Έρευνα των Arthur D. Little και Bell Labs δείχνει πως τα NFV (Network Functions Virtualization) και SDN (Software-Defined Networks) έχουν στρατηγική σημασία για την βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών και η εφαρμογή τους είναι απαραίτητη.
Προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αναμενόμενη αύξηση όγκου των δεδομένων σε σταθερά, φορητά και IoT δίκτυα, οι Ευρωπαϊκοί πάροχοι δημιουργούν νέα standards, αντλώντας έμπνευση από την optimized τεχνολογία και το επιχειρηματικό πλάνο των εταιριών που δραστηριοποιούνται στο Cloud. Αυτό είναι και το κεντρικό θέμα της νέας έρευνας της Arthur D. Little (ADL), διεθνούς εταιρείας συμβουλευτικής σε θέματα διαχείρισης, και της Βell Labs Consulting, παράρτημα βιομηχανικής έρευνας και συμβουλευτικής της Alcatel-Lucent. Με τον τίτλο «Reshaping the future with NFV και SDN», η έρευνα φέρνει στο φως στοιχεία τα οποία δείχνουν πως η συνεχής υιοθέτηση λύσεων από τον χώρο των Cloud Carriers μπορεί να οδηγήσει σε συνεργασία και ενοποίηση των δύο βιομηχανιών.
Τα ευρήματα των ADL και Bell Labs αποτελούν μία μοναδική στα χρονικά ανάλυση της στρατηγικής αξίας και του αντίκτυπου που θα έχει η εφαρμογή των NFV (Network Functions Virtualization) και SDN (Software-Defined Networks) τεχνολογιών στα δίκτυα των παρόχων. Από την έρευνα αυτή προκύπτουν τα αποτελέσματα που ακολουθούν:
“Κάντε πρώτοι το βήμα και χαράξτε μία νέα στρατηγική”
Οι virtualization τεχνολογίες δίνουν πρόσβαση σε νέους ανταγωνιστές στην αγορά, οδηγώντας στην μείωση του μεριδίου της αγοράς των παραδοσιακών παρόχων. Καθώς η ιδιοκτησία ενός δικτύου δεν είναι πλέον προαπαιτούμενη, ο καθένας μπορεί να γίνει πάροχος υπηρεσιών. Επιχειρήσεις όπως τράπεζες, λιανέμποροι και εταιρείες media μπορούν να αποτελέσουν ισχυρές εναλλακτικές επιλογές έναντι των παραδοσιακών δικτύων τηλεπικοινωνιών στην αγορά των μαζικών τηλεπικοινωνιών. Οι παραδοσιακοί πάροχοι θα πρέπει να παρακολουθούν και να κεφαλαιοποιούν αυτή την νέα τάξη ανταγωνιστών στην μαζική αγορά και να αναπτύσσουν ανταγωνιστικά δίκτυα και υψηλής αξίας προϊόντα και υπηρεσίες, όπως συμβαίνει στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά IT υπηρεσιών ασφαλείας, συνολικής αξίας 18 δις. ευρώ, στην αγορά των cloud υπηρεσιών, αξίας 17 δις. ευρώ και γενικά στις αγορές των non-access-based επιχειρήσεων.
“Επαναπροσδιορίστε το μέλλον μαζί με τους μεγαλύτερους πελάτες και συνεργάτες σας”
Η επερχόμενη μετάβαση της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών σε ένα εντελώς νέο επίπεδο προγραμματισμού καθιστά απαραίτητη την συνεργασία των παρόχων με τους κατασκευαστές, τους προμηθευτές και τις κυβερνήσεις, προκειμένου τα νέα δίκτυα να επιτρέπουν την on-demand σύνδεση και να υποστηρίζουν τα νέα υπολογιστικά συστήματα και τους διάφορους operators.
Προτείνουμε οι πάροχοι να σχηματίσουν έναν οργανισμό αντίστοιχο των StarAlliance και SkyTeam Alliance στην βιομηχανία της αεροπορίας, προκειμένου να εξασφαλίσουν συμφωνίες και να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες από τους συνάδελφους πάροχους, διαμορφώνοντας ένα διεθνές δίκτυο το οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει ανταγωνιστικά έναντι των webscale παρόχων.
“Εξορθολογισμός, αυτοματοποίηση, unification και virtualization”
Ο IP εκσυγχρονισμός των δικτύων τα τελευταία 20 χρόνια έχει περιοριστεί στα συμβατικά όρια προκειμένου να διατηρηθεί η συμβατότητα με τις παρωχημένες (legacy) λειτουργίες δικτύου και τα διάφορα συστήματα διαχείρισης. Με την εδραίωση μίας ενιαίας δικτυακής λειτουργίας και την εγκατάσταση σύγχρονου hardware, οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών μπορούν πλέον να αποκομίσουν λειτουργικά οφέλη από την πλήρη μεταμόρφωση των IP και τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως υιοθετώντας τις NFV και SDN τεχνολογίες οι πάροχοι μπορούν να εξοικονομήσουν 14 δις. ευρώ τον χρόνο από το δικτυακό domain μόνο, ποσό το οποίο μπορεί να αυξηθεί κατά 25 δις. ευρώ σε μη δικτυακά- λειτουργικά κόστη μέσα από την αυτοματοποίηση και την απλοποίηση επιχειρηματικών εργασιών.
«Αυτή η περίοδος που διανύουμε είναι η ιδανικότερη για την υιοθέτηση των cloud τεχνολογιών από την Ευρωπαϊκή βιομηχανία τηλεπικοινωνιών. Ο απαιτούμενος φόρτος για αυτή την μετάβαση (προγραμματισμός και αυτοματοποίση) είναι κατά πολύ μικρότερος από τα αντίστοιχα οφέλη του», δηλώνει ο Jesús Portal, Partner της Arthur D. Little.
«Η μετάβαση σε ένα νέο δίκτυο cloud τεχνολογίας δεν είναι πλέον προαιρετική για τους πάροχους υπηρεσιών. Το ζήτημα είναι «πως και πότε» θα υλοποιηθεί. Οι απαντήσεις και η γενικότερη στρατηγική μπορεί να διαφέρουν ανά περίπτωση και να είναι σε συνάρτηση με την τεχνολογική δομή και το επιχειρηματικό μοντέλο του κάθε παρόχου αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο γενικός σχεδιασμός θα πρέπει να ξεκινήσει να γίνεται από τώρα», τονίζει ο Cassidy Shield, Managing Partner, Bell Labs Consulting.