Η δημιουργία ενός οδικού χάρτη για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι το ζητούμενο για την τηλεπικοινωνιακή αγορά. Όπως ελέχθη από τα ανώτατα στελέχη των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας κατά τη συνάντηση που είχαν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών οι εκκρεμότητες στο θεσμικό πλαίσιο μπλοκάρουν τις επενδύσεις και σε αυτό χρειάζεται να δοθεί ένα τέλος.
Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών είναι από τους λίγους που δεν έχει σταματήσει τις επενδύσεις, ακόμα και εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, ωστόσο τα δίκτυα νέας γενιάς μπορούν να υλοποιηθούν ταχύτερα, όπως είναι αναγκαίο, αν επιλυθεί το μείζον ζήτημα της αδειοδότησης των κεραιών.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός αναπληρωτής Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και ο γενικός γραμματέας Επικοινωνιών Δημήτρης Τζώρτζης, οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ΟΤΕ, της Vodafone και της Wind, Μιχάλη Τσαμάζ, Γλαύκος Περσιάνης και Νάσος Ζαρκαλής αντίστοιχα και ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) Γιώργος Στεφανόπουλος.
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΕΕΚΤ στη συνάντηση «διαπιστώθηκε από όλες τις πλευρές και έγινε σαφής η σημασία των τηλεπικοινωνιακών υποδομών για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της χώρας και την επίτευξη των στόχων της Ψηφιακής Ατζέντας 2010. Οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές και ως εκ τούτου οι επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων αποτελούν τη βάση για όλους τους κλάδους της οικονομίας και ιδιαίτερα για την τεχνολογική καινοτομία και τη νεανική επιχειρηματικότητα». Όπως δήλωσε ο ίδιος στο «infocom.gr» για να συνεχιστούν οι επενδύσεις «απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης στη διεκπεραίωση των αιτήσεων αδειοδότησης των παρόχων. Χρειάζεται να προωθηθούν συγκεκριμένες λύσεις και να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις στην εκπόνηση του δευτερογενούς δικαίου που καθυστερεί επί χρόνια. Κυρίως χρειάζεται να ξεπεραστούν προβλήματα συνεννόησης και γραφειοκρατίας σε πολεοδομίες και δασαρχεία και να ενισχυθεί ο θεσμός της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στη διαδικασία της αδειοδότησης των κεραιών μέσω του ΣΗΛΥΑ (Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων)».
Να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων εκκρεμεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση βάσει της οποίας θα συνδεθούν με το ΣΗΛΥΑ οι πολεοδομίες, τα δασαρχεία και οι εφορίες των αρχαιοτήτων.
Για την τηλεπικοινωνιακή αγορά παράγοντας ανησυχίας είναι και η απουσία προέδρου στην ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) κάτι που επίσης ετέθη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.