Η Ericsson (NASDAQ:ERIC) δημοσίευσε την 22η Έκθεση Βιωσιμότητας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, συνοψίζοντας την απόδοσή της για το 2014 στους τομείς: Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα, Ενέργεια, Περιβάλλον και Κλίμα και Επικοινωνία για Όλους.
Κατά τη διάρκεια του 2014, η Ericsson ενίσχυσε ακόμα περισσότερο την προσέγγισή της όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την επιχειρηματικότητα, διεύρυνε την εστίασή της στην Εργασιακή Περίθαλψη και Ασφάλεια ώστε να είναι πιο περιεκτική σε δραστηριότητες της εφοδιαστικής αλυσίδας, και ενίσχυσε το χαρτοφυλάκιο και τις προσπάθειές της στην πράξη, για να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που συνδέονται με την κατανάλωση ενέργειας. Παράλληλα, η Ericsson ξεπέρασε τους στόχους για «πρόσβασης προς όλους» στους τομείς της εκπαίδευσης, τραπεζικών συναλλαγών (banking the unbanked) και ανθρωπιστικής ανταπόκρισης, επηρεάζοντας θετικά τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο με τα προγράμματα Technology for Good.
Ο Hans Vestberg, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ericsson, αναφέρει: «Στη Διαδικτυωμένη Κοινωνία, όλοι και όλα θα συνδέονται σε πραγματικό χρόνο. Ως μια κορυφαία εταιρία ΤΠΕ, ο ρόλος μας είναι να ηγούμαστε στο μετασχηματισμό που πραγματοποιείται, να ανοίγουμε νέους δρόμους καινοτομίας, να συνεργαζόμαστε και να ενισχύουμε ανθρώπους, επιχειρήσεις και την κοινωνία. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι η συνδεσιμότητα ανοίγει το δρόμο για την περιβαλλοντικά βιώσιμη και αντιστοίχως κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη».
Η Ericsson είναι η πρώτη εταιρία ΤΠΕ – και μία από τις μόλις πέντε σε όλες τις βιομηχανίες – που παρουσιάζει έκθεση σύμφωνα με τις Αρχές των Ηνωμένων Εθνών στο Πλαίσιο Αναφοράς Επιχειρήσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο καθιερώθηκε νωρίτερα αυτό το χρόνο, αποδεικνύοντας τη δέσμευση της εταιρίας για τη διαφανή διαχείριση κινδύνων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες τις λειτουργίες της. Η Ericsson διεξήγαγε επίσης αξιολογήσεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε Μιανμάρ και Ιράν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις μέσα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της εταιρίας.
Η έμφαση στη διεξαγωγή υπεύθυνης επιχειρηματικότητας λαμβάνει μια καθολική αξία στην Ericsson. Ξεκινά από την εφοδιαστική αλυσίδα και εκτείνεται μέσω των ίδιων δραστηριοτήτων της εταιρίας, περιλαμβάνοντας την Εργασιακή Περίθαλψη και Ασφάλεια όπου το πρόγραμμα «Zero Incidents» καθιερώθηκε με έμφαση στην ανάπτυξη ικανοτήτων μεταξύ των προμηθευτών για την αντιμετώπιση και μείωση του αριθμού σοβαρών περιστατικών στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Η Elaine Weidman-Grunewald, Vice President, Sustainability and Corporate Responsibility της Ericsson αναφέρει: «Η φιλοδοξία μας να εξελιχθούμε σε έναν υπεύθυνο και σχετικό ηγέτη θετικής αλλαγής στη Διαδικτυωμένη Κοινωνία, ξεκινά με τη διεξαγωγή υπεύθυνης επιχειρηματικότητας. Κάθε χρονιά επιφέρει νέες προκλήσεις και ευκαιρίες αλλά η βιωσιμότητα και η εταιρική ευθύνη έχουν γίνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι της νοοτροπίας και της ταυτότητάς μας και στον αντίκτυπο που θέλουμε να έχουμε στον κόσμο».
Στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος, η Ericsson αναφέρει βελτίωση στις δικές της λειτουργίες, όπως επίσης και για προϊόντα σε λειτουργία. Η Ericsson, μια επιχείρηση με περισσότερους από 110.000 εργαζομένους, βρίσκεται στο δρόμο της μείωσης των εκπομπών CO2e κατά 30% ανά εργαζόμενο μέχρι το 2017. Η συνολική μείωση ανά υπάλληλο το 2014 ήταν 10% .
Καθώς ο πιο σημαντικός περιβαλλοντικός αντίκτυπος της Ericsson είναι η ενέργεια που χρησιμοποιούν τα προϊόντα της όντας σε λειτουργία, η εταιρία στοχεύει να βοηθήσει τους πελάτες να βελτιώσουν τα δίκτυά τους. Το νέο Ericsson Radio System, επιτρέπει βελτίωση της τάξης του 50% στην απόδοση ενέργειας, η οποία θα μετριάσει την αυξανόμενη κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για να καλυφθούν οι συνεχόμενες ανάγκες δεδομένων.
Η Ericsson και οι συνεργάτες της, μαζί με το Τμήμα Εθνικής Ανάπτυξης (DFID) της Βρετανικής Κυβέρνησης, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να προωθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, Connect To Learn, στη Μιανμάρ ως μέρος του Girls’ Education Challenge του DFID. Αυτή η συνεργασία είναι η πρώτη δημόσια-ιδιωτική σύμπραξη για την Ericsson με μια κυβέρνηση. Η ανάπτυξη της θα ωφελήσει 11.000 μαθητές τα επόμενα δύο χρόνια. Το Connect To Learn, είναι πλέον ενεργό σε 21 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Το 2014, η Εθνική Ένωση Τραπεζών του Περού (ASBANC) επέλεξε την Ericsson για να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το έργο της Mobile Money, τη μεγαλύτερη ιδιωτική πρωτοβουλία της χώρας για χρηματοοικονομική ένταξη. Η ASBANC, προβλέπει πως 2.1 εκ. Περουβιανοί θα επωφεληθούν από το «κινητό πορτοφόλι» μέχρι το 2019 και η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διαθέσει οικονομικές υπηρεσίες σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των απομακρυσμένων και φτωχότερων κοινοτήτων.
Η Ericsson και η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης, συνεργάστηκαν με σκοπό τη σύνδεση και την παροχή υποστήριξης σε όσους έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, αλλά και συγκρούσεις που οδηγούν σε ανθρωπιστική κρίση. Το πρώτο πλάνο για το 2014, είχε έμφαση την καταπολέμηση του Έμπολα στη Λιβύη και στη Σιέρρα Λεόνε.
Η Weidman-Grunewald καταλήγει: «Δουλεύοντας με συνεργασίες σε ένα φάσμα προκλήσεων της βιώσιμης ανάπτυξης, δημιουργούμε μια αληθινή αντίληψη των τάσεων και επιδράσεων που έχουν οι επιχειρηματικές μας δραστηριότητες στον κόσμο. Με αυτή τη γνώση και με την αφοσίωσή μας στην καλή χρήση της τεχνολογίας, μπορούμε να γίνουμε «ηγέτες αλλαγών» με θετικό πρόσημο στη Διασυνδεδεμένη Κοινωνία.»