Βγήκε λοιπόν το προκαταρκτικό πόρισμα για το «μαύρο» της Digea το πρωί της Τρίτης 28 Απριλίου. Οι πρώτοι έλεγχοι είχαν δείξει «ακραίες συμπτώσεις» όπως είχε αναφερθεί, ενώ και ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας κατέληξε ότι πρόκειται για ανθρώπινη λανθασμένη παρέμβαση.
Αυτό φυσικά έχει πολλές αναγνώσεις, οι οποίες απορρέουν από τη σειρά που τοποθετούνται οι λέξεις. Αλλιώς ερμηνεύεται ας πούμε το «εσφαλμένη παρέμβαση στο σύστημα» και αλλιώς το «παρέμβαση στο σύστημα που οδήγησε στο σφάλμα».
Η αλήθεια είναι ότι ακούγονται ψίθυροι ότι το περιστατικό δεν ήταν σειρά ακραίων συμπτώσεων, αλλά ακραίων προθέσεων, αλλά από τη στιγμή που δεν νοείται δίκη προθέσεων, δεν πρόκειται κατά τη γνώμη μας να δοθεί συνέχεια στο περιστατικό όσον αφορά στις αιτίες. Αλλά όσον αφορά στη θέση του παρόχου μετάδοσης, το story μόλις άρχισε.
Τα πλήρη στοιχεία θα παρουσιαστούν την Πέμπτη 21/5 και τότε η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ θα κληθεί να απαντήσει στον υπουργό που είχε ζητήσει την παραίτησή της, αν τελικά θα παραιτηθεί βλέποντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με μια, μάλλον εχθρική, πολιτική ηγεσία ή θα αποφασίσει να δώσει τη μάχη της μέσα σε ένα περιβάλλον αμοιβαίας καχυποψίας.
Απ’οτι μαθαίνουμε όμως στο παιχνίδι εξουσίας παρενέβη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία προειδοποίησε το υπουργείο να σταματήσει τις παρεμβάσεις στο έργο της Ανεξάρτητης Αρχής και να σταματήσει τις προσπάθειες εξώθησης της Ολομέλειας σε παραίτηση. Η πληροφορίες μας λένε ότι αναζητείται Σολομώντεια λύση που να αφήσει αλώβητο το γόητρο υπουργού και ΕΕΤΤ και να εκτονώσει την κρίση κρατώντας τα στεγανά της διάκρισης των εξουσιών.
Shift expectations
Στην προηγούμενη κυβέρνηση είχαμε μία ΕΕΤΤ με τεχνοκρατική κατεύθυνση, υπό την ηγεσία του Κ.Λουρόπουλου ο οποίος ήταν σαρξ εκ της σαρκός της αγοράς ΤΠΕ. Από την άλλη η ΓΓΤΤ ήταν περισσότερο πολιτικού προσανατολισμού, υπό την ηγεσία του Μ.Δασκαλάκη, ο οποίος ήταν ταυτόχρονα και Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας.
Με το δεδομένο λοιπόν ότι ο Δημήτρης Τζώρτζης είναι και προέρχεται, από το στελεχιακό δυναμικό των Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, διακρίνεται μια μετατόπιση της γνώσης σε υψηλότερο επίπεδο αποφάσεων.
Τώρα, αυτό που μένει, είναι να μάθουμε αν η ΕΕΤΤ κρατήσει τον τεχνοκρατικό της ρόλο, ή θα αποκτήσει έναν περισσότερο πολιτικό προσανατολισμό. Αυτό θα εξαρτηθεί από το αν η κυβέρνηση της δώσει την αρμοδιότητα να λύσει το γόρδιο δεσμό της αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών και ίσως και των ραδιοφωνικών ή αν θα τον περάσει στο ΕΣΡ. Αν συμβεί το δεύτερο ετοιμαστείτε για σειρά από τροπολογίες στο ν.4070 του Βορίδη.
Η μετατόπιση της γνώσης σε υψηλότερο επίπεδο είναι σίγουρα κάτι το θετικό. Ωστόσο, η πράξη έχει αποδείξει ότι η ΕΕΤΤ κινείται γρηγορότερα και με μεγαλύτερη ευελιξία από τους μηχανισμούς του υπουργείου. Αν μάλιστα είχαν περάσει και όλες οι προτάσεις του κ. Λουρόπουλου θα ήταν ένα πολύ δυνατό σχήμα ικανό να θεραπεύσει σχεδόν «πάσαν νόσον και πάσαv …» της γραφειοκρατίας. Αν λοιπόν το ζητούμενο είναι η αποτελεσματικότητα τότε μάλλον ως κόρην οφθαλμού θα έπρεπε να την έχουν στο υπουργείο,
Μιλώντας για το νέο Γενικό Γραμματέα, αν και βρισκόμαστε σε μία σκοτεινή επενδυτικά περίοδο, οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε ότι έχει μεγαλεπήβολα σχέδια για τα οποία προτίθεται να δώσει τη δική του μάχη.
Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι εκεί που το νερό έτρεχε στο αυλάκι, κατέληξε να λιμνάζει και κάθε μέρα που περνά πλησιάζει προς το τέλμα. Αυτό προκύπτει και από τη δήλωσή του: «δυστυχώς τα χρονικά μας περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά. Απαιτούνται άμεσες ενέργειες και αποτελέσματα. Γνωρίζουμε ότι στον τομέα ΤΠΕ υπάρχουν πάρα πολλά στραβά και παθογένειες. Αναγνωρίζουμε όμως ότι υπάρχουν και καλά σημεία».
Αν και στις άμεσες προτεραιότητές του είναι να επανεκκινήσει το επενδυτικό και δημιουργικό δυναμικό του κλάδου, παραδέχεται ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος.
Τουλάχιστον, φαίνεται ότι κρατάει μέσα στην εξίσωση τον παράγοντα “Ευρωπαϊκά κονδύλια”, αν και είναι σαφές ότι δεν πιστεύει στη βιωσιμότητα μοντέλων της πάλαι ποτέ «βιομηχανίας» επιδοτούμενων έργων, τύπου box moving, που άφηνε μόνο άδειες παλέτες και υπόγεια με υπολογιστές να σαπίζουν.
Κάντζα είναι και γυρίζει
Και η Wind με τη σειρά της δηλώνει παρούσα στο τραπέζι των συζητήσεων για τη Forthnet. Βέβαια, πάντα με ορίζοντα την 30η Ιουνίου που λήγει η περίοδος χάριτος την οποία επίσημα έδωσαν οι πιστώτριες τράπεζες στην Κάντζα.
Με ενδιαφέρον επίσης βλέπουν τις επιδέξιες κινήσεις επιβίωσης του Πάνου για αναχρηματοδότηση του δανεισμού της τάξεως των 100 εκατομμυρίων, αν και λίγοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο συνδυασμός country και company risk αφήνει ικανές ελπίδες. Γιατί μπορεί η συνδρομητική βάση να έχει μεγάλο εύρος, αλλά συνδρομητής που παίρνει την υπηρεσία δωρεάν «για πάντα», δεν θα έλεγε κανείς ότι έχει αξία …ανεκτίμητη. Τουλάχιστον όσο ο πολλαπλασιασμός με το μηδέν δεν αποφέρει αξιοποιήσιμο γινόμενο.
Ο Αντώνης πάντως το είπε καθαρά, ότι «οι αποφάσεις για το μέλλον της Forthnet ανήκουν στο διοικητικό της συμβούλιο και στις τράπεζες».
Για τη Cyta, παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει διερευνητικές επαφές, αλλά πέραν τούτου ουδέν. Βέβαια, δεν χρειάζεται να σας πούμε εμείς, ότι στις αιφνιδιαστικές κινήσεις οι μπλε είναι …μανούλα. Θα θυμάστε άλλωστε την κυκλωτική κίνηση που έκαναν με την απόκτηση του πρώτου μετοχικού πακέτου της Forthnet, που προέκυψε με καλοζυγισμένες καραμπόλες, πάλι από Κύπρο μεριά. Μήπως να βάλουμε ένα ρεπόρτερ να παρακολουθεί τις κινήσεις στο δικηγορικό γραφείο του Foto Pittadji;