Νέα ημερομηνία, η 21η Σεπτεμβρίου 2015, ορίστηκε από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για την κατάθεση των προσφορών για το έργο «Πιλοτικό Σύστημα Τηλεμέτρησης και Διαχείρισης της ζήτησης παροχών ηλεκτρικής ενέργειας οικιακών και μικρών εμπορικών καταναλωτών και εφαρμογής έξυπνων δικτύων» προϋπολογισμού 86 εκατ. ευρώ.
Για το εν λόγω έργο εκτιμάται ότι ενδιαφέρον θα εκδηλώσουν όλες οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες (ΟΤΕ, Vodafone, Wind) κατασκευαστές δικτύων όπως είναι η Ericsson, αλλά και οι τεχνικές εταιρείες της χώρας, όπως είναι η Ελλάκτωρ, η ΓΕΚ Τέρνα και η Ιντρακάτ.
Οι έξυπνοι μετρητές (smart grid) θα πρέπει να τοποθετηθούν σε όλες τις συνδέσεις ρεύματος και έτσι το σύστημα στην πλήρη του ανάπτυξη θα ξεπεράσει σε αξία το 1 δις. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το προαναφερόμενο έργο προκηρύχθηκε πέρσι το καλοκαίρι και έκτοτε η ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών διαρκώς μετατίθεται. Η εκτίμηση είναι ωστόσο πως, εκτός απρόοπτου, το έργο θα προχωρήσει. Στην εκτίμηση αυτή συμβάλει και το γεγονός ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Νικόλαος Χατζηαργυρίου γνωρίζει πολύ καλά το όλο θέμα καθώς είναι πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Πλατφόρμας των Smart grids. Η Τεχνολογική Πλατφόρμα συμβουλεύει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους στόχους της Ευρωπαϊκής ερευνητικής δραστηριότητας στον χώρο της Ενέργειας με χρονικό ορίζοντα το 2020 με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας και των εθνικών προτεραιοτήτων.
Όπως σημειώνεται στη Διακήρυξη ο ΔΕΔΔΗΕ σχεδιάζει ως πρωταρχικό στόχο την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος για την εγκατάσταση δοκιμή και λειτουργία τουλάχιστον 170.000 μετρητών σε επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές του δικτύου διανομής μέσα από το οποίο θα μπορεί να τεκμηριωθεί τεχνοοικονομικά η επιλογή του κατάλληλου συνδυασμού τεχνολογίας Μετρητών, Τηλεπικοινωνιών και Κέντρου Συλλογής και Επεξεργασίας Μετρητικών Δεδομένων.
Στόχος των ηλεκτρονικών έξυπνων μετρητών είναι να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την ενεργειακή κατανάλωση του εκάστοτε καταναλωτή. Οι μετρητές αυτοί θα αλλάξουν τις ενεργειακές συνήθειες των καταναλωτών βραχυπρόθεσμα και θα αποτελέσουν επίσης ένα σημαντικό βήμα στη δημιουργία έξυπνων δικτύων στο μέλλον. Η συγκεκριμένη μορφή τεχνολογίας θα βοηθήσει τους καταναλωτές να εξοικονομούν χρήματα στο λογαριασμό τους και να συνεισφέρουν στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν έναντι λογαριασμοί. Οι ίδιοι οι καταναλωτές θα μπορούν να διαχειρίζονται την κατανάλωσή τους περισσότερο αποτελεσματικά ως προς το κόστος και θα είναι ευκολότερο να επιλέγουν και να αλλάζουν προμηθευτές.
Στην Ευρώπη έχουν ήδη επενδυθεί πάνω από 4 δις ευρώ σε εγκαταστάσεις έξυπνων μετρητών. Στην Ιταλία και τη Σουηδία έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών και ετοιμάζεται η δεύτερη γενιά «εξυπνότερων» μετρητών.