωτοαπαντήσεων.
Ενώ πλησιάζει η ημερομηνία που πλέον η Ολομέλεια δεν θα μπορεί να λάβει αποφάσεις (23 Ιουνίου) καθώς θα έχουν παρέλθει τρεις μήνες από την παραίτηση του προέδρου, η Επιτροπή ενημερώνει με 17 ερωτήσεις και απαντήσεις και έμμεσα απαντά για άλλη μια φορά στις σφοδρές κατηγορίες που έχει διατυπώσει εναντίον της η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών.
Το κείμενό της ξεκινά με ερώτηση που αφορά το διττό της ρόλο (ανεξάρτητη αρχή και ρυθμιστική) ο οποίος εδράζεται στη νομοθεσία, συνεχίζει με το ποιος την ελέγχει με βάση πάλι τη νομοθεσία και στη συνέχει παραθέτει την επιχειρηματολογία της σχετικά με το πώς χειρίστηκε το διαγωνισμό για τον πάροχο δικτύου τηλεόρασης.
Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «η συμμετοχή ενός ενδιαφερομένου σε διαγωνισμό και η κατακύρωση σε αυτόν του δικαιώματος δεν αντιβαίνει ούτε στο εθνικό δίκαιο (βλ. σχετική νομολογία του Συμβουλίου Επικρατείας ΣτΕ (ασφαλ) 378/2009 και ΣτΕ ΕΑ 33/2009, 1803/2008) ούτε και στο ευρωπαϊκό δίκαιο (βλ. ad hoc επί τούτου απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου σε σχετική ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 13/10/2014)».
Ακόμη, απαντά στο γιατί διαφέρουν οι τιμές εκμίσθωσης του φάσματος δηλαδή των ραδιοσυχνοτήτων. Γιατί το φάσμα της ευρυεκπομπής (τηλεοπτικές συχνότητες) έχει τιμή σχεδόν είκοσι φορές μικρότερη από το φάσμα των συχνοτήτων για τις υπηρεσίες 4G στα κινητά και παραθέτει ως παράδειγμα τις τιμές με βάση τις οποίες προχώρησαν οι αντίστοιχες διαδικασίες σε Πορτογαλία και Σουηδία. Η ΕΕΤΤ παραθέτει τα στοιχεία της κάλυψης από τον πάροχο δικτύου και σε άλλες χώρες για να αποδείξει ότι η χώρα μας όρισε τη μεγαλύτερη κάλυψη, ενώ ξεκαθαρίζει ότι η ΕΡΤ δεν συμμετείχε στο διαγωνισμό, γιατί εξαρχής με βάση τη νομοθεσία έχει το δικαίωμα να είναι πάροχος δικτύου και να μεταφέρει τα δικά της κανάλια όπως και τα ξενόγλωσσα ενημερωτικά κανάλια. Σημειώνει δε ότι ο νόμος δεν της απαγορεύει να γίνει πάροχος και για ιδιωτικά κανάλια.