η Ericsson (NASDAQ:ERIC), μαζί με την Telefónica Germany και το Κέντρο Έρευνας E.ON του RWTH Aachen University, παρουσιάζει τη δυνατότητα χρήσης δικτύων LTE σε έξυπνους μετρητές στον τομέα της ενέργειας. Δοκιμές απέδειξαν πως η ιεράρχηση LTE, ένα καθιερωμένο χαρακτηριστικό του LTE, μπορεί να προσφέρει μια εξαιρετικά αξιόπιστη και ευέλικτη εναλλακτική στις υπάρχουσες συνδέσεις powerline ή σταθερού δικτύου των έξυπνων μετρητών.
Ο σχεδιασμός της εγκατάστασης και λειτουργίας των έξυπνων μετρητών αναπτύσσεται ταχύτατα στη Γερμανία, καθώς και σε άλλα μέρη. Την ίδια στιγμή, οι συνεχείς αναπτύξεις LTE δικτύων, δημιουργούν νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ώστε να χρησιμοποιούν δημόσια δίκτυα για να επικοινωνούν με τους έξυπνους μετρητές τους. Όπως έδειξαν οι δοκιμές, το LTE μπορεί να προσφέρει έναν ιδιαίτερα αξιόπιστο και ευέλικτο σύνδεσμο επικοινωνίας από τον έξυπνο μετρητή στα Πληροφοριακά (ΙΤ) συστήματα κοινής ωφέλειας.
Τα συστήματα IT των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες που συλλέγουν από τους έξυπνους μετρητές ως εργαλείο για τη διαχείριση των δικτύων ενέργειας στο πλαίσιο της αυξανόμενης ενσωμάτωσης των ευμετάβλητων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή. Η ανακοίνωση νέων πολιτικών τιμολόγησης ενέργειας, μπορεί να σταλεί στο μετρητή από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ώστε να ενθαρρύνει τη χρήση της ανανεώσιμης ενέργειας από τη στιγμή που είναι διαθέσιμη στο δίκτυο, κατά τη διάρκεια μιας ηλιόλουστης ή θυελλώδους ημέρας.
Ο Sven Koltermann, Head of Energy Sales της Telefónica Germany, αναφέρει: «Βλέπουμε τα αποτελέσματα δοκιμών ως επιβεβαίωση πως τα δημόσια LTE δίκτυα, όπως αυτό της Telefónica Germany, προσφέρουν μια αξιόπιστη και οικονομική επιλογή επικοινωνίας για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που αναπτύσσουν έξυπνους μετρητές. Τέτοιοι μηχανισμοί για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τη σταθερότητα των δικτύων τους πρέπει να εισάγονται πάντα σε στενή συνεργασία με τους Γερμανικούς ρυθμιστικούς φορείς».
Οι δοκιμές έδειξαν πως ακόμα και κάτω από ιδιαίτερα φορτωμένες συνθήκες ραδιοδικτύου, η ροή μηνυμάτων από τους έξυπνους μετρητές μπορεί να ληφθεί μέσα στο αναμενόμενο χρονικό διάστημα μετάδοσης το οποίο είναι λιγότερο των 100 χιλιοστών του δευτερολέπτου στα κεντρικά IT συστήματα των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας μέσα από έναν σταθμό βάσης LTE της Ericsson.
Ο καθηγητής Monti, επικεφαλής του Institute for Automation of Complex Power Systems (ACS), E.ON Research Center στο RWTH Aachen University, επισημαίνει: «Καθώς η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών εξελίσσεται και η τεχνολογία των δικτύων επικοινωνίας και ενέργειας αναπτύσσεται προς τα έξυπνα δίκτυα, όλο και περισσότερες επιχειρηματικές ευκαιρίες ανοίγονται στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Μπορούν να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους πελάτες τους καθώς και τα δίκτυά τους, επιτρέποντας την ενσωμάτωση μεγάλης κλίμακας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα παραγωγής ενέργειας, διατηρώντας παράλληλα την άκρως αξιόπιστη υπηρεσία ενέργειας που χρειάζεται η κοινωνία για να λειτουργήσει αποτελεσματικά».
Το LTE προσφέρει χαρακτηριστικά που θα το μετατρέψουν σε λύση επιλογής για πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας. Τα νέα χαρακτηριστικά που είναι διαθέσιμα στο LTE Release 13, θα επιτρέψουν περαιτέρω βελτιώσεις στην απόδοση LTE για περιπτώσεις επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας ακόμα και όταν το 5G θα είναι διαθέσιμο. Ακόμα και οι πιο απαιτητικές περιπτώσεις πραγματικού χρόνου σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα αντιμετωπιστούν με ασύρματα δίκτυα.
Η Dr. Fiona Willliams, Research Director της Ericsson, αναφέρει: «Οι δοκιμές που έχουμε πραγματοποιήσει με την Telefónica και το RWTH ACS δείχνουν, πως το LTE είναι μια εξαιρετική επιλογή επικοινωνίας για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που διαθέτουν Έξυπνους Μετρητές. Ήμαστε χαρούμενοι καθώς τα QoS χαρακτηριστικά του LTE ικανοποίησαν πλήρως τις απαιτήσεις επικοινωνίας για την αυτοματοποίηση του δικτύου ενέργειας, που είναι πολύ πιο αυστηρές από άλλες ειδικές προδιαγραφές για την λήψη της μέτρησης έξυπνου μετρητή».
Το πλεονέκτημα της εφαρμογής των QoS χαρακτηριστικών στη μεταφορά δεδομένων του μετρητή είναι πως ακόμα και στη σπάνια περίπτωση υπερφόρτωσης, τα μηνύματα του έξυπνου μετρητή δεν θα καθυστερήσουν ούτε θα χαθούν αλλά θα παραδοθούν για να εξυπηρετήσουν τις εφαρμογές των έξυπνων μετρητών. Αυτό σημαίνει πως τα μηνύματα που στέλνονται σε κάποιο μετρητή προπληρωμένης χρήσης για την επανασύνδεση ενός πελάτη που μόλις κάλεσε για να ανανεώσει τη διαθέσιμη χρήση στο μετρητή ηλεκτρισμού ή αερίου, θα συμβεί αμέσως, ανεξαρτήτως των συνθηκών φόρτωσης του δικτύου.
Στις δοκιμές, η ροή των μηνυμάτων από τους έξυπνους μετρητές τέθηκε σε προτεραιότητα με τη χρήση των QoS χαρακτηριστικών του LTE. Χρησιμοποιώντας την ιεράρχηση, τα μηνύματα του έξυπνου μετρητή λήφθηκαν αμέσως ακόμα και σε κατάσταση υπερφόρτωσης, όταν άλλη κυκλοφορία στο δίκτυο είχε σοβαρές καθυστερήσεις.
Οι δοκιμές διεξήχθησαν με τη χρήση ενός σταθμού βάσης LTE της Ericsson που εγκαταστάθηκε στο Ινστιτούτο ACS του Ερευνητικού Κέντρου E.ON στο RWTH και συνδέθηκαν με τις Core Network εγκαταστάσεις της Ericsson που βρίσκονται στο Ericsson Eurolab στο Aachen. Ο παγκοσμίου φήμης RTDS προσομοιωτής ενέργειας δικτύου του Ερευνητικού Κέντρου E.ON χρησιμοποιήθηκε για να παράξει μια ροή μηνυμάτων σύμφωνα με τις προδιαγραφές χρήσης του Έξυπνου Μετρητή που παρέχει η Telefónica. Οι δοκιμές ακολούθησαν ένα ανεξάρτητο σύνολο προσομοιώσεων της χρήσης μηνυμάτων στον υψηλής απόδοσης προσομοιωτή LTE της Ericsson. Τα αποτελέσματα από την προσομοίωση έδειξαν ότι η ροή μηνυμάτων MMS που ήταν σε προτεραιότητα, διαβιβάστηκαν γρήγορα ακόμη και σε συνθήκες υπερφόρτωσης του ραδιοδικτύου. Τα αποτελέσματα αυτά της προσομοίωσης επιβεβαιώθηκαν από τις δοκιμές αποστολής των μηνυμάτων μέσω του αέρα με τον πραγματικό σταθμό βάσης.